Widok

PZK a PFK - czym się różni???

Chciałam zapytać jaka jest różnica pomiędzy Polskim Związkiem Kynologicznym PKPR, a Polską Federacją Kynologiczną PFK. Wiem, że ta pierwsza powstała w 2001 roku natomiast druga w 2009 roku. Jedni i drudzy robią badania DNA. Jeżeli ktoś może rozwinąć ten wątek będę wdzięczna ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wszystkie informację są na stronach tych federacji. To najlepszy sposób na szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kika, to są pseudoorganizacje, tworzone przez pseudohodowców i ludzi wyrzuconych z innych organizacji.
Przykładowo, jeśli ktoś rozmnażał psy chore, co wyszło w obowiązkowych badaniach, to rejestrował je sobie wg woli w Polskim Klubie Psa Rasowego i kontynuował proceder, wydając tym nieszczęsnym, kalekim zwierzętom niby-rodowody.
Robią badania DNA? Pewnie z tego względu że najpierw brali wszelkie mieszańce a potem próbowali tworzyć rasy.

Gwarantem że masz psa zdrowego, zgodnego z wzorcem, że zobaczysz krewnych na wystawach (prawdziwych wystawach nie jakichś pokazach po Wólkach), jest członkostwo organizacji kynologicznej w FCI (sprawdź ten skrót).
Jedyną taką organizacją od czasów powojennych jest Związek Kynologiczny w Polsce.
Tam szukaj psa dla siebie. Oni mają wypracowane procedury, badania, zasady przyznawania uprawnień hodowlanych dla psów i suk i wydawania metryk dla szczeniąt.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Napewno nie jest pseudo. PZK czy PFK są tak samo uznawane na świecie.
Tak samo nie wszystkie światowe poważne stowarzyszenia są w FCI. Temat rzeka.
Nie ma co siać zamentu
Nie ważne jaka organizacja, w każdej znajdą się uczciwi ludzie jak i cwaniaki co wszystko zrobią żeby więcej zarobić.

Inne tematy z forum Zwierzaki

Sucha karma (46 odpowiedzi)

Hej. Mam pytanie czy znacie markę Mills Farm? Karmię moją sunię suchą karmą, do tej pory...

Psy bez smyczy mam juz dość! (246 odpowiedzi)

Codziennie wracam z dzieckiem z pozytywnej szkoły na Kokoszki i nie ma dnia abym nie musiała...

do góry