Widok

Paraliż dróg na Przymorzu i Zaspie

Miasto 750 tysięc Mieszkańców plus w sezonie turyści i 0 rozwoju dróg. W Warszawie już lepiej się jeździ niż w Gdańsku.
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Liczba dróg na Przymorzu jest w zupełności wystarczająca

Do wyboru rower, tramwaj, hulajnoga, SKM albo z buta. Jeśli chcesz stać samochodem, to stój i nie marudź.
popieram tę opinię 192 nie zgadzam się z tą opinią 193

Dla was tym bardziej DRÓG jest stanowczo za dużo. Dla was więcej dróg - więcej miejsc do wypadków
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

XD chyba komuś argumentów brakuje
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie zrozumiałeś...

Wręcz przeciwnie! Nie ma merytorycznych argumentów aby budować ścieżki dla rowerów kosztem ulic .
Chyba ze stosujemy komunizm rodem z Korei
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jest Więcej wypadków rowerzystów i wedle statystyk to oni są najczęściej poszkodowani

W takim tempie wzrostu wypadków z udziałem rowerzystów problem ścieżek rowerowych sam się rozwiąże , bo następuje samoeliminacja użytkowników.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

wedle których statystyk?

jakieś źródło? Czy IDZD?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proszę Bardzo

Według danych Komendy Głównej Policji w 2022 roku w Polsce doszło do 3685 wypadków z udziałem rowerzystów. W wyniku tych wypadków zginęło 170 osób, a 3365 zostało rannych. W porównaniu z 2021 rokiem liczba wypadków z udziałem rowerzystów wzrosła o 4,8%, liczba zabitych o 7,1%, a liczba rannych o 3,2%.

Najczęstszą przyczyną wypadków z udziałem rowerzystów jest nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu (42,8%), jazda pod prąd (10,1%) i niezachowanie bezpiecznej odległości (9,1%). W 13,5% wypadków rowerzyści byli pijani.

Najwięcej wypadków z udziałem rowerzystów miało miejsce w województwach: mazowieckim (453), śląskim (370) i wielkopolskim (348). Najwięcej rowerzystów zginęło w województwach: mazowieckim (54), śląskim (36) i wielkopolskim (28).
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Podaj swój adres, pogadamy na żywo i zobaczysz czy śmierdzę:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Podziękuje za randkę

Nie mam ochoty Cię obwąchiwać ;-P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest - ale nie dla tej ilości ludzi

my w trakcie przeprowadzki do innego miasta - mam nadzieję, że ten kto zajmie moje miejsce w korku będzie narzekał równie dobrze :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Strategicznie nie podzieliłeś się informacją w jakim to mieście będzie ci się lepiej jeździło ;) Ciekawe dlaczego?

Rower, hulajnoga?

Czyś ty zwariował ? To właśnie przez ograniczenia przestrzeni na korzyść ścieżek rowerowych,oraz ich użytkowników hobbystów szlaki komunikacyjne są pozapychane!
Może jeszcze zaproponujesz dorożkę,albo rikszę geniuszu?
Właśnie przez takich komunistów pseudoekologii transportu cofamy się w rozwoju.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 23

gdzie na przymorzu ograniczono przestrzeń kierowców kosztem dróg dla rowerów?

poproszę konkretne przykłady
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Przymorze nie ale Hallera już tak .

Ponadto śluzy dla rowerów i ścieżki ograniczają możliwość poszerzenia lub rozbudowy.

Ambulansy na rowerze

Dostawa towaru tramwajem a karetka na rowerze.
To jest myśl :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Weź tak nawet nie zartuj

Bo Dulkiewicz podłapie ...
To idealny koncept 15min miasta kołchozu .
Bardzo modne i postępowe więzienie dla ludzi

20 lat temu

Lepiej milcz

Jak masz apelować o więcej betonozy
popieram tę opinię 99 nie zgadzam się z tą opinią 35

Co

Chwilę oddawane są nowe bloki mieszkalne plus Nowa Letnica, miasto nie zmienia nic w układach drogowych, komunikacji miejskiej. Południe Gdańska zatkane również totalnie. Na szczęście jedna z telewizji, a nie jest to TVP realizuje reportaż o wspaniałym zarządzaniu miastem jakim jest Gdańsk.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3

A co ma ma zmieniać?

Wyburzać by drogi robić?

Wyburzanie na południu Gdańska?

Najpierw trzeba było pomyśleć o drogach i zabezpieczyć na nie teren, a potem oddawać miejsce deweloperom. Ojej, ale przecież tak się planowało w niedobrym PRL- u, ( Przymorze i Zaspa i do tego al. Rzeczypospolitej i Chłopska), więc było be.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nauczcie sie jezdzić po mieście czyms innym niz samochód , ja nie mam od paru lat i bardzo sobie chwalę :) w korku nie stałem juz 8 lat :)
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 19

uuu rozpętasz burze tym komentarzem :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie zawsze da się gdzieś dojechać zbiorkomem, rowerem czy innym hulajszajsem. Czasem trzeba coś zawieźć, zabrać, zawieźć kogoś, odwiedzić kilka różnych miejsc etc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

zgadzam się, jednak stawiam zakład że conajmniej 80% obecnych w korkach na spokojnie mogłaby te auto jednak zastąpić. Po prostu, ludzie są wygodni i już
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ubiór

Pracuje w biurze, mój strój roboczy to obcasy i spódnica, do tego dobra prezencja ( makijaż, fryzura) nie mogę sobie pozwolić na dojazd rowerem itp Mieszkam i pracuje w takich dzielnicach Gdańska, które o dziwo nie mają połączeń ze sobą

ja też noszę makijaż i muszę prezentować się ubiorem - przebieram się w pracy i dojeżdżam codziennie rowerem, w deszcz również. Dla chcącego nic trudnego, po prostu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Widocznie ja mam gorszą kondycje, a mój strój pogniótł by się w plecaku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zapewne śmiedzi w twojej pracy jeśli nie bierzesz prysznica...

Nie każdy ma ochotę stosować masochizm komunikacyjny .
Chyba że nie masz wyjścia ,auta,prawka, perspektyw i fatalne połączenie zbiorkomu.
To współczuję ,tyle że wtedy warto zmienić coś w życiu u siebie, zamiast zmuszać innych do stylu życia człowieka z XIX wieku
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Powiedz to mojemu ojcu z niepełnosprawnoscią

Albo małym dzieciom które trzeba zabrać do lekarza .
Starszych i schorowanych też będziesz ładować na hulajnogę,albo rower głąbie ?

No to czym ? Rowerem ?

Utrudniając innym życie , przepychając się pomiędzy pieszymi ,czy tamujac ruch po ulicy?
Wiem co powiesz !! Wybudować autostradę dla rowerów ,tyle ddrów ile wlezie .
Tyle że nie każdy ma ochotę w śniegu, mrozie lub deszczu kręcić pod górę .
Rower to żaden transport a hobby i rekreacja !

Poczekaj aż ci zdrowie wysiądzie !

Wtedy sobie przypomnij że auto to tylko wygoda .
Skąd się biorą takie ćwierćinteligenty bez wyobraźni?

No to skoro faktycznie "łatwiej i wygodniej" jest samochodem, to siedzicie w korkach :) dla mnie szybciej i wygodniej jest jechać rowerem. Co kto woli i tyle. Ale to nie mała ilość ulic jest powodem korków, tylko duża liczba aut. Plus co chwilę stłuczki, które blokują ulice.

750 tys mieszkańców...ależ te 500 plus nam dodało obywateli i obywatelek

...jeszcze wczoraj nie było nawet 500 tys
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 5

dane GUS to lipa - wg nich Gdańsk 30 lat temu też miał 500tys. mieszkańców. A różnicę w wielkości miasta widać wszędzie.

Jak Ci mało danych od GUS, to sięgnij po dane udostępniane przez gminę. Fantaści, jakie 750 tysięcy w Gdańsku, może milion? Jakby zsumować Gdańsk, Gdynię i Sopot, to dopiero możemy mówić w przybliżeniu o 750000.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeśli piszesz i prowadzisz i jeśli wjedziesz temu przed tobą, to już szykuj sobie jesionkę.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tydzien temu byłem w wawie i nie masz pojęcia o czym piszesz
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Typek chyba nigdy nie był w Warszawie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie pasuje to do Warszawy spadaj
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

Wincyj ścieżek dla rowerów !

A będzie jeszcze gorzej
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

żałosny jesteś - gdybyś choć chwilę pomyślał to doszedłbyś do konkluzji że przez rozwój infrastruktury rowerowej wszyscy Ci, którzy jeżdżą teraz na rowerach jechaliby autem. Korki byłyby kilka razy takie ale ty musisz ten swój jad tu sączyć
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Żałosny to sam jesteś!Nie uwzględniasz że prawie każdy szlak dla rowerów jest budowany kosztem ulicy

Ponadto większość tych gamoni na rowerach nie jest w stanie zdać egzaminu na prawko (biorąc pod uwagę co wyprawiają) Zatem ten argument to zwykły mit służący do naciągania włodarzy miast.
Kolejna sprawa : lepszy człowiek w zbiorkomie niż jeden na rowerze tamujący ruch, który przepala budżet na infrastrukturę z której i tak korzysta selektywnie wyłącznie dla swojego widzimisie.

Pośrednik

zawrzyj już swą jamę ustną bo nie robisz dziś nic innego jak trollujesz i palisz głupa nie wiem po co

A co argumentów zabrakło?

Gumka w rajtuzach aż strzeliła ?
Uspokój się , odejdź od klawiatury i idź pojeździć na swoim rowerku.
Na pewno pomoże ...

drogi

To jedz do Warszawy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zawsze jęczy duszo możesz się wynieść do Warszawy, skoro tam lepiej się jeździ
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

A dlaczego jedziesz autem, a nie zbiorkomem...

Nie moja sprawa, ale to nie ja wywołałem ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Brak

Bo zbiorkom nie łączy mojej dzielnicy zamieszkania z dzielnicą pracy. Raz próbowałam, dojazd 14 km samochodem przerodził się w 1,5h trzema autobusami
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo ludzi stać na samochody, nie zazdrość

Jeszcze 10 lat temu

O tej porze w tym miejscu o korkach nikt nie słyszał. Odkąd powstało obc i kolejne bloki na przymorzu jest dramat. Wystarczy już tych sloikow bo z tego miasta się robi bangladesz
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

korkoów tam nie generują mieszkańcy

a osoby przejeżdżające przez żabianke przymorze i zaspe, Chłopska i rzeczypospolitej stały się alternatywą dla grunwaldzkiej oraz droga dojazdowa do tunelu pod wisłą

dróg jest już dość a wciąż za mało drzew i roślinności
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

Brakuje połączenia tunelu z Al. Wyklętych.

Było w planach jak zaczynano inwestycję a skończyło jak estakada nad Łostowicką.

Transport

Czego brakuje to zbiorkom z prawdziwego zdarzenia. Jakby tramwaje, busy i SKM/PKM chodziły jak na tak ogromną aglomerację przystało, to i auto częściej ludzie by zostawiali w domu. A tak, jak mamy do wyboru 1.5h zbiorkomem, a 1.5h autem, to sorry.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chyba czas w końcu zrobić , ciagle tam korek a coraz więcej budynków powstaje

Rondo na skrzyzownaniu Chrobrego i Leszczynskich

Kwestia przysposobienia

Ci co urodzili się w Gdańsku wiedzą kiedy i gdzie jechać autem, wybrać tramwaj, SKM czy iść z buta. Przyjezdni, którzy się tu osiedlili z racji tego, że u nich jedyną formą komunikacji był PKS, mają genetycznie wrodzoną jazdę wszędzie i o każdej porze autem. I raczej widać że nic tego nie zmieni.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdańsk ma trochę ponad pół miliona a nie 750 tys.

Nie za mało ulic

Tylko za dużo samochodów. Jest coraz więcej dróg i coraz więcej parkingów, ale dla kierowców to za mało. Do sklepu 100 m trzeba podjechać a jak się na plażę jedzie, to zaparkować przy samym wejściu, a potem płacz, że korki i brak miejsc... Może w ogóle usuńmy wszystkie parki i teren zielony na rzecz ulic, bo jakiemuś Januszowi mało
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jade z Oliwy na Przymorze tramwajem . dalej na piechotę do swojego bloku bo na autobus by podlegać niema co liczyć. Od Jagiellońskiej do krzyżówki z Obrońców Wybrzeża tragedia nieustanne korki w kierunku Zaspy .
do góry