Widok

Poród dziecka ponad 4kg

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Jestem w 40 tc. Wczoraj obliczono że dziecko ma już ok. 4100 (może być plus minus 500). Jeśli się okaże że będzie 3600 to spoko, ale jeśli 4600...

To moje pierwsze dziecko. Oznak zbliżającego się porodu nie widać. Boję się. Zwłaszcza jeśli biorę pod uwagę że porodu ani widu ani słychu, a dziecko wciąż rośnie...

Czy są tu mamy które mogą się wypowiedzieć na temat porodu dużego dziecka? Jak to było u Was?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja urodziłam synka wazyl 4600i byl wczesniakiem z powodu cukrzycy.Teraz jestem w drugiej ciazy i tez bede mieć duże dziecko

Mają bardzo z trafianiem na oślep.U mnie synek miał mieć góra 3.700 po 21 godzinnej męce gdy ktg już zaczęło spadać uwolnili mnie cesarka.Synek miał 4.500 kg.Nie przytyłam w ciąży więcej niż 12 kilo nie objadalam się jakoś niesamowicie.A leżałam na sali z naprawdę dużymi kobietami które rodziły dzieciaczki po 3 kilo.Nie wiem gdzie tu zależność.

Lekarze to chyba coś mają z tym trafianiem na oślep jeśli chodzi o przyszłą wagę dzieci. W drugiej ciąży cały czas mi wmawiano, że dziecko jest za małe, że coś może być nie tak. Po przyjęciu na oddział straszyli, że bobas nagle strasznie duży, że może być problem z urodzeniem. Co lekarz to inny punkt widzenia hehe
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie tylko na zaspie. W Wejherowie pierwsza córka miała ważyć 3600kg a ważyła 4600kg, a synek 2700kg a ważył 4060kg to ogromne różnice!!! Mało tego przy synu też w Gdańsku na Klinicznej mówili że malutkie dziecko będzie... Taaaa hehe
Dodam że synek miał ważyć 2700 max
Nie wiem jak to jest ze u mnie tych większych kg nie widzą u maleństwa :-p
Ja rodziła pierwsza córkę w wieku 17 lat, miała ważyć 3600 a ważyła 4600,oczywiscie byłam nacinana ale poród przeszedł szybko, bez komplikacji... Ponoć dzięki temu miałam łatwiej w dwóch następnych porodach. Druga córka 3770(bez nacinania) 5 lat później, poród trwał 2 godz wliczając w to pierwsze skurcze w domu, syn po 9 latach od pierwszego porodu 4060 (bez nacinania) i od jakiegokolwiek pierwszego skurczu 40min...szok
6h to bardzo krótko. Ja rodziłam 16h. Wody odeszły o 21.30 a urodziłam następnego dnia o 13.30. Synek 4290.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

U mnie odwrotnie - zdecydowanie zawyżyli ;p
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Potwierdzam. Na Zaspie mooocno zaniżają!
Jakbym czytala o sobie! Też lekarze na Zaspie bagatelizowali- a synek mial 4600, co kilkakrotnie wychodziło na USG. Ciężki poród sn.

Mój pierwszy bobas ważył 3910g. Przy drugim jak mnie przyjmowali do szpitala to usg niby pokazywało ok. 4500g. Urodziłam dopiero 9 dni później i miałam obawy czy dziecko nie jest zbyt duże, na szczęście bobas ważył 4250g, więc pomiar wcześniejszy był grubo przesadzony, bo przez tyle dni bobas dobił by spokojnie do ok. 5000g :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi, szczególnie te pocieszające :)
Urodziłam we wrześniu, jak się okazało, synek ważył 4 kilo. Rodziłam naturalnie, poród był naprawdę do przeżycia i był w miarę szybki, dzięki położnej nawet udało się bez nacięcia. Rodziłam na Zaspie i byłam bardzo zadowolona z opieki na porodówce i potem na położniczym.

Pomyślałam że napiszę kilka słów już po fakcie, bo może teraz ja dodam otuchy jakiejś dziewczynie. Nie jest prawdą co ktoś tu napisał, że na Zaspie nie mierzą bioder. Pytałam o to na izbie przyjęć i zapewniono mnie, że zawsze mierzą. Rzeczywiście już na porodówce położna zmierzyła mi biodra tym specjalnym przyrządem. Jeżeli chodzi o wskazania wagi na USG, to mój lekarz robił mi pomiary na dwóch aparatach. Na jednym zawsze wychodziło więcej, a na drugim mniej. Na Zaspie dzień przed porodem wyszedł im wynik mniej więcej pośrodku - 3900 g. I rzeczywiście ten pomiar był właściwy. Czyli wcale niekoniecznie zaniżają, nie jest to żadną regułą. Albo może zależy, kto robi usg :)
Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny, które czekają na swoje duże dzieci, dacie radę :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

urodzilam w 40tyg ciąży 4380 zdrowa córkę 2lata temu 4400.lekko nie było ale wszystko do przeżycia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

W 40tc urodziłam córkę, ważyła 4460 :)
Też pierwsza, wymarzona, ja młoda, niedoświadczona, miałam 23lata.
Na porodówce spędziłam 7godz, urodziłam naturalnie, wszystko dobrze :)
Nie bój się, i tak będziesz chciała jak najszybciej mieć to za sobą, bez znaczenia czy dziecko będzie ważyło 3 czy 5 kilo :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Rodziłam 3 lata temu w Wojewódzkim- po terminie, poród wywoływany. Z USG waga dziecka wychodziła pomiędzy 4200 a 4,5 kg. Skończyło się CC bo akcja się nie rozkręcała i do dzisiaj dziękuję lekarzom -młody 4640, 39 cm w głowie, 38 cm w barkach.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wiem z czego wywnioskowalas, ze mysle tylko o sobie. Pisalam, ze obawiam sie komplikacji, ktore jak wiadomo, najgrozniejsze sa dla dziecka (uszkodzenia ciala, niedotlenienie).
Bmi dotyczylo tego, ze jestem szczupla i przybralam malo, wiec nie spodziewalam sie bardzo duzego dziecka.
Zlosliwosci mozesz sobie darowac.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja rodziłam 3 miesiące temu. Moja lekarka mówiła że na Zaspie cc robią od 4200 a w wojewódzkim od 4500. Mi dzień przed porodem u lekarza prowadzącego wyszła waga 4 kg. W dniu porodu na Zaspie 3700 (lekarka uprzedzała ze tam zaniżają), a dwie godziny później w wojewódzkim 4200. Urodziłam tego samego dnia 4kg przez cc właśnie w wojewódzkim (wskazania ortopedyczne plus duża waga dziecka) Pierwsze dziecko rodziłam na Zaspie 4200, ale tam nie mierzą obwodu bioder a w wojewódzkim tak. Więc jeśli masz niewspółmierność to lepiej wojewódzki...i wagi nie zaniżają..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie każda kobieta jest w stanie urodzić ponad 4 kg dziecko bez żadnych komplikacji.Moja mama drobna ,filigranowa kobieta ja z wagą 4300 urodziłam się tylko z połamanymi obojczykami i to nie był jej pierwszy poród ale w tamtych czasach opcja cc nie wchodziła w grę no i usg nie było więc nie mierzcie nikogo swoją miarą bo to że Grażynka urodziła ponad 4 kg dziecko bez komplikacji nie znaczy,że w przypadku Krysi też tak będzie.Ja przy dziecku o podobnej wadze miałam już cc chociaż usg też nie wykazywało takiej wagi i dużej objętości głowy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Te wymiary są baaardzo orientacyjne. Chyba za bardzo przywiazujesz do nich wagę. Zwłaszcza ze jeszcze masz troche czasu.. . Nikt Ci dokładnie nie wyliczy obwodu głowy i od tego nie uzależni sposobu rodzenia . Nie masz wpływu na to czy bedą komplikacje (mogą byc niezależnie od wagi) ani na to jak urodzisz (chyba ze komuś zapłacisz). Twoje bmi to juz w ogóle nie ma znaczenia bo szczupłe kobiety tez moga urodzić duze dzieci. Skup sie może na ubrankach dla dziecka , po co sie stresować :) a w ogóle to przestań myślec tylko o sobie , najważniejsze jest dziecko i dla niego większa (w granicach rozsądku ) waga jest lepsza niż mniejsza, tak samo kazdy dzień dłużej w brzuchu (oczywiście tez do pewnego momentu) .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Dzieki za odpowiedzi. Moj maluch ma juz teraz (wg usg) obwod glowy 33 cm. To chyba dosc duzo? Generalnie jego wymiary odpowiadaja tygodniowi 38 zamiast 36. Brzuch ma jak w 39 tc :o
Dodam ze jestem szczupla, bmi 22, w ciazy przytylam 11 kg

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry