Widok

Pokażcie mi prawdziwego indywidualistę

Ludzie Zachodu lubią celebrować swój indywidualizm, oparty na systemowo gwarantowanej wolności indywidualnej. W rozmaitego rodzaju konfliktach, by uzasadnić swoje postępowanie, lubią powoływać się na wolność wyboru

Ale to mit. System rzeczywiście gwarantuje formalną wolność, ale zastanówmy się co jest w człowieku naprawdę indywidualne. Chyba tylko ciało, wraz z mózgiem, bo to się da jednostkowo policzyć, ale cała reszta z indywidualnością nie ma nic wspólnego. Ślimak czy koń też są pojedyncze, ale czy można ich nazwać indywidualistami ?

Człowioeczeństwo jest wytworem życia społecznego i możliwości przyswajania sobie z ogromnego dorobku ludzkości, ale tylko mozliwości. I tu możemy wprowadzić korektę do pojęcia indywidualizmu. Indywidualuistą jest ten, kto przyswoi sobie możliwie dużo oferowanych mu kulturowych cech, stworzy interesującą kombinację cech i wykaże się w ten sposób pewną oryginalnością na tle innych. Przeciętny człowiek żadnym indysidualistą nie jest, jest jakimś tam klonem.

Żeby zostać mistrzem w jakiejś dziedzinie, a więc wykazać się pewną dozą indywidualizmu, trzeba nauce tego poświęcić, jak obliczają psychologowie,ok. 10 000 godzin.

Wracając do ulubionej motywacji i powoływania się na indywidualną wolność przy wyjaśnianiu swojego postępowania, to trzeba przyjąć do wiadomości to, co mówią neurobiolodzy: w umyśle człowieka funkcjonuje moduł Interpretatora, który na poczekaniu wymyśla najbardziej pasujące komuś wyjaśnienia uzasadniające zachowanie się.

Wolność wyboru zaś jest przez wielu neurobiologów podważana,a z pewnością jest ofertą którą wyprodukował system społeczny a nie jednostka. I tu też tkwi ryzyko utraty wolności. Trzeba więc pilnie śledzić zmiany w systemie społecznym zamiast wyprowadzać własną wolność z własnych bebechów, bo jej tam nie znajdziecie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cyt: "jestem mistrzem w 3 dziedzinach"

A ta trzecia dziedzina? ;>
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

hahahaha

zaliczam to do dziedziny sportowej :D hahaha
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak podejrzewałem, ale te 10.000 godzin "ćwiczeń" mnie szokuje, biorąc pod uwagę Twój wiek :D

ruch to zdrowie :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie przeczę.
Ale przeliczmy: zakładając treningi przez ostatnie ~15 lat, wychodzi po ~2 h dziennie, dzyn w dzyn, świątek, piątek i niedziela.
To już zupełnie nie ma nic wspólnego ze sportem amatorskim. Ba! To juz nawet nie jest sport wyczynowy, a wręcz zaczyna przypominać obóz pracy katorżniczej :D

Naszła mnie taka refleksja, co przez ostatnie 15 lat , 2 godziny dziennie mógł by robić taki Krzyż ? Chodzą mi po głowie różne, mniej lub bardziej sprośne myśli.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie myśl o tym przed snem, bo rano będziesz miał posciel do prania.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Czy słowo psychofan jest obraźliwe? Określiłem tym mianem mojego maniakalnego fana S... i w PiS został skasowany. Z jakiego powodu , się pytam?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

sr*k propozycja z autografem nadal aktualna.

Miało być i ...post został skasowany.

Na miejscu Krzyża, zastanowił bym się co jest efektem jego ciągłego " miało być " a "jest". Dzieje się tak, gdy rozum nie nadążą. Coś ci się pojawia we wpisach, czego nie planowałeś, coś ci znika......ni cholery nie można ciebie zrozumieć.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przypomnij mi o co chodzi z tym autografem, bo może coś ci też zniknęło w treści.

"Na miejscu Krzyża, zastanowił bym się..."

Ponieważ nie.możesz być na moim miejscu pozostają ci jedynie mniej czy bardziej sprośne myśli na mój temat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Idę po popcorn
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ponieważ nie.możesz być na moim miejscu

Wierz mi, że nikt nie chciałby być na twoim miejscu.

Chyba jednak mam dwóch psychofanów. :-)))
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Krzyż, jak mogłeś zapomnieć ?

Ależ wyrafinowana dyskusja godna prawdziwych intelektualistów indywidualistów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak, jeszcze ciebie tutaj brakowało. Czy znajdujesz tutaj miejsce dla swoich reminiscencji ?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Hydepark

Detektyw - wywiad gospodarczy (4 odpowiedzi)

Szukam pomocy detektywa, który będzie w stanie dla mnie wykonać wywiad gospodarczy pod kątem...

Kawa czy Herbata - rano (239 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Jest jakiś skup niepotrzebnych części do maszyn? (3 odpowiedzi)

Zgromadziłem trochę niepotrzebnych części, które gdzieś tam kupowałem do wykonywania napraw i się...

do góry