Widok

Porysowane autko :(

Mam pytanko jakiś burak na parkingu przyrysował mi drzwi i bok samochodu rysa jest ogromniasta :( na lakiernika mnie nie stac :( są jakieś tańsze sposoby na - już nie mówie zamalowanie tego- ale chociaż zabezpieczenie przed zimą ?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
sory za dwa takie same wątki ale mi wyskoczyło ze poprzedni został zablokowany :(
image
Póki nie przyrdzewiało:
1. oklej brzegi rysy taśmą malarską
2. małym pędzelkiem zamaluj rysę podkładem antykorozyjnym
Tak zabezpieczone rysy możesz pozostawić na jakiś czas. Koszty groszowe a i praca niezbyt uciążliwa i czasochłonna.

Jeśli chcesz to już zrobić tanio i w miare ładnie. to:
3. po kilku dniach oklej znowu brzegi rysy, taśmą + większe płachty papieru
4. zaszpachluj rysy i je zeszlifuj drobnym (min 600) papierem na mokro.
5. psiknij sprayem w tym samym kolorze co lakier albo dobranym na zamówienie.
Tak naprawionej rysy PRAWIE nie będzie widać :)

Możesz też popróbowac z kredkami do usuwania rys, ale:
1. jeśli rysa jest głeboka, to kredka nie pomoże
2. takie kredki do najtańszych nie należą
image
Są gorsze rzeczy od śmierci. Czy zdarzyło Ci się spędzić wieczór z agentem ubezpieczeniowym?
(Woody Allen)
wielkie dzieki !!!!!!!!!!!!!
image
Zapomniałeś o najważniejszym... przed malowaniem podkładem antykorozyjnym (tlenkowym, np. minia, unikor) miejsce należy odtłuścić. Czasem wystarczy zwykła benzyna ekstrakcyjna. No i nie wolno kłaść szpachli bezpośrednio na podkłady antykorozyjne. Po antykorozyjnym trzeba dać akryl i dopiero wtedy szpachlować.
Bardzo dobry podkład antykorozyjny APP Haftgrund , Grunt reagujący w aerozolu widziałem w sklepie metalmot:

Metalmot. Części zamienne Lublin

adres:
80-309 Gdańsk, al. Grunwaldzka 487
tel:
58 552-03-01

Instrukcja stosowania: http://www.app.com.pl/products/?grid=11&gridn=3&prid=51

Szpachla jest produktem poliestrowym, więc zneutralizuje działanie antykorozyjne chromianów zawartych w tej farbie.
Witaj.
Mozesz wyslac jakies fotki tego uszkodzenia?
Napewno cos da sie z tym zrobic...
Pozdrawiam:)
esc95@wp.pl
trzeba było ładnie postawić samochód, a nikt by go nie porysował :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Sam miałem 2 razy porysowane boki. Możesz "Ładnie postawić autko" ale to nie uchroni cię przed parkującym sąsiadem. Moje zadrapnia miały miejsce zawsze na parkingach marketów. Teraz staram się stawać zawsze tak, by nikt obok nie zaparkowaŁ. Może to egoizm. Ale parkując obok auta ze skręconymi kołami nie masz wątpliwości, czy wpierw je wyprostuje czy ruszy? Warto chwilę popatrzeć jak i kto to robi by się przekonać, że mam rację.
A we Wrzeszczu na ul Konopnickiej parkujesz pewnie tak że 3/4 samochodu wystaje na jezdnię i nie mogą przejechać autobusy. A stawianie samochodu na dwóch miejscach postojowych tonie egoizm tylko chamstwo i głupota.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Każdy sądzi po sobie. Mialem na myśli parkingi w centrach handlowych gdzie sam mialem podrapane boki. Wcale nie trzeba zajmować 2 miejsc. Ja nie staram się stawać jak najbliżej wejść. Im dalej od nich tym więcej wolnych (bezpiecznych) miejsc. Wracając do początku tego wątku to po sposobie w jaki autorka wyraża się o swoim "autku" myślę, że to jej własne auto a nie, jak podobno 40% to auto firmowe, którym się tylko jeździ. Sam sobie odpowiedz czemu kiedyś synonimem chamstwa i bezczelności za kierownicą był taryfierz w merolu a teraz "przedstawiciel handlowy" czy inny, jedynie użytkownik a nie właściciel auta.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Szpachlówkę można nakładać bezpośrednio na odtłuszczone drobne wgiecenie lub na podkład . Zaś podkład należy bezwzględnie , po wyschnięciu pokryć akrylem , ponieważ podkład nie zabezpiecza przed wilgocią (!). W krótkim czasie podkład pokryje sie rdzą ! I trzeba wszystko zrobić od nowa.
Jako jeszcze niewprawiony kierowca zawsze parkuję z dala od wejścia a tym samym od większości samochodów. I zdarza się też tak że dokonuję kilku korekt aby stanąć poprawnie.Stawiam sobie za punkt honoru, tym bardziej że jeżdżę z zielonym listkiem. Ostatnio miałam taką sytuację że ktoś mając mnóstwo wolnego miejsca na parkingu zaparkował tak blisko mnie że musiałam się ostro nagimnastykować aby wejść do auta . Dodam że był to zgrabny matiz, więc dziwię się temu kierowcy.
Ktoś z przedmówców napisał że samochód to tylko samochód i nie ma co się przejmować zarysowaniami. Nie zgadzam się z tym i nie życzę sobie aby inni kierowcy rysowali mi samochód tylko dlatego że są niedbali i parkują bez uwagi. I nie ma tu znaczenia rocznik i cena mojego auta.
Masz rację "Enika".
Najczęściej "buraki " nie szanują swoich aut. Oni przedtem nigdy furmanki nie woskowali...
auta rysuja buraki z kartuz;/ kupi jeden z 2 burakiem stare bmw i mysli ze jest krolem

paranoja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przecież wystarczy to zaobserwować na parkingu przed marketem.
Jak całą rodziną wysiadają z auta ,to maksymalnie otwierają drzwi z rozmachem do oporu !
Nawet nie patrzą ,że walą w bok samochodu obok stojącego.
Mniej więcej tak samo otwierają drzwi od samochodu ,jak u siebie wychodzą z kilbla stojącego pod stodołą.
Jak zwrócisz takim uwagę , to patrzy jak krowa na pociąg i nie wie o co chodzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
zadzwon do tego goscia pomoże a jak nie bedzie dużo roboty to zapłacisz grosze 511 281 238 ma na imie marek

Inne tematy z forum Motoryzacja

Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing dla firmy? (24 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad wzięciem w tym roku auta na firmę. I nie wiem jakie rozwiązanie wybrac:...

Jaki samochód kupić do 10 000zł ?? (85 odpowiedzi)

Kryteria: -kombi lub kombi van (dla 5 osób), -niskie koszty eksploatacji (paliwo itd.), -trasy...

pierwszy samochod (12 odpowiedzi)

czy seicento to dobry pomysł? a może polecacie coś innego, małego?

do góry