Widok

Pojemność akumulatora

Czy można jakoś zrobić ankietę tutaj na forum? Pod względem technicznym - nie wiem jak. Chciałem zadać pytanie i z ciekawości sprawdzić wyniki, gdyż szlag mnie trafia jak słyszę odpowiedż 'specjalistów' na pytanie 'czy mogę włożyć większy akumulator'.
Oczywiście odpowiedź jest "na krótkich trasach może być niedoładowany. Zatem w ankiecie chciałbym spytać czy zgadzasz się z tą opinią. Jestem po prostu ciekawy ile procentowo osób popiera tę wersję :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Akumulator kwasowy się starzeje i z czasem pogarszają się jego właściwości. Samorozładowanie wynosi 3-20 % na miesiąc według wikipedii, ale w rzeczywistości jest dużo większe. Oczywiście nie piszę o nowym akumulatorze ale takim 4-5 letnim. Im akumulator starszy tym samorozładowanie jest większe. Ale im więcej jeździmy takim autem ze sprawną instalacją elektryczną tym dłużej akumulator będzie naładowany i później będzie trzeba taką baterię wymienić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jak wiesz lepiej to wsadź sobie do osobówki najlepiej dwa akumulatory od Stara i czekaj aż się naładują. Podchodzisz do sprawy czysto teoretycznie licząc, że z małego i z dużego akumulatora rozrusznik pobiera tyle samo prądu ale tak nie jest. W praktyce nigdy akumulator nie jest w 100% naładowany mimo tego, że auto jezdzi.( podłącz prostownik i zobacz ile A pobiera) Zakładając, że akumulatory naładowane są w 80 % to chyba logiczne jest, ze alternator o większej wydajności doładuje te brakujące 20% w krótszym czasie niż alternator o mniejszej wydajności. Nawet może być sytuacja, że mniejszy może wcale nie doładować, gdyż całość produkowanego przez niego prądu pożera instalacja a niewielki nadmiar prądu nie pozwoli na naładowanie do pełna akumulatora. Im większy alternator tym większy opór stawia pole magnetyczne powstające pomiędzy wirnikiem a stojanem, stąd przy silnikach o małej mocy stosuje się małowydajne alternatory a tym samym małe akumulatory. Przy mocnych silnikach nie mam to aż takiego znaczenia stąd większe alternatory z zapasem mocy, która pozwala stosować akumulatory o większej pojemności.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Łopatologicznie:
Załóżmy, że alternator ma wydajność prądową 20A
Załóżmy, że wszystkie załączone odbiorniki pobierają 18A
Pozostają 2A, które doładowują akumulator.
Załóżmy, że samorozładowanie akumulatora przez noc to 1%
Czyli - trzeba uzupełnić:
- dla akumulatora 50Ah - 0,5 Ah
- dla akumulatora 200Ah - 2,0 Ah
Czyli, żeby uzupełnić braki, auto z małym akumulatorem musi jeździć 15min - a z duzym całą godzinę
Już widzisz różnicę?
Dlatego dla większego akumulatora potrzebny jest alternator o większej wydajnosci prądowej.

Oczywiście: powyższe wartości wyssałem z palca - tylko po to, żeby pokazać różnicę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wytłumacz mi, dlaczego akumulator większy ma się nie naładować a ten mniejszy tak, skoro obu przy rozruchu zabieramy tyle samo prądu?
Nie mieszajmy w to w ogóle alternatora. Przecież ten ma do naładowania dokładnie tyle samo w obu sprawnych akumulatorach - musi dokładnie doładować tyle ile zabrał rozruch pojazdu + stary elektrochemiczne, które w obu przypadkach są ~takie same.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Piszesz o samorozładowaniu w nowych akumulatorach. W starszych może być znacznie większe.

Kuba ma rację - większy akumulator wymaga alternatora o większej mocy.
Mozna oczywiście wstawić większy akumulator, niz fabryczny, wymieniając alternator - tylko po co?
Jeżdząc na krótkich odcinkach, zimą, kiedy mamy zwiększony pobór prądu (np. ogrzewanie szyb itp) - mogłoby się okazać, że akumulator ten nigdy by się nie naładował w pełni - a wręcz coraz bardziej rozładowywał.
W konsekwencji mógłby ulec zasiarczeniu co praktycznie kwalifikuje go na śmietnik.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Co ma pojemność do prądu ładowania, jeżeli z obu akumulatorów pobierzemy tyle samo ładunku? Samorozładowanie? Oczywiście, istnieje, przy 0 stopni akumulator kwasowo-ołowiowy utraci grubo poniżej 5% swojej całkowitej pojemności w ciągu 3 miesięcy nieużywania w skutek samorozładowania. Rewelacyjnie duży ubytek ładunku. Więc ten aspekt przestaje się liczyć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Akumulator 200 Ah kosztowałby połowe wartości Tico. Pomyśle proszę kolego. Niedoaładowanie? Proszę wytłumacz to. Założmy, że samochód zabiera 10 Ah na rozruch. Mamy dwa akumulatory 50 Ah i 100 Ah. Z każdego zabierzemy 10 Ah. I dlaczego ten większy miałby się nie doładować?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jeśli chcesz większy akumulator - zmień sobie alternator na taki o większej wydajności prądowej. Ludzie zajmujący się akumulatorami mają rację z tym że większy akumulator będzie miał zmniejszoną żywotność. We współczesnych samochodach (tak od 1994 roku) nie występuje problem rozładowania akumulatora przez rozrusznik ani jakieś dodatkowe upływy prądu a alternator jest tak dobrany, by zapewniał dostateczne naładowanie akumulatorowi o założonej pojemności. Niestety akumulatory kwasowe mają samorozładowanie dość szybkie i stąd nie wolno stosować większego akumulatora niż w specyfikacji danego pojazdu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Pomyśl trochę. Gdyby było to bez znaczenia to do Tico wstawiali by w fabryce akumulatory 200Ah. Niestety tak nie jest . Sztab inżynierów oblicza proporcje czyli, pobór mocy przez odbiorniki, wydajność alternatora, pojemność i potrzebną moc rozruchową akumulatora. Wstawienie większego akumulatora niż zaleca fabryka wiązac się może z niedoładowaniem i zasiarczeniem go a więc co za tym idze skrócenie żywotności.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Motoryzacja

Czy warto kupić używane auto w bardzo niskiej cenie? (8 odpowiedzi)

Znalazłem samochód, który mi się podoba. Specyfikacja taka, jak chciałem, przebieg w miarę niski,...

Samochód w najem długoterminowy (6 odpowiedzi)

Chcę wziąc samochód w najem długoterminowy. Zastanawiam się czy jest mozliwy "od 1-go dnia...

Samochód z komisu - czy warto? (33 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada auto z komisu? Jak wam się one sprawują? Jakie są wasze doświadczenia?...

do góry