Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza
robiłam wczoraj, całkiem dobre
Ryba z ryżem (Chiny)
30 dag filetów z dorsza
20 dag dorsza wędzonego
2 małe cebule
2 dymki ze szczypiorem
4...
rozwiń
robiłam wczoraj, całkiem dobre
Ryba z ryżem (Chiny)
30 dag filetów z dorsza
20 dag dorsza wędzonego
2 małe cebule
2 dymki ze szczypiorem
4 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki oleju sojowego
łyżka masła
2,5 szklanki wody
1,5 szklanki ryżu
szklanka rosołu drobiowego
łyżeczka sosu sojowego jasnego
łyżeczka soli
Ryż ugotować na sypko w 2,5 szklanki wody.
Filety rybne pokroić na kawałki długości 3 centymetrów.
Z wędzonego dorsza usunąć ości i pokroić rybę w kawałki o długości 1,5 centymetra.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki; dymkę (szczypior) pokroić na kawałki długości 2 centymetrów.
W żeliwnym szerokim rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić na olej cebulę i czosnek; smażyć na średnim ogniu nie dłużej niż 1 minutę.
Dodać kawałki dorsza i smażyć 2 minuty na średnim ogniu często mieszając.
Do ryby smażonej dodać ryż, wędzonego dorsza, wymieszać, wlać rosół, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut pod przykrywką na małym ogniu.
Pokrywkę zdjąć, ryby posypać szczypiorkiem z dymki, posolić, skropić sosem sojowym, dokładnie lecz delikatnie wymieszać.
Potrawę przelać do ogrzanej salaterki.
zobacz wątek