Widok

Elocom maść

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Może któraś z Was smarowała swojego dzieciaczka tą maścią?Dostałam dzisiaj receptę na Elocom dla rocznej córki, na wysypkę alergiczną i boję się spróbiwać,bo to steryd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej
Mój synek oraz córeczka są alergikami i ciągle dostają jakiejś wysypki dlatego lekarz przepisał nam właśnie ta maść Elocom. Niestety tak jak napisałaś jest to steryd i stosowanie go u dzieci nie jest najlepsze, choc w skrajnych przypadkach trzeba. Posmarowałam nią moje dzieci tylko raz w naprawdę poważnej wysypce-uczuleniu. Wystarczyło tylko jedno posmarowanie a uczulenie-wysypka zeszła. Potem tylko smarowałam innymi kremami tj np. lipobasa,lekobasa i najróżniejsze maście robione chłodzące. Jak na razie jest wszystko okey.
Ja za dzieciaczka tez musialam ja stosowac:( No niestety steryd, ale mam sie dobrze, a dosc dlugo musialam sie smarowac... :(
ja smarowalam tą mascią gdy mala dostala wysypke na calym ciele od pieluch.fakt,jest to masc sterydowa,ale efekt byl juz po tygodniu.smarowalam dwa razy dziennie.
po dłuższym stosowaniu sterydów zostają na ciele białe przebarwienia więc uważajcie bardzo z ta maścią - mojemu dziecku też ją kiedyś zapisano ale miałam ją mieszać razem z takim kremem robionym w aptece na recepte - nie pozwolono mi smarować samym Elocomem
Stosowałabym tylko, jeśli naprawdę nie byłoby innego wyjścia.

Po sterydach mogą być zmiany zanikowe skóry, nawet po jednym zastosowaniu, szczególnie we wrażliwym miejscu, np. na twarzy.

U małych dzieci sterydy przez większość lekarzy są stosowane niezwykle ostrożnie - zalecają bardzo cienką warstwę, nie na dużą powierzchnię ciała, nie przykrywać kompresem (czyli również pampersem).

Pół życia byłam leczona sterydami (ale mam wrażenie, że słabszymi niż elocom), mam wiele zmian zanikowych skóry. Teraz żebym się posmarowała sterydem, to naprawdę muszę mieć poważny powód. Raczej staram się ograniczyć kontakt z alergenem, a miejsce zmienione smarować dobrym emolientem...
smarowalam,gdyz lekarz zalecił i bardzo dobrze zrobilam.inaczej dziecko dalej by cierpiało,bo swedziało ją całe ciałko.
Rób jak uważasz. Ja wolałabym nie mieć zmian zanikowych (część z nich ujawniła się dopiero po długim czasie - okazało się, ze skóra w tych miejscach opala się nierówno), ale może Twoja córka będzie miała więcej szczęścia i żadnych trwałych następstw u niej nie będzie.
no nie za bardzo mialam wyjscie...
Mala byla wysypana od stópek po szyje i wygladalo to tak jakby ją pokrzywy oparzyły...Nie byla to zwykla wysypka.
Maść jej pomogła szybko i skutecznie.Podejrzewam,iz jakas zwykła masc nie dalaby efektu.
Wiadomo,ze Elcom i inne masci sterydowe uzywa sie tylko ,gdy jest to naprawde konieczne.
Agatha masz 100% racji. Ja stosuje trerydy tylko jak już nic nie pomaga, na twarzy bym nie ryzykowała. Jeśli trzeba to super cieńką warstwę.
Ja też stosowałam u starszej córki i też tylko w skrajnym przypadku. Działa rewelacyjnie. Ale to silny steryd. Do twarzy zdecydowanie nie polecam. Kiedyś posmarowałam sobie na własną rękę (jakieś krostki mi wyskoczyły koło nosa) i skończyło się 2 miesięczną kuracją antybiotykiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja to stosowalam jakis czas synkowi ,lekarz mowila ze smarowac ta mascia zmienione miejsca a na nia nalozyc krem Hascofungin.Na twarz nie nakladalam
Ja stosowałam ale dla siebie. Miałam jakiś czas temu wysypkę na twarzy (brodzie). Dostałam elocom od znajomej ale nie wiedziałam, że to steryd. Rezultat był taki, że po nim miałam większe problemy i musiałam stosować odwyk od sterydów. Nie smarowała bym nim dziecka....
Właś nie moja córka ma wysypkę na bużce i chyba jednak nie zaryzykuję.
ja twarzy nie smarowalam bo na szczescie na buzce nie bylo tego uczulenia.jednak gdyby bylo na buzi to pewnie zapytalabym lekarki czy mozna.
Lekarz córki pwoiedział,że delikatną warstwę raz można posmarować,ale jakoś nie ma odwagi, narazie smaruję maścią cholesterolową i zobaczymy czy będą efekty.
na buzke lepiej nie smaruj,tym bardziej ze coreczke masz chyba mala?
W niedzielę skończy rok.
teraz to się przeraziłam ... moja mała dostała elocom na długo utrzymujacą się ciemieniuchę, miałam smarowac raz dziennie, po 2 użyciach faktycznie zniknęła, ale jestem przerażona, że smarowałam jej tym ciemiączko :( wywalę w cholerę tę maść
papilio1@op.pl
Widzę Tokio,że nasze Dziewczyny mają te same problemy, oby minęły jak najszybciej.
straszne cholerstwo ta ciemieniucha, dobrze że minęło ... ale troche sie zmartwiłam, mam nadzieję, ze nigdy nie wroci
papilio1@op.pl
ja moja corke niestety co rusz musze smarowac roznymi masciami ,jezeli nie bedziesz przesadzla nic sie dziecku nie stanie ,jak posmarujesz to lepiej dziecka nie wystawiaj potem na slonce
tokio-widzę,ze Twoja coreczka ma dopiero miesiąc...
Moja miala sporą ciemieniuchę do 3 miesiąca,ale nigdy zaden lekarz nie kazal mi tego smarowac zadnymi maściami,a tym bardziej sterydowymi...
Smarowalam intensywnie ciekłą parafiną,potem wyczesywalam podczas kapieli i wkoncu zniknęło.