Widok

Poród dziecka ponad 4kg

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Jestem w 40 tc. Wczoraj obliczono że dziecko ma już ok. 4100 (może być plus minus 500). Jeśli się okaże że będzie 3600 to spoko, ale jeśli 4600...

To moje pierwsze dziecko. Oznak zbliżającego się porodu nie widać. Boję się. Zwłaszcza jeśli biorę pod uwagę że porodu ani widu ani słychu, a dziecko wciąż rośnie...

Czy są tu mamy które mogą się wypowiedzieć na temat porodu dużego dziecka? Jak to było u Was?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak tutaj poprzedniczki napisały i tak ważniejszy jest obwód głowy, Starszy syn ważył "tylko" 3500 g ale miał większy obwód głowy 35 cm, natomiast młodszy ważył równo 4000 g ale miał mniejszą głowę 34 cm i ten drugi poród był łatwiejszy, szybszy. Rodziłam ponad rok temu w wojewódzkim. Dziecko nie miało być takie duże. Dwa dni przed porodem lekarz ocenił wagę na 3800g i raczej takiego się spodziewałam zwłaszcza że brzuch miałam mniejszy niż w pierwszej ciąży. Kuzynka urodziła pół roku później na Zaspie (pierwszy poród) malucha 4300 g naturalnie i tez dość dobrze wspomina.
Ja rodziłam 4230 (w 42 tyg ciazy) ... było widać na usg ze jest duży ..ale nikt nawet nie chciał ze mna rozmawiać o cesarce (wytyczne podobno są ze na usg musi wyjsć 5kg , przy cukrzycy ciążowej 4,5 kg zeby była podstawa do cesarki ) . Rodziłam na Klinicznej.
Czy ktoras z was moze sie podzielic doswiadczeniem, jak obecnie wyglada w gdanskich szpitalach podejscie do porodow duzych dzieci? Czy w przypadku pierwszego porodu i wagi ponad 4 kg sa szanse na cc? Jestem w 36 tc, dziecko wazy juz ok. 3,5 kg. Przy porodzie moze byc 4 do 4,5 kg. Strasznie sie boje komplikacji :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No wiesz dzięki,może są szanse ale jak mam się nastawiać skoro dwa były niemal identyczne,a nastawiałam się pozytywnie na szybszy poród właśnie ten drugi,więc teraz wolę nastawić się że będzie podobnie i wolę być mile zaskoczona niż rozczarowana że znów tyle godzin cierpień.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie nastawisj się tak, u mnie też 2 pierwsze porody sporo trwały, 5-6 godz. a przy 3 jak przyjęli o 15 to o 17 10 było po
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jak ja zazdroszczę takich szybkich porodow, ja co prawda dwa mam za sobą, pierwsze dziecko waga 3800 i poród całe 8 godzin a na koniec najgorsze parę które miałam prawie 2 godz i z oksytocyna ból nieziemski.Drugi poród waga 3500 obwód główki co prawda o wiele mniejszy wiec było trochę lżej ale i tak szyjka rozwierała się 7 godzin a godzinę parę co daje taki sam czas poprzedniego porodu, teraz będę rodzić trzeci raz I boję się jak cholera.Nie wiem od czego to zależy ze jedne kobiety mają szybkie porody, inne długie i meczace.Jestem drobnej budowy ciala, szczupla, nie wysoka wiec może dlatego.
Mój synek miał 4510g - urodzony naturalnie w 2 godziny :)

Z USG prognozowali max. 3800g
wskazaniem do cc jest waga powyżej 4500g, moja córka też z usg wyszła 4350 a urodziła się 4140g i nic jej nie było. poza tym, nie liczy się szerokość bioder, to najczęściej powtarzana bzdura. Liczą się wymiary na kolcach miednicy i ten najważniejszy to wymiar między kręgosłupem a dnem miednicy. W szpitalu będą to mierzyć taką specjalną miarą.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moje dzieci ważyły kolejno:
USG w dniu proodu: 3700 waga ur 4340
USG w dniu porodu 3500 waga ur 4040
USG w dniu porodu 4300 waga ur 4855

Wszystkie naturalne, szybkie, bez komplikacji na szczęście, szczególnie przy ostatnim nie było wskazań po USG. Moja koleżanka rodziła na Zaspie SN a mały ważył prawie 6kg 5 z hakiem ;-)
Pozycja dziecka, zagrożenie jego albo twojego życia i inne wskazania zdrowotne( wada wzroku, kręgosłupa) to wskaz do CC.
Nie wolno się nastawiać negatywnie, ja nie czułam różnicy w porodzie pomiędzy moim 2 a 3 dzieckiem, dopiero położna mówi, że on waży chyba z 5 kg ;-) To ja wyśmiałam ;-)
Mam na to dokumentacje z usg z roznych aparatow. Usg z 27.05 waga 1600 usg z 3.06 waga 2753 i usg dzisiejsze waga plodu 4kg. Dziecko zdrowe i parametry w normie.
Sory, ale nie wierze, ze w ciagu niespelna 2 tygodni dziecko przybralo 2400g? U zdrowego plodu niemozliwe.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie jest to błąd pomiaru gdyż tydzien temu mała miala 1600kg pi paru dniach 2700 a obecnie w ciągu 4 dni przybrala kg i ma 4 kg. Jestem szeroka w biodrach. Lekarz prowadzący powiedzial ze od 4.500 robią xx
Mysle, ze 1kg w ciagu 4 dni to blad pomiaru. To chyba pomylka. Ja rodzilam corke 4590g pierwsze dziecko. Porod ciezki, mala miala uszkodzony splo barkowy. Jesli porod nie bedzie postepowal to radze cisnac na cesarke. Waga 4kg to ni jest wskazanie do cc, chyba ze jest niewspolmiernosc porodowa tzn. Waskie biodra.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam. Jak to jest obecnir jestem po wizycie u gina termin na 19.06 mala wazy 4 kg. W ciagu 4 dni przybrala kg-wydaje mi sie ze to duzo. Czy jesli mala bedzie dalej przybierac to robia cc czy nalezy rodzic sn

do: "mała ciężarówka"

Zazdroszczę Ci 6-cio godzinnego porodu!
Moja Agata 3.800 w 42 tyg wywoływany. Ale się trochę bałam, bo mój mąż ważył 4.800, ale teściowa miała cukrzyce.
ja mialam ciezki poród,6 godzin,nie mogłam dojsc do siebie przez miesiąc chyba.:( mała wazyla 4025.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
no to moja miala łepek jak ufo bo wazyla 3000g a lepek miala 35 tyle co jej kuzynka ktora wazyla 4,200 :P ale ja mialam cc ze wzgledu na ulozenie :p
ja urodziłam synusia 4710, 59 cm i 39 cm główka. Byłam nacinana, ale mimo to strasznie popękałam, miałam przetaczaną krew po porodzie i długo miałam problemy :( Rodziłam na Zaspie i nawet nikt nie zmierzył mi miednicy, żeby sprawdzić czy dam radę urodzić SN. Na usg cały czas wychodziło, że moje dziecko będzie duże, więc mówiłam o tym każdemu lekarzowi jakiego spotkałam w szpitalu (przed porodem leżałam na patologii) Od jednego usłyszałam, że duże dziecko to takie które waży 6 kg a nie ponad 4,5. Ciekawe czy gdyby on miał rodzić, to też byłby takiego zdania...

Jeśli możesz to spróbuj załatwić sobie cesarkę
też cc, i też polecam ;-) zaraz w łeb dostane :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry