Widok

Pomagajmy! nie bądźmy obojętni w potrzebie!

Witam, dziś (24.11 2019) byłem świadkiem nie miłej sytuacji na jednej z Gdańskich myjni kiedy to myłem auto a później odkurzałem i nagle patrzę, jedzie karetka, przy krzyżowaniu wyłącza sygnały dźwiękowe a nagle wjeźdza na myjnię i myślę... o co chodzi?? Przecież na myjni nie ma szans na jakiś wypadek. Ale patrzę jedzie do końca i nagle kogoś reanimują i to dłuższy czas... Ludzi na stacji w trakcie mycia 4 auta... w kolejce? też z 4 auta... ile aut odkurzało? też było.... Dlaczego nikt nic nie mówił? dlaczego nikt nie zareagował?? Taka znieczulica? W życiu przecież wszystko jest możliwe, może być to jakiś znajomy, ktoś z rodziny lub po prostu obca osoba potrzebująca pomocy! Nikt nie znał podstaw pierwszej pomocy? może się wstydzili?? Do czego zmeirzam? Sam mam 32 a już za nie całe 2 miesiące 33 lata... może czas iść na szkolenie pierwszej pomocy? Ale też myślę... czy nie lepiej zrobić w Gdańsku akcję na pomoc ludziom potrzebującym pomocy? osobom w wypadku? Lub kiedyś było jak powinien mężczyzna w Gdańsku w święto upadł na przystanku tramwajowym w centrum Gdańska i był to mój wujek?! Ludzie... trzeba coś z tym zrobić, trzeba pomagać! Myślę, że na początku przydały by się np naklejki na przednią szybę np gwiazda życia? w górnym rogu auta? Zapytacie po co? Aby ludzie widzieli z naprzeciwka auta które mają taką naklejkę i są w stanie pomóc? a nie tylko zadzwonić i czekać a przecież liczy się każda minuta! Nie bądźmy obojętni. Zróbmy coś z tym, pomagajmy! Nie bądźmy obojętni!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się z Tobą. A tak przy okazji - i w innych przypadkach ludzie też nie reagują. Wczoraj, w Galerii Przymorze, podczas słuchania występu chóru, nagle kobieta stojąca obok mojej koleżanki uderzyła moją koleżankę łokciem i wypaliła: "Pani patrzy na tę panią!". Nic przyjemnego oberwać czyimś łokciem i to celowo. Koleżanka zwróciła uwagę tej pani, że co ona robi, dlaczego ją uderzyła łokciem i jak tak można. Kobieta, która uderzyła koleżankę na to, że o jej, jaka niedotykalska, i w ogóle o co chodzi. Obok stało wiele osób, ochrona, i nikt nie zareagował na wpakowany w koleżankę łokieć obcej kobiety - na jej celowe uderzenie. Po pewnym czasie do kobiety, która uderzyła koleżankę, doszła jej znajoma (?). Zaczęły głośno rozmawiać podczas występu. Nagle, rozmowa zeszła na moją koleżankę uderzoną łokciem, że ta baba jakaś niedotykalska, etc. Koleżanka zwróciła uwagę owej pani, że nie dość, że ją wcześniej uderzyła celowo, to teraz ją obgaduje, a poza tym koleżanka słucha śpiewu chóru. Na co usłyszała wiązankę od tej drugiej kobiety, która przyszła do tej pierwszej, że moja koleżanka jak chce słuchać chóru, to niech sobie pójdzie do opery, że jest jakaś chorą kobietą, że się czepia, etc. Ludzie tego słuchali i nikt nie zareagował, nikt nie odezwał się, że dlaczego pierwsza kobieta moją koleżankę uderzyła celowo, a jej znajoma (tej, która uderzyła) potem obgadała na głos moją koleżankę i wyzwała ją od chorych kobiet, która się czepia. Nikt, zero reakcji ludzi stojących obok, ani reakcji licznej ochrony. Tylko patrzyli, jakby serial oglądali, co będzie dalej. I nawet do galerii nie można iść i w spokoju w niej przebywać, bo nie wiadomo, czy znowu ktoś nie uderzy celowo i nie wyzwie, a inni stoją lub przechodzą obok i nie pomogą człowiekowi. Ochrona też nic, to po co tam są? Ogólnie, dużo znieczulicy, i okropnego zachowania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kogoś prawda boli, że dał minus?

A ten minus, to popieranie braku reakcji, czy co? Ktoś kogoś zaczepia i inni nie reagują. Oby ten, który biernie się przygląda (wypadkowi też) nigdy nie był w takim położeniu, że nikt mu nie pomoże.

Życie w dużym mieście już tak ma. Takie zachowania były już nie raz przedmiotem badań socjologicznych. Ta znieczulica nie bierze się z nikąd. W dużym mieście są innego rodzaju zagrożenia niż na wsi, inny sposób bycia i reagowania na sytuacje i jest to normalne dla dużych miast. Tak samo jak duży poziom agresji ulicznej, smog, duży odsetek chorób psychicznych, pośpiech, to typowe dla dużych miast.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inżynier Karwowski się tym kiedyś przejął. Powołał klub osiedlowy. Ale nikt nie przyszedł na odczyt, urwisy przerwały prelekcję spuszczając powietrze z oponek Wołgi i kij bombki strzelił.
Teraz będzie wiersz biały i improwizowany na bieżąco

T.R. Aven. Polskie obozy zagłady

To nieprawda, że nie ma i nie było
Polskich Obozów Zagłady
Są i stoją dumnie
W każdym polskim mrowisku
Stoją i oddają
Kult bóstwu imieniem Moloch
Domom Caravaggia i Beksińskiego
Zrabowały nawet imię Galeria
Doktorzy Mengele
Zamieniają karton w parówki i pasztety
I lepią domestosowe bułeczki
Służki kapłanki z Promozien-Lager
Uśmiechy mają białe jak sumienie Dzieci
Którym gazuje się mózgi

Ahahahaaaaaahaaa.

https://www.youtube.com/watch?v=y3ln6mp0HNM
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"W dużym mieście są innego rodzaju zagrożenia niż na wsi, inny sposób bycia i reagowania na sytuacje i jest to normalne dla dużych miast. Tak samo jak duży poziom agresji ulicznej, smog, duży odsetek chorób psychicznych, pośpiech, to typowe dla dużych miast."
A czym się to różni od małych miast czy wsi ? Może jedynie mniejszą anonimowościa. Co może mieć I negatywne znaczenie, bo będąc anonimowym jesteś neutralny. Ani wróg, ani swój. Będąc zidentyfikowany wrogiem jesteś już na straconej pozycji na zad*piu. Czubkow na prowincji jest więcej, patrz dzieciobojstwa czy siekiery w użyciu. Poziom agresji łatwo sprawdzić pod klubem czy remiza w sobotę. Smog zdecydowanie większy, bo nie palą gazem, ale czym popadnie. Pośpiech podobny, bo dlaczego miał by być mniejszy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziwi mnie zdziwienie autora postu. Przyjechać do dużego miasta i dziwić się z dużej znieczulicy, to tak jak przyjechać na wieś na jesień albo na wiosnę i dziwić się że świeże powietrze a g**nem śmierdzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Hydepark

telefon do 1000zł (125 odpowiedzi)

Witam, chciałbym wymienić już mojego leciwego smartfona. Co możecie polecić w cenie do 1000zł?

Portale randkowe (6 odpowiedzi)

Hej. Co o nich sądzicie? Czy poznaliście kogoś w ten sposób?

czy ktoś z Was wygrał w radiu?? (148 odpowiedzi)

Zastanawia mnie czy są tu osoby które wygrały w radiu np RMF FM kasę? Codziennie prawie każde...

do góry