Widok

Pieczecie kurczaka na butelce?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Słyszałam o takim sposobie, ale nigdy nie próbowałam, a mam chęć :)
Kurczak jest, butelka też się znajdzie ;)

I co dalej?
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak geslerowa:)

pewnie znajdziesz na stronie wpisz przepisy magda gesler.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robie:)

przyprawiam kuraka dzien wczesniej

potem nalewam wody do butelki i sadzam kuraka tak zeby szyjka butli wystawala z kurczaka :)

pierwsze 10-15 min pieke na 180 stopni a potem na 150 reszte czasu

za kazdy kg kuraka godzina czasu :)

smasznego ;p
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki :)

Nie wiedziałam że magda gessler tak robi.

W ogóle lepszy jest taki kurczak niż normalnie pieczony? Może nie ma sensu się w to bawić w ogóle.
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mozna zamiast wody w butli miec piwo ale ja ze wzgledu na dzieci robie na wodzie i jest soczysty :)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mnie smakuje bardzo:)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to jutro robię, dzięki :)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
prosze :)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też już robiłam kilka razy i smakowało rodzince.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W przepisie Magdy Gessler chodziło o to, żeby szyjka butelki była wewnątrz kurczaka i wypływające z niej piwo oblewało go od środka. Nie wiem co daje butelka z wodą i jej szyjka na zewnątrz kuraka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oj jednak szyjka ma być za zewnątrz - coś mi się pochrzaniło ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiedyś upiekłam kurczaka raz tak zwyczajnie ,nie wyszedł mi ,byl wsrodku niedorobiony i wogóle nie dobry na tym się skończyło więcej nie robilam ,a ostatnio właśnie natchiona geslerową zrobiłam generała i jest naprawdę super ,robi się sam nie trzeba zagladac i obracać ,dzieki piwie nie jest suchy i smakuje jak z rożna naprawdę Super wychodzi .Polecam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak by szyjka byla wewnatrz to by kuraka rozsadziło ;;p
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny,,, przeciez alkohol z piwa odparuje,to logiczne ,prawda? wiec dzieci spokojnie moga spożywać takie mięsko,,, a zapewniam,że kurczak nadziany na butelke z piwkiem jest smaczny,,,z woda nie jest taki smaczny :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak dla mnie roznic nie ma smakuje tak samo hehe
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja nie kumam jak ma szyjka wystwać ?
Mam przedziórawić kurczaka na wylot ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja piekłam tak kurczaka. Tam gdzie "gardło" robimy dziurkę chyba że kurczak nie ma szyi to przeciskamy butelke na wylot. Ja robiłam na piwie i tak piwo za bardzo nie wyciekło ale rzeczywiście kurczak mega soczysty. Ja dodatkowo robię go dzień wcześniej w marynacie by przeszedł przyprawami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ok roumiem . no to trzeba wyprobować :)
a butelka nie peknie od ciepła ?
i termoobieg ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
butelka od małego piwka - oczywiście bez naklejek ;)
nalewasz do połowy butelki wody i nadziewasz kurczaka. Butelka nie pęknie na pewno
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
albo z jabłkami w doopsku - polecam :)
robię tak też balbinę (gęś znaczy się). Napchać jabłkami, zaszyć doopsko, upiec.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jadzka,a jakie jabłka dajesz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bez skorki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kilka razy piekłam już Generała ;) najlepiej sprawdza się piwo TATRA w butelce :)

pisałam nawet do P. Gessler czemu inne piwo nie chce kipieć ;) ponoć to zależy od butelki - są różne mieszanki do wyrobu szkła(ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie zagrzało np. w transporcie itp.)

Tatra kipi :)


też nacieram dzień wcześniej, pamiętajcie postawić butelkę w jakiejś brytfance lub na blaszce do pieczenia i wlejcie tam wodę - żeby skapujący z kurczaka tłuszcz się nie palił :) musi być jakieś 1,5-2 cm wody :)

dodatkowo smaruję kurczaka z wierzchu majonezem - ma super chrupiącą skórkę :)


butelka oczywiście musi wychodzić z ptaka - tam gdzie powinien mieć szyję ;) a jeśli ją ma - trzeba zrobić dziurkę na butelkę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hahah jadzka rozbawilas mnie :)

magda zawsze szyjka od butelki wyjdzie z boku szyji kuraka :)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w sieci znalazłam też wersje na puszkach z piwem lub słoikach z wodą ;)

oczywiście z butelek trzeba odkleić naklejki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja bym nie chciała mieć kuraka z posmakiem blachy ;/ Piwo w puszce ma ten posmak, a co dopiero kurak po obróbce termicznej. Bleh.

Jabłka wybieram jakieś twarde i soczyste - chodzi o to, żeby puściły sok.
Balbina z jabłkami w doopie to moja specjalność bożonarodzeniowa ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
2xmama - oczywiście, że jabłka maja być obrane i pozbawione ogryzka i pestek. Ja je kroję na 8 części i napycham balbinę srogo, aż jej uszami wyłazi. Zaszywam doopsko, żeby nie urodziła w piekarniku :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak długo pieczecie takiego kuraka?
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jadźka hehehe..., ja też robię podobnie balbinę :)
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
normalnie - tak jak się piec powinno :) czyli na 1kg kurczaka przypada 1 godzina w piekarniku ;) czyli średnio ok 2 godzin :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
sorki, wcześniej czytałam no i zapomniałam....
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pieczony góra-dół czy z termoobiegiem ?

i głupie pytanie - ta butelka to się nie przewraca ?
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011


DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Salambo - jak ustawisz w blaszce/brytfance zamiast na kratce ;) to się nie przewróci :) no i nie może być pusta ;)


piekę góra-dół najwyżej ostatnie 10 minut z termoobiegiem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oj...aż nabrałam ochoty :)
kiedyś mama bardzo często piekła tak kurczaka

chyba kupię kuraka i też zobię Generała
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurczak na puszce z piwa?? a tosie nie stopi heheheh??
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie robię go w ten sposób, wolę inaczej. Czyli mięso jest najpierw marynowane, potem dodaję przyprawy, najczęściej przyprawę do złotego kurczaka od knorr, no i wkładam do piekarnika. Przepis prosty i mało spektakularny, ale danie zawsze wychodzi pyszne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mnie sposób z butelką też się sprawdza. Są też takie specjalne stojaki do takiego pieczenia. Jeśli chodzi o przygotowanie kurczaka to nie marynuje go. Posypuję przyprawą taką jak ta do zlotego kurczaka i czasami kupuje też sypką cebulę żeby posypać. Skórka zawsze jest chrupiąca. Niektórzy do butelki dają nie wodę a piwo, ale nie próbowałam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lubię pieczonego kurczaka, ale skórka nie zawsze wychodzi taka chrupiąca. Ta przyprawa do kurczaka to Knorr? No i jaka cebulka do posypania?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mi osobiście wygodniej jest robić kurczaka tak normalnie(tradycyjnie) w piekarniku, wkładam do rękawa, dodaję przyprawy do złotego kurczaka knorr i ustawiam czas. Zasadniczo to szybkie danie, ale bardzo smaczne, przynajmniej nie fast food :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja robiłam kiedyś na butelce ale mało z niej kipiało. Teraz układam na takiej blaszce z rusztem i polewam piwem, raz przewracam.Ja robię marynatę z przyprawy złocistej, mielonej papryki i sosu sojowego. Żeby skórka była chrupiąca trzeba na ostatnich min włączyć termoobieg.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja próbowałam na butelce, ale mam chyba za mały piekarnik, albo kurczak był za duży, bo dotykał górnej grzałki. Nacieram mięso przyprawą do złotego kurczaka z knorra i wolę piec na blaszce albo jeszcze lepiej na rożnie, wtedy się równo piecze i ta złocista skórka nie rozmięka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

alergolog swissmed lub luxmed (15 odpowiedzi)

Dziewczyny mozecie polecić lekarza z ww placowek.

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

do góry