Re: PRZEPISY-mięsko
z weselnika ;)
Kaczka pieczona z jabłkami
kaczka
2 kg jabłek (kwaśnych)
majeranek
3 łyżki oliwy
koperek (może być suszony)
sól
...
rozwiń
z weselnika ;)
Kaczka pieczona z jabłkami
kaczka
2 kg jabłek (kwaśnych)
majeranek
3 łyżki oliwy
koperek (może być suszony)
sól
Sprawioną kaczkę natrzyj solą i odstaw na 1,5 godziny.
Jabłka umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne.
Kaczkę napełnij jabłkami, a następnie zepnij ją specjalnymi szpilkami lub dwiema nitkami, natrzyj majerankiem, ułóż w brytfannie grzbietem do dołu, skrop oliwą i wstaw do gorącego piekarnika.
Gdy kaczka się zrumieni podlej około pół szklanki wody, a potem w odstępach co 10 minut podlewaj wytworzonym sosem.
Piecz przez 1 - 1,5 godziny.
Miękką kaczkę wyjmij z piekarnika, usuń nitki lub drewniane szpilki i wyjmij ostrożnie jabłka.
Podziel ją na 4 - 6 części i ułóż ją na półmisku.
Wokół kaczki ułóż jabłka.
Oddzielnie podawaj ziemniaki z wody posypane koperkiem oraz surówką z czerwonej kapusty zakwaszoną sokiem z cytryny.
zobacz wątek