Odpowiadasz na:

Re: Pomysł na Obiad :)

i jeszcze rybki :)

kiedyś często jedliśmy pangę ;P ale od kiedy wiemy jaki i gdzie ją się hoduje - to raczej wybieramy nasze morskie rybki ;)




... rozwiń

i jeszcze rybki :)

kiedyś często jedliśmy pangę ;P ale od kiedy wiemy jaki i gdzie ją się hoduje - to raczej wybieramy nasze morskie rybki ;)





***ZAPIEKANKA RYBNA***

od Teściowej dostałam przepis na "zapiekankę"(tylko czemu zapiekanka-skoro to danie z patelni?) rybną :P

w pierwszej chwili połączenie smażonej ryby i wędzonego boczku wydało mi się hmmmm delikatnie mówiąc "dziwne" ale zrobiłam ;)


i baaaaaaaaaaaaaaaardzo mi smakowało (zresztą mojej Mamie i Mężowi też) :D


potrzebujemy

kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach(w osolonej wodzie, ale nie mogę być za miękkie)
kilka plasterków wędzonego boczku (koniecznie wędzonego!)
filety z ryby (ja robiłam ze świeżego dorsza)
3-4 ogórki konserwowe
2 średnie cebule
2-3 pomidory
olej do smażenia, sól, pieprz, sok z cytryny(do ryby), Vegeta


ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na złoto (partiami) - przekładamy do garnka (ja smażyłam na zwykłej patelni, a później przekładałam do patelni Zeptera) :)
boczek kroimy w paseczki i podsmażamy z cebulką pokrojoną w pół krążki dodajemy do ziemniaków :)
rybkę kropimy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy - i smażymy(bez panierki) układamy na ziemniakach, boczku i cebulce :)
kroimy ogórki i pomidory w kostkę, dodajemy do reszty składników - dusimy chwilę razem, żeby wszystko "przeszło" doprawiamy Vegetą(czy czymś podobnym) :)


można dodać jeszcze marchewkę, groszek, brokuły, a całość zalać roztrzepanym jajkiem i poczekać, żeby się ścięło :)





***RYBA W CIEŚCIE IMBIROWYM***

bardzo smaczna jest też panga w cieście imbirowym - pewnie można zamienić na dorsza ;)

rybkę tradycyjnie - kropimy sokiem z cytryny(lub limonki która jest potrzebna do tego przepisu), solimy i pieprzymy :) kroimy filety na mniejsze kawałki :)
z mąki, wody i jajka, z dodatkiem świeżo startego imbiru i skórki z limonki + troszkę proszku do pieczenia i soli - robimy ciasto , kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto :)
(bardzo fajnie pasuje do tego surówka z kapusty pekińskiej+tarta marchew+siekana cebula i natka pietruszki, doprawiona majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem)




polecam też FIX KNORR Ryba zapiekana w sosie koperkowym

robię wg przepisu (na opakowaniu) - albo mieszam fix z kwaśną śmietaną, i tym polewam pangę - i piekę

albo robię wersję z warzywami (dodatkowy przepis na opakowaniu) - ale zamiast trzeć 3 marchewki i pół selera - używam mrożonej włoszczyzny, do tego dodaję cebulę pokrojoną w plastry - warzywka podsmażam na patelni, doprawiam jarzynką(Vegetą) i pieprzem, następnie przekładam na blachę (do pieczenia), na to układam kawałki pangi i zalewam fixem wymieszanym ze słodką śmietanką 18%
piekę 20 minut w temp. 200 stopni C


pyyyychotka :)


jakbym nie robiła - ryba zawsze musi być skropiona sokiem z cytryny, posolona i popieprzona

zobacz wątek
16 lat temu
AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry