Widok
W Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku możesz sprawdzić czy firma taka w ogóle istnieje w Berlinie i czy mają zapotrzebowanie na pracowników.Mieszkałam w Berlinie wiele lat i uwierz mi,ale praca za dobrą stawkę godzinową nie czeka tam długo.Tam jest taki sam problem z pracą jak i tu,więc nie daj się nabrać,dobrze sprawdz i nie wysyłaj swoich danych,ani pieniędzy!!!Mój kolega wyjechał do pracy do Berlina z takiego ogłoszenia i w nocy wyjeżdżałam po niego,szukać go na dworcu w centrum,bo oszuści przewieżli go przez granicę,kasę wzięli i zrobili postój,z którego zwiali.Całe szczęście,że tam mieszkałam i mogłam go odszukać,dać nocleg i pieniądze na powrót do Polski.Gdyby mnie nie było to nie wiem,jak dał by radę wrócić. Uważaj na siebie.
Dodam jeszcze jedno. Jechałem do niemiec do pracy, do wyspecjalizowanego zawodu (laminiarz), mam 12 lat doswiadczenia w zawodzie. Dostałem 9,5E netto + dieta za kazdy przepracowany dzień 24E. Dlatego coś nie wierzę w te 11E za pakowanie. Jeszcze jedno. W 2012 w listopadzie szukali do magazynów Amazona, dawali bodajże ok 7E + zakwaterowanie. A rynek pracy jest w niemczech ciężki. Sam teraz pracuje w Anglii, i żeby dostać dobrą stawkę trzeba znać angielski, przejść testy itp itd. To tak na marginesie. Nie jest łatwo a wpakować sie w szambo jest nie trudno.
Możesz wysłać CV. Ale zadaj kilka pytań.
1. Jakie warunki zakwaterowania (pokoje 1 czy 2 os) i ile kosztuje;
2. Czy załatwiają na miejscu "meldung" w urzędzie gminy?;
3. Kwestia dojazdów do pracy, jeśli pracodawca gwarantuje to ile płatne
4. Wynagrodzenie płatne do banku w polsce czy do niemieckiego banku;
5. Czy są zaliczki tygodniowe (na życie);
jak coś daj znać co ci odpisali, jeśli odpiszą:)
1. Jakie warunki zakwaterowania (pokoje 1 czy 2 os) i ile kosztuje;
2. Czy załatwiają na miejscu "meldung" w urzędzie gminy?;
3. Kwestia dojazdów do pracy, jeśli pracodawca gwarantuje to ile płatne
4. Wynagrodzenie płatne do banku w polsce czy do niemieckiego banku;
5. Czy są zaliczki tygodniowe (na życie);
jak coś daj znać co ci odpisali, jeśli odpiszą:)