Widok
Pociągi SKM co 30 minut. Do końca maja
Opinie do artykułu: Pociągi SKM co 30 minut. Do końca maja.
To będzie miesiąc wielkiego tłoku i nerwów w kolejkach SKM. Z powodu remontu przystanku Wzgórze św. Maksymiliana pociągi na trasie Gdańsk - Gdynia kursować będą co pół godziny. Utrudnienia dadzą się we znaki też za Chylonią.Na remontowanym od lutego przystanku rozpoczynają się prace torowe, które potrwają do końca maja. W tym miejscu pociągi będą więc musiały jeździć jednym torem.- Spowoduje to zmniejszenie częstotliwości przejazdu pociągów pomiędzy tymi stacjami do 30 minut - zapowiada ...
To będzie miesiąc wielkiego tłoku i nerwów w kolejkach SKM. Z powodu remontu przystanku Wzgórze św. Maksymiliana pociągi na trasie Gdańsk - Gdynia kursować będą co pół godziny. Utrudnienia dadzą się we znaki też za Chylonią.Na remontowanym od lutego przystanku rozpoczynają się prace torowe, które potrwają do końca maja. W tym miejscu pociągi będą więc musiały jeździć jednym torem.- Spowoduje to zmniejszenie częstotliwości przejazdu pociągów pomiędzy tymi stacjami do 30 minut - zapowiada ...
Prawda.
Osobiście na zmianę dojeżdzam SKM/samochodem/motocyklem/rowerem - w zależności od nastroju, warunków i potrzeb. Każdy środek lokomocji ma swoje wady i zalety. Jak chcę się przekimać/poczytać - SKM, jeśli mam sprawy/zakupy do załatwienia - auto, jeśli chcę się zrelaksować/dotlenić mózg - rower.
W istocie rzeczy najbardziej sobie chwalę samą możliwość wyboru czym danego dnia jadę do pracy ;-)
Należy dodać, że poziom smrodu i ścisku w SKM wyraźnie zależy od pory dnia. Podobnie zresztą jak w stopień zakorkowania dróg samochodami.
Osobiście na zmianę dojeżdzam SKM/samochodem/motocyklem/rowerem - w zależności od nastroju, warunków i potrzeb. Każdy środek lokomocji ma swoje wady i zalety. Jak chcę się przekimać/poczytać - SKM, jeśli mam sprawy/zakupy do załatwienia - auto, jeśli chcę się zrelaksować/dotlenić mózg - rower.
W istocie rzeczy najbardziej sobie chwalę samą możliwość wyboru czym danego dnia jadę do pracy ;-)
Należy dodać, że poziom smrodu i ścisku w SKM wyraźnie zależy od pory dnia. Podobnie zresztą jak w stopień zakorkowania dróg samochodami.
nie, jeśli ktoś dojeżdża do pracy skm-ką to głównie dlatego, że nie może dojechać autem.
poza tym - no halo, tyle się smarka o ochronie środowiska i przerzucaniu się z samochodów na komunikację miejską a tutaj puszczają dwie kolejki na godzinę, no rewelacyjna reklama.
co do rowerowych faszystów - nie, nie mam zamiaru po przejechaniu całego miasta siedzieć spocona na uczelni
poza tym - no halo, tyle się smarka o ochronie środowiska i przerzucaniu się z samochodów na komunikację miejską a tutaj puszczają dwie kolejki na godzinę, no rewelacyjna reklama.
co do rowerowych faszystów - nie, nie mam zamiaru po przejechaniu całego miasta siedzieć spocona na uczelni
ztm
to i tak jest nic, ja w piątek czekałem od 16:25 do 17:00 na autobus 148 na żabiance, nic nie jechało to dałem sobie spokój i przesiadłem na skm
jak się później okazało wszystkiemu winnym są roboty w brzeźnie/nowym porcie, odcinek który pokonuje się autem z portu do brzeźna w ciągu półtorej minuty, jechało się godzinę (i jest to oczywiście jedyna droga łącząca obie te dzielnice)
jak się później okazało wszystkiemu winnym są roboty w brzeźnie/nowym porcie, odcinek który pokonuje się autem z portu do brzeźna w ciągu półtorej minuty, jechało się godzinę (i jest to oczywiście jedyna droga łącząca obie te dzielnice)
zależy gdzie
W Brzeźnie średnio funkcjonuje. Co 2 autobus się spóźnia, często jakiś wypada z rozkładu (przynajmniej 2 razy w tygodniu) a kolejny przyjeżdża którki, napchany po brzegi. Od pół roku jeżdżę sciśnięta jak krewetka, myślę, że krowy wozi się w lepszych warunkach. Do tego nie ma bezpośredniego połączenia z Oliwą. Jutro jadę na rowerze, tylko szkoda mi prawei 90zł wydanych na bilet!
Wchodzę na peron w Sopocie, a tam pełno ludzi
i dwa pociągi jeden w kierunku gdańska i drugi w kierunku gdyni.W kierunku gdanska pociag upchany ze nie mozna palec wsadzic w kierunku gdyni - pusciutki , z informacją stacja docelowa: GDAńsk.Wsiadam do tego co stoi w kierunku Gdyni, po chwili zamykają się drzwi i pusty pociag odjezdza w kierunku Gdańska. A babka co chwile przez megafon powtarza: ze pociag w kierunku gdanska odjedzie z peronu do Gdyni.
to ja jechalem tym z redlowa, nikt nie powiedzial, ze bedzie jechal do gdanska, potem konduktor, ze jednak bedzie, ale za 20 minut. Bylem z rowerem, to wsiadlem zrezygnowany, bo do tej wczesniejszej to i bez roweru bym sie nie wcisnal. A tu kolejka nagle rusza, kilkanascie minut przed czasem. Masa ludiz na peronie zamieszana zostala.
Ktos za ten chaos powinien odpowiedziec`
Ktos za ten chaos powinien odpowiedziec`
Życzę SKM, by splajtowało - niech Was wykupi jakaś zagraniczna firma!
Jak w temacie... To chyba jakiś żart?! Do pracy jeżdżę do Gdyni, na uczelnię do Gdańska. W ciągu ostatnich kilku dni ANI RAZU skm nie przyjechała na czas. Zawsze była spóźniona o 10 min. albo 10 min. za wcześnie. Kiedy w ten sposób odjeżdża jedyna z kolejek raz na 15 min. to czeka się na peronie minut 20. Brak mi słów na to, co będzie się rano i wieczorem działo w SKMkach...
Gratuluję głupoty! Od września przesiadam się do auta, choćbym miała płacić 7zł za litr paliwa.
Gratuluję głupoty! Od września przesiadam się do auta, choćbym miała płacić 7zł za litr paliwa.
NIE
NIE MOŻE BYĆ Mniej wagonów W składzie.
Skład to są dwie jednostki.
i albo jada dwie albo jedna.
nie można juz bardziej dzielić czy dodawać mniejszych części.
NIE MA krótszych i dłuższych pociągów skm - Są albo połączona dwa albo jedzie jedna jednostka.
no ale słusznie bo gdyby mozna było to pewnie by dzieli.
Skład to są dwie jednostki.
i albo jada dwie albo jedna.
nie można juz bardziej dzielić czy dodawać mniejszych części.
NIE MA krótszych i dłuższych pociągów skm - Są albo połączona dwa albo jedzie jedna jednostka.
no ale słusznie bo gdyby mozna było to pewnie by dzieli.
Taaa... już widzę to honorowanie biletów (tak jak honorowanie zaświadczeń o zgubieniu legitymacji itp.). Pewnie dla ludzi z innych miast zorientowanie się, czy są jeszcze "na trasie ograniczonej przystankami komunikacji miejskiej, odpowiadającej odcinkowi pomiędzy stacjami SKM Gdynia Główna - Gdynia Redłowo" będzie bułką z masłem.
czytanie ze zrozumieniem
"SKM informuje, że do końca maja na trasie ograniczonej przystankami komunikacji miejskiej, odpowiadającej odcinkowi pomiędzy stacjami SKM Gdynia Główna - Gdynia Redłowo, w autobusach i trolejbusach są honorowane bilety okresowe i jednorazowe SKM." Czyli wysiadasz w gdyni i możesz do stoczni podjechać autobusem lub trolejbusem
Dla SKM taki remont to czysty biznes!
Dostaje dopłaty z samorządów a pod pretekstem remontu zmniejsza liczbę kursów. Bilety mimo, że usługa gorszej jakości i dostępności kosztują tyle samo, czyli wpływy takie same, ale koszty prowadzenia pociągów maleją. Mniej pociągów = mniej maszynistów na zmianie, mniej kierowników pociągów, mniejsze zużycie prądu, mniejsze zużycie eksploatacyjne EZT itd. Nic tylko remontować, a największe szczęście jak się remont przedłuży. Albo od razu założyć długi termin, żyć nie umierać!
Będzi tak ZAWSZE tam, gdzie jest MONOPOL i coś jest państwowe lub samorzadowe...
czy wyobrażacie sobie jakąś linie lotniczą, że pozostawia co SZÓSTE połączenie? Nie. Bo zaraz padłaby. A tu czlowieku nie masz wyjścia, MUSISZ. Połączenia dodatkowe busowe? Hahaha. i tak nie masz wyjścia i tak wrócisz po remontach, nawet jezeli teraz jestes traktowany jak bydło.
Prawda jest brutalna - ekonomiczny samochód, planowanie dnia pod korki, ewentualnie dla sprawniejszych rower. Autobus, tramwaj, skm - tam jestes intruzem nie klientem.
I co z tego ze za jakis czas bedzie lepiej. TERAZ jest do d...
Prawda jest brutalna - ekonomiczny samochód, planowanie dnia pod korki, ewentualnie dla sprawniejszych rower. Autobus, tramwaj, skm - tam jestes intruzem nie klientem.
I co z tego ze za jakis czas bedzie lepiej. TERAZ jest do d...
Zmieścicie się w autobusie
W Brzeżnie jest korek z powodu tych wszystkich gości, co im wygodniej jeździć własnym wozem niż autobusem. A w każdym pojeździe 1..2 osoby max. Wszyscy pasażerowie tego sznura pojazdów bez trudu zmieściłby się w autobusie. Jeżeli wszyscy przesiądą się do samochodów, nikt niegdzie nie pojedzie. Samochód zajmuje za dużo miejsca w ograniczonej przestrzeni ulic.
W związku z tym właściciele samochodów będą gnębieni analogicznie jak właściciele psów - albo bardziej. Mo miasto to nie jest teren dla psów ani dla prywatnych samochodów osobowych. Będziecie płacić za parkowanie, za przejazd każda droga inną niż droga dla czołgów, za tankowanie, za odpalenie silnika i za jego wyłączenie. Aż zrezygnujecie z tej faneberii pt zmotoryzowany transport osobisty.
Od tego nie ma ucieczki. Problem z SKM pokazuje, że transport publiczny jest za mało wydajny..
W związku z tym właściciele samochodów będą gnębieni analogicznie jak właściciele psów - albo bardziej. Mo miasto to nie jest teren dla psów ani dla prywatnych samochodów osobowych. Będziecie płacić za parkowanie, za przejazd każda droga inną niż droga dla czołgów, za tankowanie, za odpalenie silnika i za jego wyłączenie. Aż zrezygnujecie z tej faneberii pt zmotoryzowany transport osobisty.
Od tego nie ma ucieczki. Problem z SKM pokazuje, że transport publiczny jest za mało wydajny..
dokładie
to samo było w stronę Gdańska
kolejka w Redłowie o 7.27 podstawiana w Redłowie - wcześniejsza w Redłowie była 7.20 a następna 7.40
tymczasem, gdy ruszyła to o 7.30 przed Orłowem wyprzedziła nas inna kolejka w stronę Gdańska... której nie było w rozkładzie
do d... z organizacją. Jak jest rozkład tymczasowy to powinien być na 100 % pewny, a nie że gdy jest zamieszanie, robi się jeszcze wiekszy bajzel.
Oczywiście pomijam fakt, ze w Redłowie podają komunikaty "pociąg w kierunku Gdańska wjedzie z przeciwnej strony peronu SKM Wzgórze Św. Maksa"... w Redłowie to powinien być komunikat dla Redłowa, a nie Wzgórza
kolejka w Redłowie o 7.27 podstawiana w Redłowie - wcześniejsza w Redłowie była 7.20 a następna 7.40
tymczasem, gdy ruszyła to o 7.30 przed Orłowem wyprzedziła nas inna kolejka w stronę Gdańska... której nie było w rozkładzie
do d... z organizacją. Jak jest rozkład tymczasowy to powinien być na 100 % pewny, a nie że gdy jest zamieszanie, robi się jeszcze wiekszy bajzel.
Oczywiście pomijam fakt, ze w Redłowie podają komunikaty "pociąg w kierunku Gdańska wjedzie z przeciwnej strony peronu SKM Wzgórze Św. Maksa"... w Redłowie to powinien być komunikat dla Redłowa, a nie Wzgórza
Ja to proszę Pana mam bardzo dobre połączenia.
Wstaje za piętnaście trzecia. Latem to już widno. Za piętnaście trzecia jestem ogolony, bo golę się wieczorem. Śniadanie jadam na kolacje, to tylko wstaję i wychodzę. Płaszcz nakładam. Opłaca mi się rozbierać po śniadaniu?
Do PKS mam 5 km. O czwartej za 15 jest PKS, nie zdążę, ale i tak mam dobrze, bo jest przepełniony i nie zatrzymuje się. Przystanek idę do mleczarni, to jest godzinka, stamtąd szybko wiozą mnie do Szymanowa. Mleko ma najszybszy transport, inaczej się zsiada. W Szymanowie znoszę bańki, łapię WKD, na Ochocie w elektryczny i do stadionu, a potem to już mam z górki.
Bo tak: 119, przesiadka w 13, przesiadka w 345 i jestem w robocie i jest za piętnaście siódma. To sobie obiad jem w bufecie.
To po fajrancie nie musze zostawać, żeby jeść.
Góra, 22:50 jestem z powrotem. Golę się, jem śniadanie i idę spać.
Do PKS mam 5 km. O czwartej za 15 jest PKS, nie zdążę, ale i tak mam dobrze, bo jest przepełniony i nie zatrzymuje się. Przystanek idę do mleczarni, to jest godzinka, stamtąd szybko wiozą mnie do Szymanowa. Mleko ma najszybszy transport, inaczej się zsiada. W Szymanowie znoszę bańki, łapię WKD, na Ochocie w elektryczny i do stadionu, a potem to już mam z górki.
Bo tak: 119, przesiadka w 13, przesiadka w 345 i jestem w robocie i jest za piętnaście siódma. To sobie obiad jem w bufecie.
To po fajrancie nie musze zostawać, żeby jeść.
Góra, 22:50 jestem z powrotem. Golę się, jem śniadanie i idę spać.
Za komuny lepiej było
Widac rządy PO=-wskie. Bez remontow kolejki od 21.00 chodza co pół godziny. Piękna metropolia. Jeszcze kasy niech polikwidują, to już będzie to, na co głosowali wszyscy. Do tego dochodzi brak zapowiedzi na peronach w razie awarii, którego nawet za komuny nie było. Niue jestem wyborcą PO i za co takie coś mnie spotyka? Za odmóżdżenie reszty?
jak zwykle nic nie moze być normalnie
Wszystko byłoby ok.... gdyby chociaż te tymczasowe rozkłady były rzeczywiste. Dziś wsiadłem do kolejki SKM podstawianej w Redłowie (w kierunku Gdańska) i już przed Orłowem sie zatrzymała i stała 8 minut... żeby przepuścić kolejkę w stronę Gdańska.... której nie było w rozkładzie... później jeszcze przed Sopotem stała 8 minut i zamiast dojechac do Gdańska o 7.53... dojechała o 8.05
po chusteczke te tymczasowe rozkłady... jak i tak kolejki jeździą jak chcą :)
po chusteczke te tymczasowe rozkłady... jak i tak kolejki jeździą jak chcą :)
kamyczek do Trojmiasto.pl
Dlaczego taki artykuł okazał się o 7:50 w dzień od kiedy obowiązują zmiany, czyli już po fakcie???!!!
Portal trojmiasto.pl aspiruje by być głównym oknem na świat społeczności Trójmiasta, a nie potrafi na czas napisać o tak ważnej zmianie. Czas zmienić stronę domyślną w przeglądarce z www.trojmiasto pl na www.skm.pkp.pl .... :(
Portal trojmiasto.pl aspiruje by być głównym oknem na świat społeczności Trójmiasta, a nie potrafi na czas napisać o tak ważnej zmianie. Czas zmienić stronę domyślną w przeglądarce z www.trojmiasto pl na www.skm.pkp.pl .... :(
A gdyby tak w tych dwóch kolejkach z Wejh. do Gda. wydłużyć składy ?
Ja jestem tylko zwykłym pasażerem i się nie znam tak jak stratedzy z skm ale wydaje mi się, że tłok by się zmniejszył. Skorzystali by na tym nie tylko pasażerowie ale i samo SKM. Bo teraz można spokojnie jeździć na gapę gdyż panowie z RENOMY nie wcisną się do przepełnionych po sufit składów.
To ja miałam FARTA
...jak weszłam na peron podjechał pociąg i jeszcze okazało się, ze to Sprinter. Więc jazda do Wrzeszcza zajęła mi jakieś 18 min. Przyszłam do pracy odpaliłam trojmiasto.pl i się załamałam!!!! Mieszkam w Wejherowie i nie wyobrażam sobie zupełnie dojazdu. Katastrofa. K..RWA czy remontów nie można robić w nocy. Albo skm puścić po torach dalekobieżnych?????Rano jest tłok nawet jak kursują co 7 min a co to będzie jak będą jeździć co 30 min. Koszmar. A i jeszcze nie chce się mi odpalić skm.pl. W sumie i poco jak czytam to i tak nie ma aktualnego rozkładu. Tylko podwyżki a pasażerów traktuje się jak bydło. Jak robią remont to powinni komuni8kację zastępczą podstawić - CZYTAJ DODATKOWĄ - a nie sugerować nam przesiadki w Redłowie i w Gdyni głównej spowrotem w pociąg. SZCZYT CHAMSTWA!!!!!!!!!!!!!!!!
apel do SKM
Jeśli czyta to ktoś z SKM w co wątpię, to mam taką prośbę
ZACZNIJCIE W KOŃCU UŻYWAĆ MÓZGÓW
Mam małą sugestię… jeśli pociąg jadący z Lęborka ma opóźnienie 10 minut - to niech pociąg który startuje w Redłowie na niego nie czeka, tylko jedzie pierwszy… a pociąg już opóźniony będzie jechał za nim. Ten opóźniony i tak już nie nadrobi opóźnienia, a ten który startuje z Redłowa poprzez czekanie na opóźnionego sam się opóźnia.
Ponadto jeśli ten opóźniony (już przepełniony) wyprzedza tego (zupełnie pustego) z Redłowa…to logiczne jest, że po drodze zbiera pasażerów, którzy przyszli na ten z Redłowa*… w efekcie ludzie ugniatają się jak bydło w tym opóźnionym, przez co ten jeszcze bardziej się opóźnia, a z tyłu jedzie zupełnie pusty skład… tyle, ze opóźniony o 10 minut
*inna sprawa, ze gdyby na peronach był komunikat, że za opóźnionym (przepełnionym) pociągiem, jedzie zupełnie pusty skład (w odstępie 2-3 minut) to część ludzi, by poczekała na ten pusty i przez to oba składy były by zapełnione po 100 %... A nie jeden w 180 % a drugi w 20 %
ZACZNIJCIE W KOŃCU UŻYWAĆ MÓZGÓW
Mam małą sugestię… jeśli pociąg jadący z Lęborka ma opóźnienie 10 minut - to niech pociąg który startuje w Redłowie na niego nie czeka, tylko jedzie pierwszy… a pociąg już opóźniony będzie jechał za nim. Ten opóźniony i tak już nie nadrobi opóźnienia, a ten który startuje z Redłowa poprzez czekanie na opóźnionego sam się opóźnia.
Ponadto jeśli ten opóźniony (już przepełniony) wyprzedza tego (zupełnie pustego) z Redłowa…to logiczne jest, że po drodze zbiera pasażerów, którzy przyszli na ten z Redłowa*… w efekcie ludzie ugniatają się jak bydło w tym opóźnionym, przez co ten jeszcze bardziej się opóźnia, a z tyłu jedzie zupełnie pusty skład… tyle, ze opóźniony o 10 minut
*inna sprawa, ze gdyby na peronach był komunikat, że za opóźnionym (przepełnionym) pociągiem, jedzie zupełnie pusty skład (w odstępie 2-3 minut) to część ludzi, by poczekała na ten pusty i przez to oba składy były by zapełnione po 100 %... A nie jeden w 180 % a drugi w 20 %
widziałam jak ok 7:30 odjechała kolejka z Gdyni Wzgórze. Skład wydłużony - ludzie wtłaczali się na beczkę, sporo zostało na peronie. Wg rozkładu powinny odjechać dwie kolejki 7:18 i 7:48. I nagle za dwadzieścia ósma podjeżdża kolejna kolejka do Gdańska. Uprzejmie dziękuję za takie remonty. Zero ogłoszeń dotyczących zmian, ot smętnie sobie karteczka w gablocie wisi.
kto jeszcze na tyle żywy i dychający ---> rowerem
już przestałem pisać, że rower to dobry sposób na niezależne poruszanie się po 3mieście, bo mnie nie-żywi zjedzą razem z butami. ale naprawde ludzie: czy wam sie chce tak ściskać w tych badziewiarskich przewozach komunikacją? niech połowa żywych i dychających zamieni skm na rower i znacznie lepiej sie poczujecie. polecam! :)
ALE
wszystko super, jesli masz w pracy prysznic, ja nie mam i dojeżdżam do pracy skm-ką z rowerem i wracam na rowerze. ale niestety przy tym nowym rozkładzie bym musiała wstawać pół godz wcześniej a szansa wępchnięcia się z rowerem w kolejkę do Gdynii byłaby nikła. Tak więc cały maj będę dojeżdżać autem. wiwat zielone trójmiasto :-////
nie piętrzcie problemów
skoro ktoś nie może to niech nie jedzie. bez przerwy ktoś się tu odzywa, że dzieci, zakupy, kilometraż nie do przejechania, brak prysznica w pracy i takie tam. już to wszystko wiadomo. a moj apel to do tych, którzy mogą się przesiąść i nie widzą przeciwwskazań, albo do tych, którym chce się pomyśleć "a może faktycznie spróbuję rowerem?"
nie możesz - nie jedź rowerem.
mógłbyś - spróbuj.
możesz - jedź.
i tyle w temacie.
nie możesz - nie jedź rowerem.
mógłbyś - spróbuj.
możesz - jedź.
i tyle w temacie.
Pytanko do autora
Nie do końca rozumiem o co chodzi w tym zdaniu "Prace na torach zaczną się także w Redzie. W efekcie składy jadące z Wejherowa będą kończyły bieg w Gdyni Głównej i wracały do Wejherowa" . Skoro prace prowadzone są w Redzie i pociąg jadący z Wejherowa minie już Redę… to jaki wpływ ma remont w Redzie na to, ze ten pociąg w Gdyni Głównej zawróci do Redy?
Chyba logiczne jest, że skoro minął już przeszkodę w Redzie, to może jechać sobie dalej do Gdańska, a nie wracać z powrotem tam, gdzie jest ów przeszkoda :)
Chyba logiczne jest, że skoro minął już przeszkodę w Redzie, to może jechać sobie dalej do Gdańska, a nie wracać z powrotem tam, gdzie jest ów przeszkoda :)
Skandal!
Polityka tej firmy jest skandaliczna! Nikt wcześniej nie zorganizował akcji informacyjnej, w której korzystający z usług SKM zostaliby uprzedzeni o takim remoncie, na taką skalę! Dlaczego nie funkcjonuje żaden transport zastępczy, poza krótkim odcinkiem (Gdynia Główna - Redłowo! Czym zajmuje się p. Głuszek?!
Ja się tylko zastanawiam, po co SKM inwestuje miliony w remonty składów, skoro przez brak informacji te składy później jeżdżą puste. Nagłośnienie na wszystkich peronach podłączone do jednej centralki z możliwością wybory na której stacji nadać komunikat głosowy to naprawdę nie jest wyzwanie w XXIw. A jak ktoś słusznie zauważył: wystarczy powiedzieć, że za przepełnionym składem jedzie drugi, pusty i już by się ludzie uspokoili. Albo że pociąg stojący w Sopocie wraca w stronę Gdańska ale najpierw po przeciwnym torze pojedzie inny więc jak się ktoś bardzo spieszy to niech przejdzie.
Oto właśnie mam pretensję do SKM, a nie o sam fakt przeprowadzenia remontów, które przecież kiedyś trzeba zrobić i nic na to się nie poradzi.
Oto właśnie mam pretensję do SKM, a nie o sam fakt przeprowadzenia remontów, które przecież kiedyś trzeba zrobić i nic na to się nie poradzi.
Dokładnie, to brak odpowiedniej informacji jest powodem irytacji pasażerów, dziś rano w Sopocie podano przez megafon że kolejka odjedzie do gdańska z przeciwnej strony, stała tam dobre kilka minut z zamknietymi drzwiami i nikt nie wiedział dokąd jedzie a jak już podała ją to kolejka już ruszyła więc pojechała pusta a tłum ludzi został na peronie. Wyświetlacze pokazywały wogóle jakiś sc-fi. Totalna dezinformacja.
SKM - firma której myślenie szkodzi.
Jechałem poranną kolejką 5.39 z Wejherowa. W Rumii Janowie było już ciężko wejść do kolejki. Koleżanka która jechała z Redy 5.18 miała problemy aby do kolejki wsiąść. Przecież jeżeli jeździ mniej kolejek to można by dać 3 składy. Na peronach się zmieszczą - są wystarczająco długie. Podobnie po południu. Do Wejherowa kolejka jedzie 15.30 i 16.30. Kolejka o 16.00 jedzie tylko do Rumii. Można by przedłużyć jej bieg do Wejherowa ale po co? Sprinter 16.10 ma jeden skład. Jestem ciekaw czy dadzą dwa.
Pociag
Kłopot będą też mieli dojeżdżający do Trójmiasta z zachodniej części województwa. Prace na torach zaczną się także w Redzie. W efekcie składy jadące z Wejherowa będą kończyły bieg w Gdyni Głównej i wracały do Wejherowa. Częstotliwość pociągów pomiędzy Gdynią Chylonią a Wejherowem również zmniejszy się do ok. 30 min
Pogielo chyba ich... macie zle informacje... i tak bez tego pociagi jezdza z wejherowa co pol Godziny!!!!
Pogielo chyba ich... macie zle informacje... i tak bez tego pociagi jezdza z wejherowa co pol Godziny!!!!
SKM to syf, kiła i mogiła czyli DNO!!!
SKM powinna się nazywać KZ-Kupa Złomu
Szybka to ona była 20 lat temu
Większość to stare składy w których dosłownie wszystko cuchnie
Odnowione składy to tak naprawde te same stare tylko odmalowane - To jak odmalowac starty płot farbą olejną
Brak klimatyzacji w "odnowionych" składach w wakacje jest tak gorąco ze nie idzie wytrzymac ( moze prezesi SKM mysla ze pasazerowie to pomidory które potrzebuja duzo ciepła aby rosły)
I najciekawsze ostatnio oddano kilkadziesiat składow do odnowienia za ponad 100 mln zl a Warszawska SKm kupiła 15 nowych skladow za nie cale 100 mln no tylko porgatulować Trojmiejskiej SKM-ce i jejprezesow ze całkiem wspanialy przetarg.
Szybka to ona była 20 lat temu
Większość to stare składy w których dosłownie wszystko cuchnie
Odnowione składy to tak naprawde te same stare tylko odmalowane - To jak odmalowac starty płot farbą olejną
Brak klimatyzacji w "odnowionych" składach w wakacje jest tak gorąco ze nie idzie wytrzymac ( moze prezesi SKM mysla ze pasazerowie to pomidory które potrzebuja duzo ciepła aby rosły)
I najciekawsze ostatnio oddano kilkadziesiat składow do odnowienia za ponad 100 mln zl a Warszawska SKm kupiła 15 nowych skladow za nie cale 100 mln no tylko porgatulować Trojmiejskiej SKM-ce i jejprezesow ze całkiem wspanialy przetarg.
Żądamy odwołania prezesa SKM!!!
Szybka Kolej Miejska po prosty zwyczajnie kpi sobie z pasażerów, mając ich w poważaniu... Nie można tego inaczej ując! Podnieśli cenę biletów jednocześnie obniżając i tak mizerną jakość usług! Totalny brak jakiegokolwiek ładu, dezinformacja na peronach, rozkłady jazdy, które nie pełną żadnej roli, prócz wprowadzenia jeszcze większego zamieszania, szybkie przemieszczanie - 20 km zajmuje tylko tylko 1.5 godziny! Brawo, to nie pierwszy raz, i nie ostatni. A tłumaczenia remontami jakoś nie trafiają do mnie, bo odkąd sięgam pamięcią, to wiecznie trwały jakieś remonty, konserwacje, awarie, braki... Cotygodniowa zmiana rozkładów jazdy to już rytuał. Burdel i zapewnienie chaosu staję się pomału misją firmy. Czas odwołać prezesa za nieudolne rządy!
Urząd Miasta Gdyni wspomagając finansowo remont SKM"Wzgórze",
winien pewne działania organizacyjne zastrzec, bo znając takie remonty jeden fachowiec pracuje a trzech się przygląda. Do tego zauważyłem, że zabierane są oryginalne schody granitowe a w to miejsce wylewane betonowe.
Czy nie właściwym by było zagospodarować te zdemontowane np. w innej części miasta, parku?
Czy nie właściwym by było zagospodarować te zdemontowane np. w innej części miasta, parku?
Gdzie jest pan Głuszek?
Albo gdzie jest Nemo naszej SKM Trójmiasto ds. Marketingu (Może zainwestujcie w rzecznika prasowego Shnelen Banh:D) Pod ziemię się schował jak szczur.
Swoją drogą to SKM coraz bardziej ma na pasażera wyrąbane, i niech Warszawa odda nam co nasze! Menele niech od PR-ów biorą jednostki, u nas też powinni wynająć jakieś EZT-y skoro też mamy braki w taborze.
Swoją drogą to SKM coraz bardziej ma na pasażera wyrąbane, i niech Warszawa odda nam co nasze! Menele niech od PR-ów biorą jednostki, u nas też powinni wynająć jakieś EZT-y skoro też mamy braki w taborze.
Co 30 minut? Jaja sobie robią - w praktyce, co 45
Testowałem to dzisiaj. Na dworcu Gdynia Główna pojawiłem się ok. 9:40 - w nowym, zmienionym, rozkładzie miała być SKM o 9:47. Spoko - 7 minut. Tylko tak dziwnie dużo ludzi na peronie - choć znowu, jak co pół godziny jeżdżą.
Diiing, dong - uśmiech się skończył, SKM do Gdańska opóźniony o 15 minut. Za to przez te dokładnie 20, o które się spóźnił ów pociąg, przejechały w przeciwną stronę:
- do Lęborka (opóźniony)
- do Redy... który podjechał ze strony Redy (jadąc, biorąc pod uwagę kierunek składu, odwrotnie niż powinien...) i za chwilę w jej kierunku odjechał
- jeszcze coś, co się nawet nie zatrzymało.
Tłum ludzi, wszyscy sfrustrowani itp. Najlepsze były miny grupki starszych Szwedów, którzy stali nieopodal mnie. Nie znam języka, ale domyślam się, o czym dywagowali. Ich chociaż humor nie opuszczał - im się nigdzie pewnie nie spieszyło.
Co ciekawsze - korzystam z SKM codziennie, i w piątek ani słowa nie było o żadnych zmianach, nigdzie nie wisiał żaden zmieniony rozkład. Czyli - dzisiaj zmieniamy, dzisiaj wieszamy - niech ciemny naród ma niespodziankę.
Ale o podwyżkach cen - w wypadku biletu metropolitarnego (wszystkie ZKM + SKM) - z 200 na 220 zł nie zapomnieli. Pewnie - tego pilnują.
Banda debili.
Diiing, dong - uśmiech się skończył, SKM do Gdańska opóźniony o 15 minut. Za to przez te dokładnie 20, o które się spóźnił ów pociąg, przejechały w przeciwną stronę:
- do Lęborka (opóźniony)
- do Redy... który podjechał ze strony Redy (jadąc, biorąc pod uwagę kierunek składu, odwrotnie niż powinien...) i za chwilę w jej kierunku odjechał
- jeszcze coś, co się nawet nie zatrzymało.
Tłum ludzi, wszyscy sfrustrowani itp. Najlepsze były miny grupki starszych Szwedów, którzy stali nieopodal mnie. Nie znam języka, ale domyślam się, o czym dywagowali. Ich chociaż humor nie opuszczał - im się nigdzie pewnie nie spieszyło.
Co ciekawsze - korzystam z SKM codziennie, i w piątek ani słowa nie było o żadnych zmianach, nigdzie nie wisiał żaden zmieniony rozkład. Czyli - dzisiaj zmieniamy, dzisiaj wieszamy - niech ciemny naród ma niespodziankę.
Ale o podwyżkach cen - w wypadku biletu metropolitarnego (wszystkie ZKM + SKM) - z 200 na 220 zł nie zapomnieli. Pewnie - tego pilnują.
Banda debili.
skandal!!
To co dzieje się w skm to skandal...remont remontem, ale oczywiście nie można było tego lepiej rozwiązać? Najlepiej podnosić ceny i zostawić kolejki kursujące w godzinach szczytu co 30 min! Ciekawe ilu podróżnym uda się do nich wcisnąć. Żadnej komunikacji zastępczej z prawdziwego zdarzenia. Masakra.
Skandal, skandal, skandal
żeby robić takie jaja w XXI wieku, również skandal, żeby remontować stare składy zamiast kupić nowe. Obecnie osoby starsze czy niepełnosprawne praktycznie nie mogą korzystać z SKM bo składy nawet te, po remontach, są zupełnie niedostosowane do przewozu bydła a co dopiero ludzi...
Mam pytanie
Stojąc dziś pół godziny w Redłowie Pani przez megafon powiedziała że bilety skm bedą honorowane w autobusach ale tylko na trasie Redłowo - Gdynia Gł. Coś tu chyba nie gra, zważając na fakt, że ja mam bilet miesięczny do grabówka. Czyli co? mam się znowu przesiadać? Czy to jakiś żart? za te 2 dodatkowe stacje płacę więcej za bilet. To jest kpina!
Czuję się oszukany przez Szybką Kolej Miejską!
Misją firmy jest swoboda przemieszczania się, podróżni mają dojechać do celu szybko, pewnie i bezpiecznie, a zadowolenie i satysfakcja klientów jest źródłem sukcesu. Wychodzi więc na to, że należy odwołać prezesa z powodu braku osiąganych sukcesów bo próżno szukać zadowolonych i usatysfakcjonowanych pasażerów w zatłoczonych i brudnych wagonach, na peronach opanowanych przez chaos organizacyjny, gdzie serwuje się jedynie porządną porcję dezinformacji! Odkąd sięgam pamięcią, notorycznie trwają jakieś remonty, konserwacje czy awarie. A każda reorganizacja ruchu kończy się kompromitacją SKM! Wypadające pociągi z rozkładu jazdy, a w najlepszym wypadku jedynie spóźnienia, potem długie i częste przerwy na trasie, w końcu przesiadki do innych składów to jest według misji firmy ta swoboda przemieszczania się, szybko, pewnie i bezpiecznie! Żenada do potęgi! Do tego mocno rzuca się w oczy brak logicznego rozumowania, gdy w godzinach szczytu pociąg z Gdańska do Gdyni posiada dwie jednostki w większości puste, a chwilę później nadjeżdza pojedynczy skład w kierunku Wejherowa lub dalej, kompletnie zawalony, przewożąc pasażerów jak bydło, w nieludzkich warunkach.
@!#$%!!!!! - jak by powiedział Krwawy Hegemon
Drogi w remoncie, SKM w remoncie, teleporty jeszcze nie wymyślone. Szlag może trafić człowieka na miejscu. Trójmiasto jest sparaliżowane komunikacyjnie. Ktoś powinien za to ponieść odpowiedzialność!
Mieszkańcy Trójmiast apowinni zostać zwolnieni z podatku za utrudnienia, jakie spotykają ich co roku na każym kroku.
Mieszkańcy Trójmiast apowinni zostać zwolnieni z podatku za utrudnienia, jakie spotykają ich co roku na każym kroku.
chora skm
O takiej akcji powinni informowac chociaż kilka dni wcześniej, szczególnie przez megafony na wszyskich przystankach SKM. O remoncie dowiedziałem się dziś rano, kiedy pociąg, krórym zazwyczaj jeździłem, nie przyjechał. Nie uruchomiono komunikacji zastępczej - bilety SKM na autobusy w Gdyni są ważne dopiero od 9.05, a remont jest od 7.05!!! Jeśli wycofali większość składów w kierunku Gdyni Głównej, powinni zwiększyć długość składów. Jak ludzie mają dojechać do pracy - nie dość, że na stojąco, to jeszcze w tłoku!!!!
KTO NADZORUJE I KONTROLUJE SKM?
CZY JEST TO FIRMA NIEZALEŻNA, KTÓRA ROBI CO CHCE, NIE LICZĄC SIĘ Z KLIENTAMI?
KTO NADZORUJE I KONTROLUJE SKM?
CZY JEST TO FIRMA NIEZALEŻNA, KTÓRA ROBI CO CHCE, NIE LICZĄC SIĘ Z KLIENTAMI?
A dotychczasowy peron nie miał zadaszenia? Miał. Teraz go nie ma. I ludzie padają od udaru.
Winda? Dla jednego pasażera na 1000 konieczna. I z tego powodu tak wielu musi cierpieć?
Nawierzchnia? Jak nawierzchnia. Nie musi wyglądać jak statek kosmiczny, bylem nie cierpiał na przystanku.
Schody? Jak schody. Nie musi wyglądać jak statek kosmiczny, bylem nie cierpiał na przystanku.
Pół godziny na Słońcu. Horror. Gra nie warta świeczki. O!
Nawierzchnia? Jak nawierzchnia. Nie musi wyglądać jak statek kosmiczny, bylem nie cierpiał na przystanku.
Schody? Jak schody. Nie musi wyglądać jak statek kosmiczny, bylem nie cierpiał na przystanku.
Pół godziny na Słońcu. Horror. Gra nie warta świeczki. O!
PROTEST
Wszyscy zawiedzeni a raczej wk..rwieni - napisałam maila do wszystkich świętych gazet, telewizji , urzędów - tam gdzie znalazłam adresy mailowe z prośbą o Pomoc. Nie wyobrażam sobie żeby ta sytuacja trwała przez miesiąc czasu.
Mam prośbę do wszystkich internautów udzielających się na tym forum - PISZCZE DO WSZYSTKICH MAILE NIECH KTOŚ COŚ ZROBI Z TĄ SPRAWĄ!!!!!!!!
Mam prośbę do wszystkich internautów udzielających się na tym forum - PISZCZE DO WSZYSTKICH MAILE NIECH KTOŚ COŚ ZROBI Z TĄ SPRAWĄ!!!!!!!!
Co pół godziny? To tylko w teorii!
Jechałam dziś z Wrzeszcza o 7.36, pracuję na Wzgórzu. Powinnam dotrzeć na 8.02, dotarłam o 20 minut później. Bo najpierw staliśmy gdzieś w polu, a potem dobry kwadrans w Orłowie. To może od razu niech puszczają co godzinę? Może wtedy będę wiedziała, na którą NAPRAWDĘ dojadę do pracy?
A gdy się patrzy, w jakim tempie "uwijają się" robotnicy, to szlag trafia. Nic dziwnego, że tyle to trwa. Ciekawe, ile stuleci remontowalibyśmy zniszczenia po tsunami.
A gdy się patrzy, w jakim tempie "uwijają się" robotnicy, to szlag trafia. Nic dziwnego, że tyle to trwa. Ciekawe, ile stuleci remontowalibyśmy zniszczenia po tsunami.
Trzeba NOWYCH w zarządzie polskich kolei
Wiecie jak jest na świecie ? Tak sie sklada, ze korzystalam w marcu z podobnych kolejek podmiejskich w innym kraju. I wyglada to tak: INFORMACJA ! INFORMACJA i jeszcze raz informacja !!!!!! cos im sie zapchało i pociag był opozniony o 15 minut więc -----> w pociagu na pasku sie wyswietlala informacja o tym co sie stalo i ze awaria zostanie usunięta do godz. 16.40 dodatkowo w pociągu miła pani co 5 minut z głośnika mówiła co się stało. A jak nic sie nie działo to na kazdym zadupnym peronie leciało cos takiego: "Good afternoon dear passangers ... pociąg do stacji Parlament przyjedzie zgodnie z rozkladem za 1 minutę, zyczymy przyjemnej podróży" Można? można !!!
Trójmiastu przydałby się jeden organizator transportu zbiorowego (włącznie z SKM) i jedna taryfa. Niestety miasta nie chcą rezygnować z posadek dla urzędników a jeszcze bardziej z pieniędzy z biletów. Raz, że większe wpływy to większe kredyty a dwa, że ceny biletów można dowolnie podnosić kiedy brakuje kasy.
O czymś takim jak mają z pewnym holenderskim mieście, gdzie komunikacja zbiorowa jest finansowana w 100% z podatków i ludzie już tam zapomnieli co to bilety nie możemy nawet marzyć.
Trójmiasto z racji położenia jest skazane na komunikację zbiorową która jest niestety pośmiewiskiem (SKM i ZTM Gdańsk bo w Gdyni jest ok).
O czymś takim jak mają z pewnym holenderskim mieście, gdzie komunikacja zbiorowa jest finansowana w 100% z podatków i ludzie już tam zapomnieli co to bilety nie możemy nawet marzyć.
Trójmiasto z racji położenia jest skazane na komunikację zbiorową która jest niestety pośmiewiskiem (SKM i ZTM Gdańsk bo w Gdyni jest ok).
żal i porażka
a moze tak trojmiasto.pl sie spyta wielmoznych wladcow skm co oni maja do powiedzenia w owym temacie,bo z tego co widze zapadli sie pod ziemie,nie ma pana Marcina"Przepraszam"Głuszka,jestem ciekaw co oni na to moze w koncu krawaciarze zabraliby sie do roboty za ktora dostaja NIE MALE pieniadze,zero logistyki zero pomyslunku,a niby ludzie po studiach rzadza skm,jesli tak to widac ,ze cos im miernie im szlo na tych studiach skoro nie potrafia skoordynowac pracy skm gdy jest remont,a pasazerow robia kolejny raz idiotow.
KOLEJKI
Jak jeźdżą co 30 min to może zacząć dawać dłuższe składy a nie jeden wagon.
Dzisiaj rano 5 45 jeden skład w Gdyni nie wszyscy pasażerowie wsiedli a w kolejce upał i tłok jak w baczce ze śledziami -same przyjemności a bilety od 1.05.2011 podrożały. Zapraszam tych wszystkich co to wymyślili na jedna przejażdżkę taką
kolejką.
Dzisiaj rano 5 45 jeden skład w Gdyni nie wszyscy pasażerowie wsiedli a w kolejce upał i tłok jak w baczce ze śledziami -same przyjemności a bilety od 1.05.2011 podrożały. Zapraszam tych wszystkich co to wymyślili na jedna przejażdżkę taką
kolejką.
W zeszłym roku w okresie letnim były utrudnienia bo remonty peronów, w tym roku remonty trakcji - zawsze coś robią, ale żadnych ułatwień dla pasażerów nie widać. Bilety znowu podrożały a ja jeżdżę z Gdańska do Gdyni z trzema przesiadkami - tracę czas i nerwy bo śmierdzące, pijane lumpy wciskają się do wagonów. Kiedy w końcu skończy się traktowanie pasażerów jak bydło!!! Dzięki takim jak ja SKM ma ogromne przychody tylko nie potrafi zainwestować tak, żeby wszyscy byli zadowoleni - zróbcie coś bo mam już po dziurki w nosie wiecznego bałaganu na peronach, dezinformacji i ścisku w wagonie, który ma postoje 10-minutowe na co drugiej stacji. Żal i wstyd - z czym np na EURO2012 - z syfem - to tak.
Brak koordynacji
Jak dla mnie totalny brak koordynacji prac - w jednym czasie nie ma tramwajów we Wrzeszczu, jest zwężona Grunwaldzka i jeszcze przycinają SKM ... do tej pory można było chociaż skutecznie przeskoczyć remont we Wrzeszczu dzięki SKM, a teraz nawet ta opcja odpadnie. To już jakiś horror. Może jednak decydenci mogliby zacząć myśleć trochę bardziej globalnie ...
Jakoś nie widziałem lekarza, który na raz robiłby operację na otwartym sercu i transplantację nerek ...
Jakoś nie widziałem lekarza, który na raz robiłby operację na otwartym sercu i transplantację nerek ...
Zgadzam się z przedmówcami,zero informacji,ludzie stoją na peronie zdezorientowani bo skmka rano i tak nie przyjeżdza wg niby zmienionego rozkładu jazdy:/ jeden wielki kołchoz i szarganie nerów dla tych którzy chcą na czas dojechać w rózne miejsca,dlaczego skm nie może dogadać się z zkm i oszczędzając tyle pieniędzy na sporadycznym SPORADYCZNYM kursowaniu skmek urochomic komunikacji zastępczej??????za co płacimy takie pienidzą na bilety,pogratulowac zarządowi skm pomyślunku!
zero szacunku
wczoraj chciałam sprawdzić o której mam kolejke ale niestety strona skm nie działała, więc jak ludzie maja dowiadywac sie o tak ważnych sprawach? Przyszłam na peron a tam malutka karteczka ze zmianami i dopiero w południe widziałam jak zdejmowali stare rozkłady. Zero informacji (albo mało czytelna), zero szacunku dla ludzi którzy nagle dowiadują się że spóźnią sie na zajęcie, do pracy. Nie wspominając o tym, że jak już kolejka przyjechała, to stała w Sopocie, przed Orłowem, przed Redłowem i przed Gd. Główną. Godzinę jechałam z Żabianki. A najgorsze ze nie mam zadnej alternatywy i musze korzystać z skm
ukryta kamera?
dziś rano. Sopot. Pełno ludzi na peronie. Dwie kolejki po dwóch stronach peronu. Jedna pełna, przyjechała z Gdyni. Druga, z Gdańska, już pusta bo tu zakonczyła bieg. Ludzie są zdezorientowani więc z ulgą przyjmują komunikat informujący od odjeżdzie pociągu do Gdańska. Kilka sekund po komunikacie słychać sygnał potwierdzajacy odjazd pociagu, zamykają się drzwi i skm odjeżdza. Niby radość, tylko czemu pusta? Ludzie nie zdarzyli się przesiąść....
co to ma byc. proponuje pisac listy do skm to nie nadążą z odszkodowaniami. smiech na sali. ceny do gory a skmki jezdza co raz gorzej. rozumiem ze sa remonty i skmki kursuja co pol godziny ale w takim razie powinni puszczac co najmniej 2 skmki jedna po drugiej (z 3 skladami) zeby chociaz wszyscy ludzie powsiadali. TRAGEDIA !
Bardzo żałuję, że nie zapisuje wszystkich spóźnień SKMki, ale w ciągu tego roku nieraz zdarzyło mi się spóźnić do pracy/uczelni/koncert. Denerwuje mnie to strasznie a zwłaszcza, że jak już łaskawie przez megafon jest podana informacja o spóźnieniu np. 10 czy 15 minut jest to podane jako rzecz oczywista: bez żadnego "przepraszamy" na końcu zdania!!! Płacę (nie tylko zresztą ja) dosyć duże pieniądze za bilet metropolitalny. I nie wiem jak to wygląda prawnie ale skoro kupując bilet od szanownej SKM zawieram jakąś powiedzmy umowę: ja Wam daje kasę wy mnie wozicie zgodnie z ustalonymi warunkami (rozkład jazdy) to jeśli SKM notorycznie łamie tą umowę to uważam, że albo powinna zwrócić część kosztów za bilet albo powinnam mieć ulgę przy kupnie następnego. Strona SKMki chodzi albo bardzo wolno albo w ogóle tak jest podejrzewam przeciążona. A zresztą właściwie po co sprawdzać rozkład skoro SKMki jeżdżą jak chcą!!! Jestem nawet w stanie zrzucić się na prawnika z osobami, które chcą walczyć z SKMką. Przydałby się po prostu jakiś koordynator akcji i tyle.
po co rozkłady
niech jeżdzą ku.. co te 30 min ale wydłuzone składy i o czasie a nie kiedy chcą??? co za shit, dziś spozniłam sie godzine na uczelnie...jak tak dalej bedzie skm bedzie miala tyle spraw ze zbankrutyja, zeby odszkodowania powypłacać. Poza tym dlaczego taki remont zaczał sie akurat teraz kiedy od wrzeszcza tramwaje nie jezdza??? to za duzo jak na trójmiasto. a potem sie dziwia ze ludzie pluja na forach, inaczej sie nie da na tych logistycznych matołów
kpina
Totalna kpina dzisiaj dopiero na przystanku się dowiedziałem co odstawia SKM to jest chore za takie coś to na zbity pysk powinni powylatywać.
Świetnie se napisali autobusy na trasie Gdynia Główna - Gdynia Redłowo, a co reszta to bydło kto dalej jedzie ???
Człowiek kupuje bilet kwartalny i co dostaje nawet nie poinformują jakie usługi sprzedają co 30 min kolejka, a dodatkowo brud smród, poobklejane okna normalnie wagony bydlęce, te kolejki dawno w muzeum powinny stać, Cud się zdarzy jak niema awarii co najmniej raz na dzień, a o punktualności można zapomnieć, a tu jeszcze takie coś robią KPINA TOTALNA KPINA - w nocy se róbcie remonty w normalnych krajach tak się robi.
Świetnie se napisali autobusy na trasie Gdynia Główna - Gdynia Redłowo, a co reszta to bydło kto dalej jedzie ???
Człowiek kupuje bilet kwartalny i co dostaje nawet nie poinformują jakie usługi sprzedają co 30 min kolejka, a dodatkowo brud smród, poobklejane okna normalnie wagony bydlęce, te kolejki dawno w muzeum powinny stać, Cud się zdarzy jak niema awarii co najmniej raz na dzień, a o punktualności można zapomnieć, a tu jeszcze takie coś robią KPINA TOTALNA KPINA - w nocy se róbcie remonty w normalnych krajach tak się robi.
Szybka, wolna kolej miejska to,
o.przepraszając za wyrażenie, jedno wielkie g*wno. I trudno to w jakikolwiek inny sposób skomentować. Te nędzne 40 km torów między Wejherowem i Gdańskiem to miejsce nieustannych, trwających od wielu lat popisów nieustannych remontów, nieustanych orgii tych smarowanych na kolanie tymczasowych rozkładów jazdy, nieprzerwanego chaosu i burdelu. Do zarządzania należy sprowadzić Niemców, oni przez dwa lata zrobią tak, że przez następnych 20 lat będzie funkcjonować normalnie a polskich debili wykorzystać do noszenia podkładów.
To nie jest spam, bo w końcu silnie związane z tematem.
Ludu prosty! Korzystaj z Przewozów Regionalnych! SKM poczuje oddech konkurencji, to się przestraszy widma pójścia z torbami. A co za tym idzie, polepszy się. Albo na bruk.
Tak, tak, doskonale wiem PR zatrzymują się tylko na ważniejszych stacjach. Ale pomyślmy, wyjątkowo: Mniej ważne stacje są kilka kroków od tych, na których codzień zatrzymują się Przewozy:
-Gdynia Stocznia niemal molestuje Gdynię Główną
-Sopot Wyścigi dzieli od Sopotu "głównego" na oko mniej niż kilometr.
-Gdańsk Żabianka dzieli od Gdańska Oliwy na oko tyle samo co Sopot Wyścigi od Sopotu "głównego".
- Gdańsk Przymorze dzieli od Gdańska Oliwy na oko tyle samo co Sopot Wyścigi od Sopotu "głównego".
-Gdańsk Zaspa dzieli od Gdańska Wrzeszcza na oko pół kilometra.
-Gdańsk Stocznia nie wymaga komentarza
Wiem, wiem że człowiek styrany pracą, narzekać może że do przystanku kolejowego ma kilometr więcej. Ale zrekompensuje sobie poprzez ludzkie traktowanie pasażerów. W końcu na torach dalekobieżnych jak na razie nie ma takich jaj. Pomyślcie o tym, czy kilometr w jedną stronę spacerem nie jest mikrą ceną za to.
Tak, tak, doskonale wiem PR zatrzymują się tylko na ważniejszych stacjach. Ale pomyślmy, wyjątkowo: Mniej ważne stacje są kilka kroków od tych, na których codzień zatrzymują się Przewozy:
-Gdynia Stocznia niemal molestuje Gdynię Główną
-Sopot Wyścigi dzieli od Sopotu "głównego" na oko mniej niż kilometr.
-Gdańsk Żabianka dzieli od Gdańska Oliwy na oko tyle samo co Sopot Wyścigi od Sopotu "głównego".
- Gdańsk Przymorze dzieli od Gdańska Oliwy na oko tyle samo co Sopot Wyścigi od Sopotu "głównego".
-Gdańsk Zaspa dzieli od Gdańska Wrzeszcza na oko pół kilometra.
-Gdańsk Stocznia nie wymaga komentarza
Wiem, wiem że człowiek styrany pracą, narzekać może że do przystanku kolejowego ma kilometr więcej. Ale zrekompensuje sobie poprzez ludzkie traktowanie pasażerów. W końcu na torach dalekobieżnych jak na razie nie ma takich jaj. Pomyślcie o tym, czy kilometr w jedną stronę spacerem nie jest mikrą ceną za to.
Petycja!
Może jakas petycja do włodarzy miast w sprawie urągających godności ludzkiej warunków przewozu mieszkańców trójmiasta przez SKM?
Chyba do nich najlepiej zwrócić się o wsparcie?
Dziś jechałem 20 minut dłużej niż powinienem, w niesamowitym ścisku i duchocie. Obcy ludzie narzekali jeden do drugiego, że to kpina, że się spóźniają do przedszkola po dziecka, do dentysty. Jak śledzie w puszcze jechaliśmy.
Coś trzeba z tym zrobić:(
Chyba do nich najlepiej zwrócić się o wsparcie?
Dziś jechałem 20 minut dłużej niż powinienem, w niesamowitym ścisku i duchocie. Obcy ludzie narzekali jeden do drugiego, że to kpina, że się spóźniają do przedszkola po dziecka, do dentysty. Jak śledzie w puszcze jechaliśmy.
Coś trzeba z tym zrobić:(
matura...
Spóźniłem się dzisiaj na maturę z wosu właśnie przez niekompetencje szefostwa SKM! Na szczęście komisja jeszcze wpuściła mnie na salę, ale czy gdyby tak się nie stało ktokolwiek by mi to jakoś zrekompensował? Jestem pewien, że nie. Gwoli ścisłości, wyszedłem odpowiednio wcześnie, ale do jednej kolejki się nie zmieściłem (ściana ludzi w każdych drzwiach), a druga przyjechała spóźniona...
A SKM miała być alternatywa dla ZKM
Biletów miesięcznych SKM nie honoruje, kupiłem bilet miesięczny na SKM aby omijać korki we Wrzeszczu i masz babo placek jak nie kijem to człowiek pałą dostanie . Przecież można odrobinę pomyśleć i zgrać obie inwestycje w czasie tak aby ludzie mogli podróżować swobodnie chociaż jednym środkiem komunikacji miejskiej.
Czy to aby napewno XXI w. ?
Tłok, zaduch, brak punktualności i wiele innych negatywnych rzeczy - własnie to oferuje nam "SZYBKA" kolej miejska. Ludzie płacimy im grubą forse! Podnoszą ceny biletów a jest coraz gorzej! dzisiaj do domu dojeżdżałam prawie 3 h, a powinnam nie całą jedną. Czy z tym nic nie da sie zrobić! Powinni za to "beknąć"! SKANDAL!!!
a my możemy sobie tylko pogadać...
co to ma być znowu?????? napierw podwyżka cen, potem super piątkowa awaria i teraz fantastyczny rozkład jazdy???? Czy z zarządzie SKM ktokolwiek myśli? Dlaczego Szanowni Państwo po wprowadzeniu zmian nie przejadą się choć raz na całej długości trasy? Jak się ma wywiązywanie z umowy jaką jest przejazd na czas do stacji a do b, a zwrot pieniędzy a bilet?
Pociągu o 6:59 z Gdańska nie było, za to przyjechał sprinetr (którego w rozkładzie nie ma wcale) do Lęborka, a który w trakcie jazdy skrócił się nagle do Chylonii. Tu podstawili lewno toczący się wrak!Z Rumi miałam wracać o 15:56,oczywiście przyjechał spóźniona o kilka minut),potem było już gorzej-co stacja ludzi przybywało i skm zmusiła ich do jazdy w wyjątkowo nieludzkich warunkach. W Sopocie Wyścigach cały rząd pasażerów został na peronie, bo nie mieli jak się wcisnąć do środka, a przecież też zapłacili za bilety! Pociąg do Gdańska dojechał z prawie 15 minutowym opóźnieniem!
Skandal, świństwo, granda! niestety możemy sobie tylko pogadać...
Pociągu o 6:59 z Gdańska nie było, za to przyjechał sprinetr (którego w rozkładzie nie ma wcale) do Lęborka, a który w trakcie jazdy skrócił się nagle do Chylonii. Tu podstawili lewno toczący się wrak!Z Rumi miałam wracać o 15:56,oczywiście przyjechał spóźniona o kilka minut),potem było już gorzej-co stacja ludzi przybywało i skm zmusiła ich do jazdy w wyjątkowo nieludzkich warunkach. W Sopocie Wyścigach cały rząd pasażerów został na peronie, bo nie mieli jak się wcisnąć do środka, a przecież też zapłacili za bilety! Pociąg do Gdańska dojechał z prawie 15 minutowym opóźnieniem!
Skandal, świństwo, granda! niestety możemy sobie tylko pogadać...
KPINA!!!!!!!!!!!!!!!!
NIE DOŚĆ, ŻE JEŻDŻĄ CO 30 MIN, A UWAŻAM, ŻE 15 MIN PRZERWA TO STANOWCZO ZA DUŻO, TO JESZCZE CENY BILETÓW POSZŁY W GÓRĘ OD 1 MAJA. CO TO SKM SOBIE WYOBRAŻA?W POCIĄGU ŚMIERDZI, JEST TŁOCZNO, A ONI ŻYCZĄ SOBIE PIENIĄDZE NIE WIEM ZA CO?! MOIM ZDANIEM, PRZEZ OKRES REMONTU WE WSZYSTKICH INNYCH POCIĄGACH PKP POWINNY OBOWIĄZYWAĆ BILETY SKM, ŻEBY LUDZIE MOGLI DOJECHAĆ DO CELU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gratuluje wyczucia czasu!
zamiast zamiescic taki artykul wczoraj chociaz to widze ze pokazal sie on w momencie kiedy przez 45 min czekalem na przesiadke w redlowie!..
taka rada na przyszlosc, ten portal chyba powinien tego typu informacje wypuszczac przed zdarzeniem, a nie po. przeciez to nie ktos pijany znowu nieplanowo wpadl pod kola..
ps. pomysl co do skm raz na 30 min chory! (jakos kazdy inny przystanek dalo sie wyremontowac ograniczajac ruch skm tylko w weekendy).
taka rada na przyszlosc, ten portal chyba powinien tego typu informacje wypuszczac przed zdarzeniem, a nie po. przeciez to nie ktos pijany znowu nieplanowo wpadl pod kola..
ps. pomysl co do skm raz na 30 min chory! (jakos kazdy inny przystanek dalo sie wyremontowac ograniczajac ruch skm tylko w weekendy).
Rozklad rozkładem, a skm'ki jada po swojemu
Rano, po godz 7, mimo ze pociag byl w nowym rozkladzie to i tak nie przyjechal. Trzeba bylo czekac na kolejny.
Pamietacie w ogole czasu, kiedy rozklad jazdy byl NORMALNY?
Ciesze sie bardzo, ze remontuja i buduja nowe perony, ale do diaska, dopracujcie te rozklady
Pamietacie w ogole czasu, kiedy rozklad jazdy byl NORMALNY?
Ciesze sie bardzo, ze remontuja i buduja nowe perony, ale do diaska, dopracujcie te rozklady
katastrofa...
Szczerze nie wiem jak mam to wytrzymać przez cały miesiąc. Wsiadam na Wzgórzu i dziś do tego, że kolejka się spóźniła to jeszcze jechałam tak zgnieciona, że aż mi się słabo robiło... No, ale wysiadałam na Politechnice więc wytrzymać przez pół godziny wgnieciona w tylne drzwi musiałam... To jest chore. Nie mogli z tym remontem poczekać do wakacji? Wtedy o wiele mniej ludzi jeździ, bo studenci i uczniowie szkól mają wolne... Co mnie obchodzi wygląd peronów? Chcę po prostu po LUDZKU dojechać na uczelnię!
a najgorsze, że te nasze skargo-petycje i tak nic nie zmienią
większość z nas nie ma innej możliwości jak ściśnięci jak śledzie w beczce jechać: do pracy, szkoły... ale.. robi się ciepło, człowieku spoć się cały a potem jeszcze taki zmęczony choćby samą podróżą w spoconych ciuchach, ze wspomnieniem spoconych ciał innych pasażerów przyklejonych do ciebie - bądź miły i uprzejmy przez minimum 8 godzin w pracy a zaraz potem.. czeka cię to samo w drodze powrotnej..
Alicja
Samochód. Jak 99% ludzi na świecie. Samochód, korki i narzekanie na brak dróg. Tacy są ludzie i taka jest polityka gospodarcza. Samochód, samochód i jeszcze raz samochód. Zasada ludzkości: przecz z transportem publicznym, dojeżdżajmy wszędzie samochodami. Zamieńmy łąki, trawniki o podwórka na parkingi i drogi. Aż do wyczerpania się zasobów ropy.
Co za różnica czy modernizują czy nie?
Co za różnica czy modernizują czy nie? SKM jak 20 lat temu jeździły powoli tak teraz jeżdżą w tym samym żółwim tempie. Wymieniają fotele nieraz ale przy tym wycieczkowym tempie jazdy to powinni raczej fotele bujane dawać albo miejsca sypialne. Żenada. Niestety, muszę jeździć tymi powolniakami. Świat idzie do przodu a SKM nadal powoluuutku sobie sunie. Niech to zmienią na Turystyczna Kolej Krajobrazowa i będzie ok.
A wiecie czemu toto się tak wlecze?
Moim zdaniem chodzi o zużycie prądu - SKM powoluuutku sobie przyspiesza, jak jest w 1/3 drogi to jedzie właściwie siłą rozpędu a potem powoluutku sobie hamuje, żeby zużyć prądziku jak najmniej. Zyski się maksymalizuje kosztem pasażerów, którzy jadą jak za daawnych czasów wąskotorówką (bo średnia prędkość to 30 km/h). Chyba, że znacie inne powody wleczenia się SKM. Podpowiem - nie chodzi tu o częstotliwość stacji, bo tego typu koleje są nie tylko w Polsce ale tylko u nas się tak wloką.
A wiecie czemu toto się tak wlecze?
Moim zdaniem chodzi o zużycie prądu - SKM powoluuutku sobie przyspiesza, jak jest w 1/3 drogi to jedzie właściwie siłą rozpędu a potem powoluutku sobie hamuje, żeby zużyć prądziku jak najmniej. Zyski się maksymalizuje kosztem pasażerów, którzy jadą jak za daawnych czasów wąskotorówką (bo średnia prędkość to 30 km/h). Chyba, że znacie inne powody wleczenia się SKM. Podpowiem - nie chodzi tu o częstotliwość stacji, bo tego typu koleje są nie tylko w Polsce ale tylko u nas się tak wloką.
niech robią modernizacje, ale nikt z zarządu tak na prawdę nie wie jaka to katorga
dla tych co podróżują.. może gdyby jeździli skm-kami na co dzień, to wiedzieliby dlaczego ludzie tak się buntują.. jeśli jeszcze wraz z modernizacjami poprawiały się warunki podróży... ale one jakoś się nie zmieniają..
SKM - nadal czasy PRL
Smutna prawda o SKM:
- "nowoczesne" tabory z napisem VIP (taki pomarańczowy, najbardziej zdezelowany), te nowe to rzadkość (najczęściej na plakatach i stronach internetowych aby mydlić oczy dyrekcji jak jest kolorowo)
- dezinformacja - nie było wcześniej informacji dla klientów o remoncie i utrudnieniach (przynajmniej z osobami z jakimi rozmawiałem nikt nie widział info ani w sieci ani na peronach)
- osiągane kosmiczne prędkości (chyba kwestia torowisk)
- niby na peronach są głośniki, w pociągach również ale: na peronie w Redłowie słychać to co w Gdyni Głównej, a w pociągach głośniki milczą lub w tych nowych cichutko coś w nich brzęczy ale tylko zapowiedzi o stacjach (czy ten kto zamawiał myślał że w pociągu jest absolutna cisza ? z tych głośników komunikat powinien obudzić nieboszczyka)
P.S.
A teraz gdy jest remont to KOSZMAR!!!! Powinni rozważyć puszczanie po 3 składy bo ludzie na peronach zostają. Proponuję dyrekcji SKM aby osobiście z Redłowa o 16:00 przejechali się pociągiem do Wejherowa. Czysta przyjemność :)
- "nowoczesne" tabory z napisem VIP (taki pomarańczowy, najbardziej zdezelowany), te nowe to rzadkość (najczęściej na plakatach i stronach internetowych aby mydlić oczy dyrekcji jak jest kolorowo)
- dezinformacja - nie było wcześniej informacji dla klientów o remoncie i utrudnieniach (przynajmniej z osobami z jakimi rozmawiałem nikt nie widział info ani w sieci ani na peronach)
- osiągane kosmiczne prędkości (chyba kwestia torowisk)
- niby na peronach są głośniki, w pociągach również ale: na peronie w Redłowie słychać to co w Gdyni Głównej, a w pociągach głośniki milczą lub w tych nowych cichutko coś w nich brzęczy ale tylko zapowiedzi o stacjach (czy ten kto zamawiał myślał że w pociągu jest absolutna cisza ? z tych głośników komunikat powinien obudzić nieboszczyka)
P.S.
A teraz gdy jest remont to KOSZMAR!!!! Powinni rozważyć puszczanie po 3 składy bo ludzie na peronach zostają. Proponuję dyrekcji SKM aby osobiście z Redłowa o 16:00 przejechali się pociągiem do Wejherowa. Czysta przyjemność :)
Trasa Gdańsk Politechnika-Rumia
Jak dzis sie podróżowało w ciągu dnia na trasie Gdańsk Politechnika-Rumia?Jak długo pokonywaliście tą drogę jadąc tylko skm? Ja jechałem 2 pociągami skm plus 2 autobusami i trasa pokonana w ciągu 1,5 h. A wyglądało to tak: 1 skm: Gdańsk Pol.-Sopot; 2 skm: Sopot-Gdynia Redłowo; ponieważ nie chciałem czekać na opóźniony pociąg i niewiadomą co do ilości przesiadek przymusowych to 1 autobus darmowy (w ramach biletu SKM )Gdynia Redłowo-Gd.Gł, 2 autobus płatny!!! Gdynia Gł-Rumia
to teksanska masakra piłą mechaniczną
Nie dość, że płacę za bilet duże pieniądze to jeszcze na czas do pracy nie mogę dojechać..Niby rozkład zmieniony a i tak jeżdzą jak chcą..Zimą trakcje pękały, jesienią wiatr je zrywał a latem remontują..pół życia spędzę czekając na skm, a niestety jestem uzależniona...masakra jakaś!!!
tłok w wagonach
Miałam dzisiaj przyjemność podróżować SKM. Koszmar. Opóżnienia, postój w Gdyni Stoczni 20 minut. Zwracam sie do ludzi decyzyjnych w SKM, tych myślących, prosze o ponowne przemyślenie sprawy - likwidując połączenia, wydłużcie może ilość wagonów! Rano jechałam w pociągu 2 składowym, wracalam w 3. Przy tym tłoku 4 wagony to mało!!!
ktos zahakowal strone skm:
Z powodu awarii serwera WWW udostępniamy zastępczy serwis prezentujący informacje o rozkłądzie jazdy pociągów w formie dokumentów do pobrania. Dostępne są również: Biuletyn Informacji Publicznej PKP SKM oraz Forum SKM. Serwis internetowy zostanie przywrócony w możliwie najszybszym czasie. Za utrudnienia przepraszamy!
:) hahahaha
:) hahahaha
wczoraj wpadla dziewczyna pod peron
Dziewczyna wpadla stracila przytomnosc a pociag ruszyl, zaczelismy krzyczec, kolejka sie zatrzymama. Nie wazne czy jade rano 7:40, 8:15, czy 16;30 jest jak w konserwie, jedziemy gorzej niz zwierzęta Nie dziwmy sie jestesmy zgrzani, oslabieni przez scisk mezczacy, to przy wsiadaniu i wysiadaniu pchajace sie osoby moga spowodować iż staną się kolejne wypadki!
Pozew zbiorowy (min 15 osobo) przez SKM za dyskomfort jazdy w cenia biletu 100% przez miesiąc! oraz za spoznienia do pracy!!
Chętnie zbiorę listę osob do prawnika. Maroco@op.pl
Pozew zbiorowy (min 15 osobo) przez SKM za dyskomfort jazdy w cenia biletu 100% przez miesiąc! oraz za spoznienia do pracy!!
Chętnie zbiorę listę osob do prawnika. Maroco@op.pl
komunikacja zastępcza
A gdzie jest podstawiana komunikacja zastępcza? Oczywiście za darmo, bo za miesięczny bilet skm już zapłaciłam, a kolejką 16.07, którą zawsze jeżdżę z Gdańska, nie mogę dojechać do stacji Wzgórze Św. Maksymiliana, gdzie mieszkam. To tak, jakbym kupiła parę butów, a następnie sprzedawca oderwał obcasy i powiedział, że mam sobie naprawić buty na swój koszt. Sprzedajacy po prostu nie wywiązuje się z umowy. I mam dosyć słuchania o przewadze transportu zbiorowego nad poruszaniem się samochodem i propagowania poruszania się komunikacją miejską. Może w cywylizowanym kraju tak jest lepiej, ale tu nie.
komunikacja jest
miedzy redłowem a gdynia głowna. Na tym odcinku mozna jezdzic za darmo na podstawie biletu smk autobusami i trolejbusami, TYLE ZE WIEKSZOSCI PASAZEROM TO NIC NIE DAJE! Komunikacja zaztepcza miała zapewnic transpotr na odcinku o zmniejszonej czestotliwosci kursowania kolejek czyli tak naprawde na całej dłogosci! a napewno na odcinku Gdynia Głowna Sopot!
SKM informuje, że do końca maja na trasie ograniczonej przystankami komunikacji miejskiej, odpowiadającej odcinkowi pomiędzy stacjami SKM Gdynia Główna - Gdynia Redłowo, w autobusach i trolejbusach są honorowane bilety okresowe i jednorazowe SKM. cytat z artykułu bo na peronach o tej informacji ani słowa....
na forum skm jest dokładnie ta historia opisana
pozwolilam sobie skopiowac kawalek
(...) Około 17:00 dziewczyna w czole drugiego EZT'a dopiętego do prowadzącego straciła przytomność ściśnięta między pasażerami, a drzwiami jednostki. Kiedy drzwi się otworzyły (stacja: Sopot Kamienny Potok) wypadła w dziurę między jednostką, a peronem wprost pod koła kolejki. Kiedy ludzie wyskoczyli i zaczęli ją wyciągać kierownik pociągu w pierwszym momencie nic nie zauważył i dał już sygnał do odjazdu - nawet zamknął drzwi. Na szczęście krzyk tłumu i jego reakcja zatrzymały maszynistę przed ruszeniem, a kierownik przybiegł zobaczyć co się stało. Wezwana została karetka i do jej przyjazdu pasażerowie wraz z kierownikiem, który rzeczowo i spokojnie odbił argumenty pasażerów, którzy prawie go zlinczowali, czekali. Część poszła na autobus "S". Kierownik wytłumaczył, że to nie jego wina i na wezwania (nie wie kto z nim rozmawiał przez telefon komórkowy i krótkofalówkę), aby ruszył stojąc przed dziewczyną mówił, że nie ma mowy (bardzo bohaterska postawa, postawić się dyżurnemu ruchu, czy kto tam zawiaduje!). Dziewczynę opatrzyli sanitariusze, a pociąg z dość dużym opóźnieniem ruszył dalej.(...) autor:Busiarz
(...) Około 17:00 dziewczyna w czole drugiego EZT'a dopiętego do prowadzącego straciła przytomność ściśnięta między pasażerami, a drzwiami jednostki. Kiedy drzwi się otworzyły (stacja: Sopot Kamienny Potok) wypadła w dziurę między jednostką, a peronem wprost pod koła kolejki. Kiedy ludzie wyskoczyli i zaczęli ją wyciągać kierownik pociągu w pierwszym momencie nic nie zauważył i dał już sygnał do odjazdu - nawet zamknął drzwi. Na szczęście krzyk tłumu i jego reakcja zatrzymały maszynistę przed ruszeniem, a kierownik przybiegł zobaczyć co się stało. Wezwana została karetka i do jej przyjazdu pasażerowie wraz z kierownikiem, który rzeczowo i spokojnie odbił argumenty pasażerów, którzy prawie go zlinczowali, czekali. Część poszła na autobus "S". Kierownik wytłumaczył, że to nie jego wina i na wezwania (nie wie kto z nim rozmawiał przez telefon komórkowy i krótkofalówkę), aby ruszył stojąc przed dziewczyną mówił, że nie ma mowy (bardzo bohaterska postawa, postawić się dyżurnemu ruchu, czy kto tam zawiaduje!). Dziewczynę opatrzyli sanitariusze, a pociąg z dość dużym opóźnieniem ruszył dalej.(...) autor:Busiarz
podpisuję się pod pozwem zbiorym przeciwko skm.
nie rozumiem po co są rozkłady jazy podane i dziś i wczoraj chciałam jechać kolejką która na gdyni stoczni jest o 8:40 bezpośrednio jedzie go gdańska, kolejki zgodnie z rozkładem nie było. jak przyszłam na stocznię o 8:36 to jakaś kolejka stała więc w nią wsiadłam odjechała ze stoczni o 8:44 a wiedziałam że z gdyni głównej wyjerzdza o 8:45 więc byłam spokojna a tu zonk okazało się że kolejka skończyła bieg. zaptałam się osoby która, szła pop pociągu i mówiła że to jest końcowa stacja i że prosi wysiąść, że to miała być pociąg do gdańska to mi odburkną że mam dokładniej czytać rozkład jazy. może ktoś jest mi wstanie to wyjaśnić bo ja nie umiem. po co jest rozkład jazdy jak się do niego nie stosują a ludzi traktują jak bydło. brak informacji i jedna dezorganizacja.
podpisuję się pod projektem pozwu zbiorowego przeciwko skm.
nie rozumiem po co są rozkłady jazy podane i dziś i wczoraj chciałam jechać kolejką która na gdyni stoczni jest o 8:40 bezpośrednio jedzie go gdańska, kolejki zgodnie z rozkładem nie było. jak przyszłam na stocznię o 8:36 to jakaś kolejka stała więc w nią wsiadłam odjechała ze stoczni o 8:44 a wiedziałam że z gdyni głównej wyjerzdza o 8:45 więc byłam spokojna a tu zonk okazało się że kolejka skończyła bieg. zaptałam się osoby która, szła pop pociągu i mówiła że to jest końcowa stacja i że prosi wysiąść, że to miała być pociąg do gdańska to mi odburkną że mam dokładniej czytać rozkład jazy. może ktoś jest mi wstanie to wyjaśnić bo ja nie umiem. po co jest rozkład jazdy jak się do niego nie stosują a ludzi traktują jak bydło. brak informacji i jedna dezorganizacja.
podpisuję się pod projektem pozwu zbiorowego przeciwko skm.
A może by tak
przygotować mejla do zarządu SKM i niech każdy forumowicz go wyśle...jak oni nas upychają to my też ich zapchamy, mejlowo...swoim sposobem...proponuje wysłać
My pasażerowie, już nie prosimy a wręcz ŻĄDAMY
1. przewozu w godnych warunkach
2. zwiększenia częstotliwości kursowania pociągów (co 30 min. to stanowczo za mało!!!!!!!!!!)
3. puszczania większej ilości składów (szczególnie w godzinach porannych)
4. zapraszamy pana prezesa o 7 rano na stację Gdynia Główna i przejażdżki kolejka o 7.15 do Gdańska - fantastyczna sprawa!
5. traktowania pasażerów jak ludzi a nie jak stado baranów, z którymi można robić co się chce!!
Uczciwie płacimy za bilety, które co chwile drożeją i takiego samego podejścia żądamy dla Nas - tych którzy Was utrzymują!!! Szacunku!!
To co działamy?
Zna ktoś innego mejla niż ten skm@skm.pkp.pl
My pasażerowie, już nie prosimy a wręcz ŻĄDAMY
1. przewozu w godnych warunkach
2. zwiększenia częstotliwości kursowania pociągów (co 30 min. to stanowczo za mało!!!!!!!!!!)
3. puszczania większej ilości składów (szczególnie w godzinach porannych)
4. zapraszamy pana prezesa o 7 rano na stację Gdynia Główna i przejażdżki kolejka o 7.15 do Gdańska - fantastyczna sprawa!
5. traktowania pasażerów jak ludzi a nie jak stado baranów, z którymi można robić co się chce!!
Uczciwie płacimy za bilety, które co chwile drożeją i takiego samego podejścia żądamy dla Nas - tych którzy Was utrzymują!!! Szacunku!!
To co działamy?
Zna ktoś innego mejla niż ten skm@skm.pkp.pl
to rzeczywiscie absolutny skandal
wczoraj kolo 17 SKM do Gdyni Stoczni z kierunku Wejherowa przyjechała z opóźnieniem 30-35 minut, potem stała w Gdyni Głównej
ponoc powodem było spóźnienie kolejki do Słupska lub Lęborka, ale takie tłumaczenie to dla głupich, jaki to ma związek
dlaczego autobusem można jeździć tylko na trasie GDynia_główna_Redłowo
kupiłem bilet na całęj trasie, czy mam się kilka razy przesiadać tak jak dzisiaj
Panowie z SKM, a może jednak doczekamy się Waszej reakcji i odpowiedzi
ww
wczoraj kolo 17 SKM do Gdyni Stoczni z kierunku Wejherowa przyjechała z opóźnieniem 30-35 minut, potem stała w Gdyni Głównej
ponoc powodem było spóźnienie kolejki do Słupska lub Lęborka, ale takie tłumaczenie to dla głupich, jaki to ma związek
dlaczego autobusem można jeździć tylko na trasie GDynia_główna_Redłowo
kupiłem bilet na całęj trasie, czy mam się kilka razy przesiadać tak jak dzisiaj
Panowie z SKM, a może jednak doczekamy się Waszej reakcji i odpowiedzi
ww
SKM informuje, że do końca maja na trasie ograniczonej przystankami komunikacji miejskiej, odpowiadającej odcinkowi pomiędzy stacjami SKM Gdynia Główna - Gdynia Redłowo, w autobusach i trolejbusach są honorowane bilety okresowe i jednorazowe SKM.
a jak ponownie musze skorzystac z SKM w tej samej relacji, to musze kupic bilet
władze SKM odrobiny rozumu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nadal czekamy na informację i wyjaśnienie
a jak ponownie musze skorzystac z SKM w tej samej relacji, to musze kupic bilet
władze SKM odrobiny rozumu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nadal czekamy na informację i wyjaśnienie