Widok

Porada lekarska przez internet - czy to bezpieczne?

Opinie do artykułu: Porada lekarska przez internet - czy to bezpieczne?.

Dziś już nie trzeba wychodzić z domu, żeby zasięgnąć opinii lekarskiej, poznać diagnozę czy poprosić o wystawienie recepty. "Wirtualne" leczenie jest dla pacjenta z pewnością wygodne, ale czy bezpieczne? Takie pytanie zadaje nasz czytelnik w liście adresowanym do redakcji. O udzielenie odpowiedzi poprosiliśmy trójmiejskiego specjalistę.

Co rusz pojawiają się kolejne poradnie świadczące usługi medyczne przez Internet - wystarczy się zalogować, opłacić wizytę i już można śmiało ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A w jaki sposób lekarz zdalnie osłucha pacjenta?
Czy każdy, kto korzysta z takich e-usług dostanie kurierem stetoskop podłączany USB lub wejściem słuchawkowym do komputera?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 10

czy po to by przedłużyć receptę na stałe leki potrzeba osłuchiwac pacjenta?

a może jeszcze mu krew upuscić? pobudka! mamy XXI wiek!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nigdy nie przedlużam recepty na stałe leki bez badania.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ja przyjmuję stałe leki na nadciśnienie i za każdą receptą do końca życia mam przechodzić na badania? Dobrze się czujesz? Z pewnością Ty powinieneś zmienić leki bo te co bierzesz Ci szkodzą.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

kolega

pełnego badania internistycznego oczywiście. W tym osłuchanie szmeru nad tarczycą, tętno na tętnicach obwodowych z tętnicą ramienną, łokciową i promieniową, per rectum u kobiet i mężczyzn.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Really?

Biorę leki na nadciśnienie od ponad 20 lat i nawet przy zmianie leków nie miałem żadnych badań,a co dopiero przy przedłużaniu recept...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

A czy nasz fizjonomia i fizjologia się zmieniła? Nie ma nic lepszego niż badanie fizyczne. To jest głupie pytanie.

Telemedycyna

Teraz strach wejść do przychodni, bo społeczeństwo panicznie boi się koronawirusa, a przychodnie pękają w szwach, tak więc bezpieczniej jest np. za pośrednictwem serwisu lekarzonline.eu odbyć e-wizytę i poprosić lekarza o wypisanie leków. To przede wszystkim ochrona dla tych osób, które leczą się przewlekle żeby nie musieli przychodzić do przychodni i narażać siebie i swoje rodziny.

> płacę wysokie ubezpieczenie..

I po co?
Czy przysługuje ci z tego powodu szerszy zakres świadczeń z NFZ? Albo krótsze terminy oczekiwania na wizytę/badanie?
Równie dobrze możesz miesięcznie odprowadzać 1 zł na NFZ, wykupić sobie porządne ubezpieczenie prywatne i jeszcze ci zostanie w kieszeni :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ankieta jak zwykle "genialna"

A gdzie opcja "nie, ale zamierzam spróbować?"
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

przeciez wiadomo że nie wszystko mozna tak załatwić, ale wiele rzeczy bez problemu

po pierwsze część badań (choćby zmierzenie ciśnienia) pacjent może zrobić sam

po drugie wiele porad mozna udzielic własnie zdalnie, a nikt nie mówi ze ktos chce osłuchiwać pacjenta (choc i to JEST możliwe)

przypominam, że w eilu miejscach istnieje cos takiego jak porada na telefon (to nawet nie internet z kamerą) i jest skuteczne

wiele lat temu wprowadzono cos takiego w Toronto, to znakomicie zmniejszyło kolejki do lekarzy, bo wiele osób wcale nie potrzebuje od razu lekarza i wystarczy np, wzięcie apsiryny na przeziębienie

od dziesiątek lat istnieje coś takieco jak EuroAssistance, a to porady lekarzy na telefon dla turystó

ZAWSZE można wiele rzeczy rozwiązać na odległość - pomijam tych na Antarktydzie czy na jachtach posrodku oceanu (a nawet na statkach)

tyle że NIE wszystko

co do odpowiedzialności lekarzy, to i tak jest jedynie teoretyczna w TYM kraju, nikogo nie pozbawia się wykonywania zawodu, klika kryje swoich podczas posiedzeń 'lekarskich' sadów - w UK kazdego roku pozbawia się prawa wykonywania zawodu lekarza wiele TYSIĘCY osób
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

jest taki popularny portal, gdzie pacjenci zadaja pytania lekarzom. Opisuja swoje problemy i oczekuja odpowiedzi. Mase odpowiedzi jest od rezydentow. Praktycznie 100% odpowiedzi to "po opisanych objawach ciezko stwierdzic co pani/panu dolega, prosze skontaktowac sie z lekarzem rodzinnym". Po cholere taki portal? Nie chodzi mi tu o powazne schorzenia, ale czasem ludzie pytaja o drobnostki, zeby nie czekac w kolejce u lekarza. Ciagle te same odpowiedzi.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

coż, lekarz podczas bezpośredniego kontaktu z pacjentem, często nie moze postawić właściwej diagnozy

a co dopiero przez telefon.

Jakiś czas temu kobieta była leczona "na grypę" czyli niczym,
a okazało się, że miała chorobę tropikalną po wycieczce do Afryki,
i zmarła.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zapewne o wycieczce do Afryki słowem nie wspomniała. Lekarze są wyczuleni na punkcie chorób tropikalnych i często pod ich kątem prowadzą diagnostykę nawet jeśli objawy nie pasują
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeśli to ten sam portal, o którym myślę, to od jakiegoś czasu wrzucają po prostu pytania na forum, gdzie odpowiada każdy kto chce ( najczęściej rzeczywiście z najlepszymi chęciami), a portal bez wysiłku zdobywa dane
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z tego co napisali to oni porady niepotrzebuja tylko cyklicznego wypisywania lekarstw!

A to juz zupełnie co innego i z domu muszą i tak wyjsc wykupic lekarstwa .I jesli leki sa wypisywane cyklicznie to nietrzeba nawet isc do lekarza bo recepty tez mozna dostac juz wypisane!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skorzystałabym z usług lekarza przez telefon, ale tylko stomatologa

pełen zakres
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lepsza konsultacja z lekarzem online, niż wyszukiwanie na własną rękę chorób w internecie. Boli głowa z lewej strony bo zawiało, a ludzie w necie znajdują i dopasowują sobie raki, glejaki, krwiaki i w ogóle pasuje wszystko co najgorsze.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

totalne nieporozumienie

takiego lekarza to ja mam w swojej wadze łazienkowej dziękuję bardzo
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

E-lekarz stwierdził u mnie nowotwór.

Po półrocznym oczekiwaniu, pulmonolog, że to gruźlica.
W szpitalu, po 7 dniach na antybiotykach, bronchoskopii i tomo, że to pozostałość po przechodzonej grypie.

Nie mam więcej pytań
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

to raczej norma

polscy lekarze mają gigantyczny problem z diagnozowaniem chorób rzadszych niż grypa czy niestrawność.

Mojej siostrze najpierw zdiagnozowano psychozę, a potem okazało się że to .... sepsa. Dosłownie w ostatniej chwili udało się ją uratować. Koleżanki matkę przez rok leczono na kręgosłup, bezskutecznie, i przez ten cały czas żadnemu lekarzowi nie przyszło do głowy, ze to rak trzustki, dopiero, gdy cała się żółta zrobiła, ale to było już za pózno...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie tylko w Polsce

takie sytuacje zdarzają się na całym świecie. Czytałem o pacjentce ze Szwecji, że leczono ją ponad 5 lat na nowotwór, którego nie miała.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Medycyna to nie prosta matematyka. Setki chorób mają identyczne objawy i dopiero po wykonaniu wielu specjalistycznych badań może nastąpić przełom. Najpierw wykonuje się najbardziej ogólne badania i wprowadza jakieś leczenie. Każdy lekarz zaczyna od postawienia najprostszej diagnozy najpopularniejszej choroby i kiedy leki nie działają powinien szukać dalej, zlecić inne badania. Kiedy objawy w 99%przypadków świadczą o grypie lekarz pójdzie tym tropem i na to będzie leczył, a nie na super rzadką chorobę występującą u 1 na 100000000 osób nawet jeżeli to ona
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a z kolei moja mama w młodości przeszła gruźlicę

jednak lekarze, i młodzi, i starsi też nie wiedzą " z czym to się je" i , gdy widza RTG jej płuc, rozmawiają pełni współczucia..., pytają czy dużo pali ( nigdy nie paliła),
no i , że właściwie to powinna znać prawdę....to rak płuc.
Dziwią się, że to zmiany pogruźlicze. (mama ma 84 lata).
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piękna idea zderza się z rzeczywistością

Wypowiedź pana doktora o wzajemnym szacunku, budowaniu więzi z pacjentem i zaangażowaniu w proces leczenia brzmi bardzo szlachetnie, jednak rzeczywistość uczy czegoś innego - pacjenci wchodzą do gabinetu jak z taśmy produkcyjnej, są anonimowi, ich ilość uniemożliwia zapamiętanie chociażby twarzy, lekarze wypisują tylko doraźnie tabletki na odwal, żaden nie spojrzy na wyniki i historię leczenia kompleksowo, aby poszukać i zlikwidować źródło problemu. O wiele badań trzeba się upominać, o objawy i skutki uboczne pytać i dowiadywać z innych źródeł. Tak to wygląda w praktyce przy użyciu słów nadających się do publikacji.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

jestem psychiatrą

myslę że od dawna mozna identyfikować rozmaite zaburzenia tylko i wyłącznie czytając komentarze na tym forum. czesta aktywność niektórych forumowiczów pozwala nawet obserwować naprzemienne fazy maniakalne i depresjne, np użytkownik "the bill" który cyklicznie zmienia się z podróznika i bogacza w cierpiącego kalekę na wózku inwalidzkim.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

hahahahaha ..... dobrrrre !!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

dystansu odrobinę

Marudny nasz naród straszliwie ;) dodatkowo artykuł też nie jest szczegółowy.
Istnieje możliwość videokonsultacji z lekarzem.
Czy każdorazowo lekarz musi nas osłuchiwać? Czy videokonsultacja (połączenie obraz + dźwięk) uniemożliwia rozmowę, obserwację? Ileż razy czekamy w kolejce po to, aby poprosić lekarza o wystawienie recepty, lub poprosić o opinię niewymagającą badań? Uważam, że taka opcja jest bardzo wygodna dla pacjenta, również daje możliwość załatwienia niektórych spraw bez konieczności czekania w kolejce, marnowania czasu na dojazd itd. Nie musimy popadać od razu w skrajności - oczywiście, że nie podłączymy stetoskopu usb czy nie naprawimy zęba - jednak jest masa rzeczy, jakie w ten sposób można załatwić i nie należy bojąc się nowego wyrzucać z siebie jadu popadając w skrajności. Trochę dystansu, jak również bardziej szczegółowego zapoznania się z tematem życzę ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po receptę na stale przyjmowane leki

też nie trzeba stać w kolejce. U mnie w przychodni zostawia się zamówienie i zazwyczaj na drugi dzień w rejestracji odbiera receptę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

trzeba dzisiaj samemu czytać na temat chorób, gdyby nie to, nigdy u koleżanki nie stwierdzono by boreliozy

sama się przebadała prywatnie, po wielu wizytach u lekarzy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Edoktor24

Według mnie to jest bezpieczne, o ile korzystamy ze sprawdzonego portalu internetowego, którego kadra lekarska jest rzetelna i profesjonalna. Obecnie nie każdy ma czas, by z byle jaką dolegliwością gnać do przychodni, zwłaszcza że często czas oczekiwania na wizytę jest dość długi... Jak mam jakiś problem ze zdrowiem to odpalam komputer i korzystam z pomocy lekarzy na Edoktor24.pl i ani razu się nie zawiodłam.

Porada lekarska przez Internet

Moim zdaniem porady lekarskie przez Internet są bezpieczne. Lekarz po zapoznaniu się z problemem pacjenta może przecież poradzić mu, aby udał się "fizycznie" do specjalisty. Wiele problemów można jednak rozwiązać właśnie jedynie za pomocą takiej konsultacji - co zmniejszy kolejki do lekarzy, które przecież i tak są ogromne. Ponadto w kwestii kolejek - dzięki poradzie przez Internet omijamy je szerokim łukiem. Plusem jest także to, że przy tego rodzaju konsultacji często dużo łatwiej omówić wstydliwe dla Nas problemy. Odkąd poznałam możliwości porad lekarskich przez Internet - dużo rzadziej chodzę do gabinetu lekarskiego, najczęściej bowiem pomoc uzyskuję od lekarzy, którzy pracują w Telemedi.co

Zdrowie

Zdrowie Trójmiasto

Nie wiem jak to jest z wizytami online, ale od tego roku można korzystać z możliwości wypisywania e-recept bez wychodzenia z domu (lekarzonline.eu). Akurat mnie się to podoba, bo osoby stojące w kolejce tylko po receptę nie zajmują miejsca osobom które tej pomocy lekarskiej naprawdę potrzebują.

Jochymek

A czemu miałoby być niebezpieczne? Już kilkakrotnie korzystałem ze zdalnej konsultacji z lekarzem na portalu lekarzonline.eu i jestem mega zadowolony.

Ja również dostałem ereceptę za pomocą ewizyty tyle że ja korzystałem z halodoctor bo tam największą moja uwagę zwróciło zdjęcie specjalisty którego było widoczne, nie chciałem iść do jakiegoś lekarza widmo. Zwyczajnie na pierwszy raz bałem się utraty pieniędzy.
Co do bezpieczeństwa to ja się nie wypowiem bo nie wiem co powinien lekarz zabezpieczać. Ja zostałem zweryfikowany za pomocą wideo a czy lekarz powinien coś więcej to nawet nie wiem

Jeśli tylko chce receptę, to taka konsultacja online jest naprawdę mega fajna, szybka, nie czekasz w kolejce, nie użerasz się z recepcjonistką w przychodni. Od roku czasu kiedy świat zwariowal na punkcie covid korzystalam z serwisu lekarzonline.eu parokrotnie. Polecam taka forme pomocy pacjentom.

Pewnie, że tak. W serwisach medycznych jak np. https://lekarzonline.eu po drugiej stronie siedzi lekarz. Poza tym, kto jak nie lekarz może wystawić receptę? :) I jeszcze jedno - nie płacisz przed, ale po konsultacji jak już masz receptę.

dziś konsultacji online są dobrym rozwiązaniem, przynajmniej dla mnie. cały czas pracuję, mam dużo wyjazdów służbowych. także czasami po prostu brakuje czasu na chodzenie po szpitalach. odnalazłam dla siebie wygodny serwis mojezdrowie24 dla umawiania na wizyty i zaoszczędzam swój czas i siły

Teraz wizyty online to raczej normalna sprawa, zwłaszcza po covidzie, usprawniło to caly system wizyt lekarskich moim zdaniem. Ja korzystam z serwisu mojezdrowie24.pl gdzie mam konto i cala dokumentacje medyczna, wiem, że jest to bezpieczny serwis a nieważne gdzie jeste moge odbyc wizytę lekarską u lekarza u którego potrzebuje

Jestem zdania, że nadal niewiele osób dba o swoje zdrowie. Wiele osób tłumaczy to brakiem czasu. Ja postępowałem podobnie, ale trafiłem na stronę mojezdrowie24, gdzie szukam wizyty, która pasuje z moim harmonogramem dnia i rejestruje się na wizytę online. Już nie muszę szukać wymówek. Wszystko załatwiam od ręki.
Powiem tak.
Niektóre portale są super jak "Zapytaj lekarza" szybko i sprawnie a rozmowa video, później recepta na sms. Niestety trafilam na "Hallo doctor" gdzie wpłaciłam pieniadze a wizyta się nie odbyła. Kilka maili z potwierdzeniem wpłaty i prośbą o zwrot pieniędzy. Niestety zero odzewu. Uważajcie na niektóre strony
do góry