Odpowiadasz na:

PRZEPISY - śniadania

To straszna amerykańska kuchnia, po każdym takim śniadanku przybywa min. kilogram tłuszczu, ale ja to uwielbiam...

Trzeba kupić syrop klonowy (np. w Bomi). Teoretycznie można użyć... rozwiń

To straszna amerykańska kuchnia, po każdym takim śniadanku przybywa min. kilogram tłuszczu, ale ja to uwielbiam...

Trzeba kupić syrop klonowy (np. w Bomi). Teoretycznie można użyć zamiast niego płynnego miodu, cukru pudru, albo słodkich polew do lodów, ale to nie to samo...

FRANCUSKIE TOSTY

4 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
200 ml mleka

(dodatkowo - masło do smażenia i ok. 11 kromek chleba białego tostowego, syrop klonowy do polania)

wszystko (oprócz produktów "dodatkowych" :)) zmieszać mikserem na najniższych obrotach

Na patelni rozgrzać masło, w "miksturze" maczać kromki białego pieczywa tostowego (zauważyłam, że im tańsze i bardziej "waciane", tym do tego lepsze!) aż całkowicie nasączą się nią, lekko otrząsać każdą kromkę przed położeniem na patelni. Smażyć na jasnobrązowy kolor, podawać ciepłe, polane syropem...

Z tego przepisu wychodzi ok. 11 kromek...



PANCAKES

25 dag mąki
2 jajka
300 ml mleka
2 czubate łyżki masła
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli

+dodatkowo masło do smażenia, syrop do polania

Masło stopić, wlać do miski aby ostygło. Dodać mleko, potem resztę składników. Porządnie wymieszać mikserem. Na małej patelni rozgrzewać kawalątek masła, wlewać niepełną chochelkę ciasta (ok.5-6 łyżek). Gdy na powierzchni naleśniczka pojawią się bąbelki (ale nie powinny pękać!) przewrócić na drugą stronę i dosmażyć jeszcze przez chwilę.

Wychodzi z tego 7-10 pulchnych placuszków, dużo grubszych od naszych naleśników.

Podawać polane syropem...

zobacz wątek
17 lat temu
Agatha

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry