Widok

Od którego tygodnia nie robi się usg dopochwowego?

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
I jeszcze jedno czy przezierność robiona jest za pomocą normalnego usg (przez brzuch) czy przez usg dopochwowe?
ile trwa to badanie?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z tego co pamiętam ja przezierność mialam robiną za pomocą dopochwowego,to było moje pierwsze usg, byłam wtedy w 12 tygodniu. całe badanie trwało jakieś 30minut.
usg genetyczne miałam robione dopochwowo, całe usg trwa około 20 - 30 minut wszystko zalezy czy da się wszystko ładnie zmierzyć
samo zmierzenie prezierności to kwestia kilku sekund

nie ma chyba jakiegos wyznacznika jesli chodzi o wykonywanie usg dopochwowego
w 12 tyg miałam robione dopochwowe i było wszystko super widać gdy Dr przyłozyła mi sonde do brzucha to było po prostu widac niewyraźne (przynajmniej dla mnie)
nastepne usg miałam juz robione przez brzuch

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja w 12 tygodniu miałam robione usg przez brzuch. Podobno to zależy też od grubości tkanki tłuszczowej, przy grubszej gorzej widać. A tak w ogole to usg dopochwowe robi się też, żeby ocenić długość szyjki macicy, więc bywa robione także później w razie potrzeby.
image

image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
wszystko zalezy od lekarza ktory robi badanie.

Dr Preis i Dr Doering nie robili mi dopochwowego nigdy. USG robilam pierwsze w 12 tygodniu w obu ciazach.

Dr Fiutowski robil mi dopochwowoe ale na zasadzie tylko wlozenia glowicy i zlokalizowania plodu w 7 tyg. Powiedzial ze nie gmera sie w srodku bo zarodek musi sie "zagniezdzic" i lepiej mu w tym nie przeszkadzac.
ja mam do tej pory robione na kazdej wizycie ze wzgledu na krótka szyjke macicy - oststnie 21.07.09
image

image
ja w ogole nie miala robionego usg dopochwowego, usg genetyczne w 12 tygodniu przez brzuch, ale jest to w UK
usg dopochwowe miałam robione kilka razy :) na początku ciąży jakieś 4-5 - należę do grubszych mamuś i miałam za dużo tłuszczyku na brzuchu, żeby obraz był wyraźny ;P

później jak dzidzia podrosła - to już ok :)

ale nawet usg połówkowe miałam zwykle+dopochwowe :) dzięki temu wszystko było dokładnie posprawdzane :)
u mnie w 12 nic nie bylo widac przez brzuch jeszcze.usg trwało okolo 15-20 min
image
Ja do 12 tc miałam USG dopochwowe (3 razy), a już w 12 tc i później przez brzuszek - i wszystko było dobrze widoczne. Także jak widać - wszystko zależy od lekarza i od konkretnego przypadku :)
ja mialam w 12 tyg usg genetyczne przez brzuch
ani razu nie mialam usg dopochwowego
image
ja dopiero teraz nie miałam dopochwowego.
A tak do 35tc i dopochwowo i przez brzuch.
Ja jestem w 13 tygodniu ciąży i miałam jeszcze robione USG dopochwowe

Od 10 tyg przez brzuszek, ale doktor ma bardzi dobry sprzęt :)