Widok
Pomóżcie doradźcie podjąć decyzję
Nie wiem co lepsze ,mamy do wyboru wyszykowanie piętra domu u rodziców żony (na kredyt) lub budowa (na kredyt) domu taki około 100 m2 koło moich rodziców ,mam tam działkę.Ta i ta lokalizacja jest na wsi .Mieszkamy teraz u teściów ,2 km od przystanku 5 od szkoły mamy córeczkę 3 latka .Teściowa i szwagier popijają ,teścio schorowany,chcą nam przepisać połowę siedliska,ale na ich pomoc nie możemy liczyć w rzadnej kwestiii.Za jakieś 50 tys wykończył bym piętro i nie miał bym obciążenia na 30 lat wszędzie daleko ale oboje z żoną mamy auta i dojeżdżamy do pracy ale to koszt około 600 miesięcznie .Na budowę zastanawiam się czy nas stać ,nie mamy oszczędności bo już sporo zainwestowaliśmy u teściów zalożyliśmy wode ,centralne, zrobiliśmy łazienke .nasze wspólne dochody to około 4000 tyś z czego 600 dojazd ,400 przedszkole ,300 prąd telefony telewizja. Na moich rodziców zawsze możemy liczyć jak trzeba pośedzieć z małą to właśnie tylko oni.Działka jest na przeciwko moich rodziców z którymi mieszka moja siostra z mężem w nowym domu .Też zawsze można na nią liczyć.Tylko czy stać nas na kredyt przy tych zarobkach ,myślałem o kredycie 150000 z dopłatą ,rata jakiś 1000 zł - dopłata przez 8 lat ale co będzie jeśli nie będzie pracy lub nie daj Boże choroba .Co byście zrobili na naszym miejscu już jesteśmy u granic wytrzymałości psychicznej