Widok
Wczoraj wróciłam z wakacji i dzisiaj po raz pierwszy byłam w kościele na zielonym trójkącie po zmianie naszego proboszcza. Kościół ział pustką. Na mszy o godz. 12.15 było zaledwie 60 osób. Sposób odprawiania mszy zupełnie inny. Kazanie - to potok niezrozumiałych słów. Odnosiłam wrażenie, że ksiądz proboszcz upaja się własnym głosem. Myślałam, ze jestem uprzedzona, bo decyzja o zmianie proboszcza Szamockiego na innego była dla całej chyba parafii ogromnym zaskoczeniem i niezrozumieniem, po tym jak stworzył tę parafię, jak pracował w czasie wakacji , by jak najprędzej wyposażyć parafię w nowe ławki czy organy, jaki był ludzki, do chorego przychodził zawsze gdy się go o to poprosiło i zawsze znalazł słowa pociechy.
Dzisiaj wychodząc z kościoła usłyszałam od parafian tych starszych i tych młodszych, że chyba trzeba będzie zmienić kościół, albo kazania wysłuchać w radio czy telewizji podczas transmisji mszy, a więc moje odczucia nie były odosobnione. Tak chyba nie powinno być. Czy proboszcz który nie sprawdził się w jednej parafii i zamiast budować, niszczył, ma zniszczyć to co z takim trudem udało się proboszczowi Szamockiemu i parafianom. Na pewno na to nie pozwolimy.
Pozdrawiam naszego proboszcza Szamockiego. Szanujcie go i pomagajcie mu, a bardzo szybko będziecie modlić się w nowym kościele.
parafianka Wiesia
27.07.2014r.
Dzisiaj wychodząc z kościoła usłyszałam od parafian tych starszych i tych młodszych, że chyba trzeba będzie zmienić kościół, albo kazania wysłuchać w radio czy telewizji podczas transmisji mszy, a więc moje odczucia nie były odosobnione. Tak chyba nie powinno być. Czy proboszcz który nie sprawdził się w jednej parafii i zamiast budować, niszczył, ma zniszczyć to co z takim trudem udało się proboszczowi Szamockiemu i parafianom. Na pewno na to nie pozwolimy.
Pozdrawiam naszego proboszcza Szamockiego. Szanujcie go i pomagajcie mu, a bardzo szybko będziecie modlić się w nowym kościele.
parafianka Wiesia
27.07.2014r.
Pisałam wcześniej,jak ks.Piotra zabrano z Zielonego T.,że Wasza parafia ma wielkie szczęście,-Z.T odwrotnie.
Ludzie nie są zadowoleni,wielu mówi,że to już nie ta parafia co była.
Poczekajmy,może coś się zmieni??
Pomagajcie i wspierajcie ks.Szamockiego,a szybko parafia-kościół zmieni się we WSPÓLNOTĘ.
Pozdrawiam naszego PROBOSZCZA.
Ludzie nie są zadowoleni,wielu mówi,że to już nie ta parafia co była.
Poczekajmy,może coś się zmieni??
Pomagajcie i wspierajcie ks.Szamockiego,a szybko parafia-kościół zmieni się we WSPÓLNOTĘ.
Pozdrawiam naszego PROBOSZCZA.
Zapewne za niedługi czas będziecie mieć na Zielonym Trójkącie bezpłatne porady prawne w parafii mecenasa Mieczysława Balickiego, brata ks. proboszcza. Praktyka stosowana przez całe probostwo ks. Balickiego na Witominie.
Zaś wracając do tematu. Ponoć trwają intensywne prace nad uruchomieniem nowej strony internetowej witomińskiej parafii. Zdanie co do dotychczasowej strony jest przez ks. Szamockiego identyczne jak moje, stara strona wreszcie zniknie.
Zaś wracając do tematu. Ponoć trwają intensywne prace nad uruchomieniem nowej strony internetowej witomińskiej parafii. Zdanie co do dotychczasowej strony jest przez ks. Szamockiego identyczne jak moje, stara strona wreszcie zniknie.
Księdza Balickiego szczerze Wam nie zazdroszczę, to fakt, choć nie ukrywam iż jestem ciekawa opinii innych na jego temat. Może Wam - parafianom z Zielonego Trójkąta bardziej przypadnie do gustu. Ks. Szamocki to rzeczywiście bardzo pracowity kapłan. Po niespełna dwóch tygodniach od zaraz pojawiła się nowa tablica do pieśni w kościele, remont krzyża misyjnego i drzwi wejściowych. Zaangażowanie i tempo wprost imponujące.
Pzdr
Anita
Pzdr
Anita
Rownież pozwolę się nie zgodzić ze stwierdzeniem co do "jednej jaskółki". Uważam że należy także całkowicie zmienić parafialną stronę internetową http://www.witkrzyz.pl Witryna internetowa parafii w obecnej formie wygląda bardzo marnie, zdjęcia w galerii wręcz żałosne, o szacie graficznej wolę nie wspominać. Księże proboszczu, popieram działania i zapewniam o modlitwie. Jeśli miałaby dalej istnieć taka jak jest, chyba lepiej wyłączyć ją całkowicie. Miernota totalna.
Pzdr
Anita
Pzdr
Anita
Ksiądz Proboszcz chcę w najbliższym czasie , usunąć ruiny fundamentów pod niedoszły nowy kościół (te za kościołem) ,prawdopodobnie jesienią i jeszcze w najbliszym czasie pomalować prezbiterium (ołtarz) .I jak najszybciej zabrać do prac budowlanych związanych z POWIĘKSZENIEM obecnego kościoła.Pisząc "Jedna jaskółka wiosny nie czyni." internauta pod pseudonimem " ~:)" trochę się zagalopował. Ks.Piotr jest tu dopiero 10 dni a już tyle zrobił. Tablica do tekstów, krzyż ....(;
Chociażby pomóc w najbliższy czwartek o godz. 8.00 przy renowacji Krzyża misyjnego ustawionego przed kościołem. Nasz nowy proboszcz - ks. Piotr Szamocki zaprasza parafian na jego renowację. Najbliższą inwestycją w kościele będzie też montaż nowego ekranu do wyświetlania tekstów pieśni. Brawo księże Piotrze, takiego pasterza tu potrzeba.
Pzdr
Anita
Pzdr
Anita
Proboszcz Leżański przynajmniej pozostawił po sobie plac ks. Józefa Mowińskiego z pomnikiem M.B. Gdyńskiej. Natomiast ks. Balicki mimo ponad pięciu lat w parafii nie wniósł tutaj zupełnie nic. Osobiście jestem zdania iż skoro sprawa budowy jest aż tak skomplikowana że parafia jej nie podoła, należy zabrać się za generalny remont obecnego kościoła. Np. wymiana posadzki, ławek, konfesjonałów pamiętających stan wojenny, powieszenie nowych dzwonów itd. Samo gadanie i wieczne narzekanie na wszystko niczego tutaj nie zmieni.