Widok
Ludzie. Przestańcie drwić... Wydarzyła się tragedią. Na szczęście nikomu z dzieci ani dorosłych nic się nie stało. Fizycznie się nie stało. Bo o psychice to już nie wspomnę. Może zaoferuje ktoś pomóc w zrobieniu nowej zabudowy kuchni,remoncie łazienki bo tam właśnie piorun najmocniej się wyładował. A piec po prostu eksplodował. Odszkodowanie odszkodowaniem. A wiadomo jak z ubezpieczalniami jest. Ludzie nie mogą tam mieszkać bo czego piorun nie zniszczył to zalane zostało podczas akcji gaśniczej. Trafić może takie nieszczęście na każdego. W zeszłym roku piorun trafił dom po drugiej stronie Banina. W sobotę po naszej stronie. A w przyszłym roku lub jutro...? Pomóżmy.
Nie ale ksiądz go poświęcił więc teraz trzeba do parafii wysłac fakturę za naprawę.
Nasz ksiądz w ogóle jakoś niewłaściwie swieci budynki.
Ja mam też poświęcony równo rok temu a od tego czasu już mi sie popsuła pralka i pękł tynk na ścianie.
Znajomi w Kolbudach maja też poświęcony budynek mniej więcej w tym samym okresie co my i u nich nic sie nie dzieje.
Wniosek jest taki że w naszej parafii używają niewystarczająco świętej wody lub ksiądz coś robi nie tak.
Nasz ksiądz w ogóle jakoś niewłaściwie swieci budynki.
Ja mam też poświęcony równo rok temu a od tego czasu już mi sie popsuła pralka i pękł tynk na ścianie.
Znajomi w Kolbudach maja też poświęcony budynek mniej więcej w tym samym okresie co my i u nich nic sie nie dzieje.
Wniosek jest taki że w naszej parafii używają niewystarczająco świętej wody lub ksiądz coś robi nie tak.
Dokładnie ciekawe dlaczego trzeba wystąpić do gminy o pozwolenie na rekultywację lub podniesienie poziomu działki. Masz w warunkach zabudowy np kalenica do 7 czy 8 metrów od średniego poziomu gruntu a jeśli chcesz go zmieniać w wyniku czego przekroczysz ta wartość to musiał byś wystąpić o odpowiednie pozwolenia... Jak wyjaśnisz że w centrum Banina jest możliwość budowy wielo piętrowych budynków? Odpowiedz jest prosta bo jest remiza kościół i inne wysokie domy i budynki usługowe co tworzy wyższa jednolitą polać dachów...
Odgromienie działa tak że energię wyładowania kieruje do ziemi i nie pozwala jej się skumulować tak jak w tym przypadku co doprowadziło do pożaru. W naszym rejonie odgromienie nie są obowiązkowe ale jak widać może się przydać i wcale nie jest prawdą że budynek będzie działał jak odgromnik dla całej okolicy bo po to masz w warunkach zabudowy wysokość kalenicy aby wszystkie budynki były w podobnej wysokości co zmniejsza prawdopodobieństwo wyładowania...
Ale jak widać czasami można mieć pecha...
Współczucie dla poszkodowanych....
Ale jak widać czasami można mieć pecha...
Współczucie dla poszkodowanych....