Widok
Półpasiec a ciąża
Dopadło mnie to cholerstwo - półpasiec. W tym mcu zaczęliśmy starania o dziecko, ja 2 dni temu dowiedziałam się że mam półpasiec (na plecach). W dzieciństwie chorowalam na ospę. Lekarz rodzinny przepisał mi leki i tyle. Nic nie mówił czy ma to wpływ na ewentualną ciąże czy nie, oraz czy nadal mogę się starać czy na jakiś czas odłożyć starania. U ginekologa jeszcze nie byłam.
Może któraś z was miała ten sam problem i podzieli się 'doświadczeniem'?
Może któraś z was miała ten sam problem i podzieli się 'doświadczeniem'?
Ja na pewno bym odłożyła starania i zaczekała nawet miesiąc po skończeniu leczenia. Półpasiec to poważna choroba, która często ma różne powikłania. Nie ryzykowałabym z ciążą - zarówno ciąża jak i chorobą to duży wysiłek dla organizmu a jeśli zdarzy się to równocześnie ciąża raczej będzie bardzo zagrożona, nawet ze względu na przyjmowane leki.
Na tak wczesnym ewentualnym etapie ciąży to nie wiem. Ja osobiście od razu bym odpuściła starania co najmniej do wizyty u ginekologa.
Szkoda, że jak dostałaś lekarstwa to nie spytałaś lekarza czy mają ewentualnie wpływ na ciążę, bo sie starasz i może akurat zaszłaś, a nie wiesz. Bierzesz leki to poczytaj chociaż ulotkę.
Moja przyjaciółka zachorowała pod sam koniec ciąży. Leżała w szpitalu, faszerowali ją lekami. Urodziła zupełnie zdrowego bobaska :)
Szkoda, że jak dostałaś lekarstwa to nie spytałaś lekarza czy mają ewentualnie wpływ na ciążę, bo sie starasz i może akurat zaszłaś, a nie wiesz. Bierzesz leki to poczytaj chociaż ulotkę.
Moja przyjaciółka zachorowała pod sam koniec ciąży. Leżała w szpitalu, faszerowali ją lekami. Urodziła zupełnie zdrowego bobaska :)
Mnie dopadł półpasiec ponad rok temu i trzyma nadal chociaż mniej boli. Podobno choroba wygasa po dwoch latach,ale może zawsze powrócić ,dlatego szczepcie dzieci na ospę.Lek na półpasiec musi być podany zaraz po wykryciu choroby inaczej nie działa.Byłam w poradni bólu i dostałam na receptę plastry przeciwbólowe "Versatis" jedynie one pomagają./sa drogie ,ale można je przycinać i przyklejać na bolące miejsca.życzę zdrowia,co do ciąży to raczej poczekać bo to paskudny wirus.skonsultuj to z dobrym ginekologiem.Życzę zdrowia