Widok

Parafia Sw. Bernarda Sopot

Wesele Temat dostępny też na forum:
witam,
poszukuję pary, która ma 29 lipca 2006r ślub w parafii Św. Bernarda.Znalazłam taką parę na liście, która znajduje się tutaj na forum.
Ja także mam tam ślub 29 lipca 2006r. Moja uroczystośc rozpoczyna się o godz. 17.00. Pozdr.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
image
To chyba chodzi o slonko - poszukaj wg autora - w profilu powinien być mail :)
Witam :) My bierzemy slub wlasnie w tym dniu ale o godzinie 15:-) A o co chcialas spytac?? Okazuje sie ze jak nas beda sypac ryzem wy bedziecie zajeżdżać pod kościółek... :-) Czy wybieraliscie juz moze ksiedza ,jest w ogole mozliwosc wyboru ksiedza ktory bedzie nam udzielal slubu? Jak u was wygladaja przygotowania zwiazane z kosciolem, bo my mamy tylko nauki ,ale jeszcze pzred nami poradnictwo a takze musze sie wybrac do kosciola i pwoiadomisc ksiezda ze to ma byc tylko slub koscielny a nie konkordatowy ,i ze zmienilam nazwisko jako ze w Sylwestra wzielismy juz slub cywilny... Az sie boje tam isc,bo ciekawa jestem co ksiadz na to powie... Rozne maja do tego podejscie,ale powinien zrozumiec sytuacje. A i jeszcze mamy doniec swiadectwo religii i wlasnie dokumenty z nauk i poradnictwa a pozniej kartki ze spowiedzi:-) A co u was?Pozdrawiam serdecznie

Witaj Słonko,
My mamy także tylko nauki bez poradnictwa. Poradnictwo zrobimy w lipcu bo mój narzeczony dopiero wtedy wraca z rejsu. Ksiądz poszedł nam na rękę i już w styczniu spisalismy protokół przed wypłynięciem
Adasia.Dostaliśmy także kartki do spowiedzi i kartki na zapowiedzi.Jeśli chodzi o księdza to jeszcze nie wiem który będzie nam udzielał ślubu.
Jeśli chodzi o sam ślub to bierzemy konkordatowy. Nie wydaje mi się abyście mieli jakieś problemy przez to że macie cywilny. My żyliśmy ze sobą bez ślubu 5 lat. Z pierwszego związku mam syna. Czasami tylko na kolędzie słyszeliśmy że to grzech tak żyć! Nie masz się czego bać. Napewno bedzie ok.
Mam do Ciebie pytanie czy ksiądz Wam mówił jak będzie wygląda kościół tzn. chodzi o dywan, kwiaty itp.
Nam nic zbytnio nie chciał powiedzieć a to mnie interesuje bo mam super dekoratorkę i w sumie cały czas nie wiem czym dokładnie oprócz oczywiście kwiatów będzie musiała się zająć.
pozdrawiam ata
Ata...

Bede wdzieczna za wszystkie informacje. My mamy slub u Bernarda 9go wrzesnia i tez szukam par, ktore slubuja w ten sam dzien co my. Wystroj kosciola (kwiaty) to jeden z argumentow, ktory zawazyl na naszym wyborze wlasnie tej parafii:)
Jade w sobote do ks. Darka. Jestem ciekawa czy mozna wybrac sobie ksiedza do ceremonii. Wiem, ze w zeszlym roku nasi przyjaciele mieli miec slub prowadzony przez ks. Darka a w ostatniej chwili okazalo sie, ze bedzie im udzielal slubu ten drugi ksiadz, ale wyszlo fantastycznie!

image
Witam, w ostatnią sobotę wzięłam ślub w tym kośicele i jeżeli przydadzą się Wam moje doświadczenia, to prosze bardzo :

1. Wszystkie formalności załatwia się z księdzem Darkiem.
2. Podejście jest na prawdę bardzo przyjazdne i może stanowić wzór postępownia (podobnie jak w mojej parafii przy wypisywaniu licencji np. mieliśmy nauki udzielane przez znajomego księdza i wystarczyło to powiedzieć, więc obeszło się bez papierologii),
3. Dekoracje mogą być robione przez firmę zewnętrzną lub kościelnego za ofiarę. W wersji design by koscielny nie ma się wpływu na wygląd, ale można np. kupić świece i poprosić o ich zapalenie przy ołtarzu. Przy przyciemnionym świetle lepiej widoczny jest wtedy ogród za ołtarzem.
4. Organista jest dobry i chyba nie ma sensu szukać dalej (my zrezygnowaliśmy z outsourcingu). Śpiewaczkę do Ave Maria załatwił nieoceniony ks. Darek.
5. Ślubu miał nam udzielać mój kolega O. Sławek, ale kiedy podpisywaliśmy w zakrystii dokumenty przed ślubem, w drzwiach pojawił się ... ksiądz proboszcz z mojej parafii i powiedział, że przyszedł pomóc. Na co ksiądz Darek powiedział "Dajcie mi 10 minut" i w ten sposób mieliśmy uroczystą Mszę Świętą koncelebrowaną przez bardzo sympatyczne "Ich Troje". Tak więc nie ma problemu z "obcym" księdzem.
6. Z powodu zimna życzenia były składane w Domu Katechetycznym. Jesteśmy wdzięczni za udostępnienie.
7. Najmniejszy tłok w biurze parafialnym jest w piątki rano.
8. Nie robiono nam żadnego problemu z powodu mojego Męża ateisty. Mówił po prostu inną przysięgę, a ks. Darek zamiast spowiedzi zaproponował zwykłą rozmowę.

Pozdrawiam, będę toi jeszcze zaglądała do piątku, więc jeżęli macie jakieś konkretne pytania, to proszę pytać.
A czy jest mozliwosc spotkania sie z ksiedzem w inny dzien niz jest czynne biuro parafialne???

image
Nie wiem, ale spróbuj umówić się telefonicznie.
Słonko,
napisz jeszcze jak u Ciebie z dekoracją kościoła.Jeśli także miałaś zamiar dekorować kościół mozemy na pół podzielić koszt dekoracji.
image.
Nie myslelismy wlasnie o zadnej firmie dekoratorskiej i tak szzcerze to nawet nie mam na zadna namiarow,ale rozmawialam z mezem i jesli macie jakies namiary to opisz co i jak, i sie zlozymy na pol:-) Jestesmy za,w koncu to nasza wspolna uroczystosc nie?:-) Tylko mam nadzieje ze ksiadz osobnych dekoracji nie daje na kazdy slub a po nas zostawi je dla was,musimy sie z nim zgadac jeszcze. Dowiedz sie co wchodziloby w sklad dekoracji i jakie bylyby koszty i daj znac. My jestesmy gotowi sie zlozyc:-) Pozdrawiam, PS Choc uwazam ze duzo tych dekoracji nie ma potrzeby bo kosciol sam w sobie i tak jest piekny...

ym mamy slub tam 26 sierpnia.... z tego co mil ksiadz- daje sie 100 na dekoracje kosciola i nie przejmujesz sie niczym... osobne dekoracje nie zdaja egzaminu bo zmieny przed samym slubem wprowadzaja wiele zametu, wiec kazda z par ( z tego co wiem jest ich 3 w soboty) ma ta sama dekoracje ze wspolnych pieniedzy:)
Cześć Słonko,
Jeśli chodzi o namiary to ja prowadzę firmę, ktora zajmuje się na codzień organizacją imprez firmowych i innych uroczystości oklicznościowych.
Miałam zaszczyt także przygotowywać kilka wesel. Przy takich uroczystościach pracuje ze masa osób w tym także dekoratorka i to właśnie z niej chciałam skorzystać.
Ponieważ jest to sezon letni i kwiaty są niedrogie myślałysmy o udekorowaniu ławek po bokach bukiecikami oraz wstążkami.
Dekoracje te będą skromne a zarazem bardzo eleganckie.
Jeśli chodzi o same kwiaty które miałby stać w kościele to o tym jeszcze nie myślałam.Kwestia uzgodniemi z księdzem Darkiem.
Napewno chciałabym mieć przyzdobione także krzesła dla nas oraz dla światków i to wszystko jeśli chodzi o dekoracje o których myślałam.
Jeśli miałabyś ochotę zobaczyć jak wyglądały dekoracje na weselach przeze mnie przygotowanych to podaj maila a prześlę ci parę fotek.
Pozdrawiam Beata
image
Przeslij mi fotki,bardzo prosze... a maila masz przeciez jak klikniesz na moj login- coolmarie@plusnet.pl Jesli chodzi o dekoracje zgadzam sie z Toba,to co wymienilas w zupelnosci wystarczy... Ciekawa jestem tylko jaki bylby koszt takich dekoracji-napisz mi jelsi mozesz w mailu ile musimy liczyc. I chyba msle ze we czworkle musimy to uzgadniac z ksiedzem, zeby nie bylo takich numerow ze kosciol bedzie tak przystrojony na nasz slub a pzred waszym dekoracje zdfejma oraz odwrotnie... :-) Ciekawa tez jetsem czy jets ktos kto bierze tegfo dnia tam slub o godz np 16 albo o 18 czy 14... Takie osoby mialyby w sumie dekoracje za friko. Czekam na jakas odpowiedz od Ciebie na maila... W sumie wpadlas na swietny pomysl, bo troche bez sensu majac kilka slubow pod kazdy mialby miec swoje dekoracje... :-) Podaj mi tez prosze nazwe tej firmy dekoratorskiej:)

Słonko wysłałam informację na maila
pozdr.

image
Ata, mogę też prosić o fotki na maila?? madleine2@wp.pl Z góry wielkie dzięki!!!!!!!!!!! :D

image
witam-czy ja tez moglbym sie przylaczyc do tej prosby i poprosic o foty na mojego maila
Ata, moge tez prosic?
kasiac@gmx.net

dzieki, cudny tez kosciool
witajcie,
do wszystkich którzy prosili wysłałam
pozdr.
image
serdeczne dzieki ;)
Jak sie czegos dowiesz dzisiaj w Biurze parafialnym,napisz... ciekawa jestem jak jest ze slubami w tym dniu i jakie jest podejscie do wszystkiego ksiedza... czekam :)

czy ktos ma slub u sw Bernarda w piatek?
Do słonko
Byłam dziś w parafii.Ksiądz Darek ma na 29 lipca ma zapisane 3 pary.
Jeśli chodzi o dekoracje to zajmuje się tym kościół.Dekorują także ławki!
Nie będę robić w takim razie zamieszania i pozostawię dekorację kościoła księdzu.
Pozdrawiam
Beata
image

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

do góry