Widok

Potrzebuję porad od doświadczonych właścicieli yorków

Od trzech dni jestem szczęśliwą posiadaczką 8 tygodniowej dziewczynki. Mała została dwa razy odrobaczona i raz zaszczepiona a za tydzień ma drugie szczepienie więc ma okres kwarantanny.
Od pierwszego dnia super robiła siku na matkę ale dziś miała jakiś kryzysowy dzień i sika gdzie popadnie:-( na domiar złego to już trzecia nie przespana noc. Pierwszą noc była w osobnym pomieszczeniu i to była masakra bo co się przebudziła to był pisk i szczekanie.
Nie chciałam pozwolić aby chodziła w nocy po całym domu ze względu na załatwianie się.
Zostawiłam jej otwartą przestrzeń między legowiskiem (w którym pięknie śpi w dzień) a naszą sypialnią. Przychodzi do sypialnie przy pierwszym przebudzeniu i piszczy przy łóżku. wyciągam jej rękę trochę głaszczę i kładzie się na kocyku w rogu w sypialni. Dziś już bardziej napierała na to aby wziąć ją do łóżka ale nie chcę jej na to pozwolić.
staram się ja głaskać i odkładać na miejsce ale nie do legowiska tylko na ten kocyk w sypialni bo już nie chce mi się tyle chodzić.
Macie jakieś doświadczenia, mądre rady itp. Będę wdzięczna za wszystko. Niby wiem jak uczyć sikania na matę ale chodzę za nią pół godziny jak się obudzi a i tak zsika mi się gdzie indziej. Mam dziś kryzys:-(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas było podobnie, nocne płacze skończyły się jak wzięliśmy łobuziaka do łóżka...:) większość yorków śpi w łóżkach:) a uwież mi yorki są bardzo uparte:)mała jest odłączona od matki dlatego tęskni:( nauka siusiania nie była u nas łatwa, siurkał wszędzie tylko nie na pieluszki i matki... nasz posikiwał w domku do ok. pół roku:) szczeniak w domu to jak niemowlak, ale radość i miłość przeogromna...:):):)
dziękuję ania:-) średnie to pocieszenie:-) Dziś już co prawda ładnie spała na kocyku przy moim łóżku i tak już mam nadzieję zostanie. O ile na kupę jestem w stanie ją złapać i przenieść na matę to już na siku nie ma szans bo nie "ostrzega" zachowaniem:-)
Masz rację radości co nie miara:-)
Miłość którą daje takie maleństwo wynagradza wszystkie zasikane dywany i niewygodę w łóżku...Ja swojego zbója tak pokochałam że rozpieszczony jest do granic możliwości i wszystko mu wybaczam:)
ania a pamiętasz wagę swojego yoreczka jak był mały i ile teraz waży?
Moja ma teraz 10 tygodni i trochę ponad 900gr, masz jakieś doświadczenie ile może ważyć jako dorosły piesek?
Ni pamiętam ile ważył jak był mały, generalnie jego waga docelowa to ok. 3500-3600g i tyle średnio waży. Ale mój Maksio jest strasznym łasuchem i teraz zimą potrafi ważyć i 3800-3900g ale wiosna jak dużo biega to chudnie. Suczki z reguły są mniejsze od piesków, ale to wszystko zależy od genów zwierzaka, jak dużych miał rodziców no i wiadomo... od jedzenia:)
jeżeli mogę się wtrącić w waszą rozmowę to dodać mogę że jorki zazwyczaj śpią ze swoim panem bo czują się bezpiecznie i lubią ciepełko.
Jeżeli chcesz by twój piesek załatwiał się tylko w domu- to mata do toalety i musisz pilnować by była zawsze czysta bo one nie lubią jak jest mokra.
yorki ważą od 2,5kg do 3kg. pieski są bardzo charakterne musisz pamiętać o jedzeniu o tym że jak zaczniesz podawać gotowane i miękkie to przestaną jeść suchą karmę. przestawiamy w małych ilościach.
Oj tak... nie znam yorka który by nie spał w łóżku z właścicielem...:) ja się też zarzekałam że nie będę z psem spała, ale te piękne czekoladowe ślipka sprawiają że nie potrafie mu niczego odmówić...:)
Teraz sobie nie wyobrażam zebym mogła zasnąć bez wtulenia w to maleńkie cieplutkie ciałko:):):) śpimy razem na jednej podusi:)
Yorki są charakterne, to fakt ale to oczywiste bo to teriery a one są uparte i maja charakterki:) mój uwielbia ruch, musi sie wybiegać, latem potrafi z nami spacerować kilka godzin, uwielbia ganiać za piłką albo kijaszkiem, jak jesteśmy na działce to lata cały dzień, wszędzie go pełno. Sucha karmę jadł na początku ale odkąd zaczęłam mu gotować to faktycznie nie ruszy:)
no to u nas też już się tak skończyło, maleństwo śpi z nami i jesteśmy wszyscy szczęśliwi i wyspani:-) siku robi pięknie na matkę, dziś była sama w domu ponad 8 godzin i wszystkie siusiu na matkę:-) jestem niej dumna:-) Moja je gotowane mięsko z marchewką np. na śniadanie a potem tylko suchą Royal.
Nie tknie za to saszetek np.
cudownie że jest nas więcej:-)
nie mogę doczekać się lata, działki...:-)
jeszcze nie wychodzimy na dwór bo nie ma trzeciego szczepienia
Inka my jesteśmy w swoim " synku" bezgranicznie zakochani:):):) mój mąż jak chciałyśmy z córką kupić yorka to się obruszył i powiedział że z " tym" wychodził nie będzie bo uwazał że to nie pies... he he a teraz świata za nim nie widzi, uwielbia go i mówi że to jego największy i najważniejszy w życiu przyjaciel...:)
ania jak bym słyszała mojego męża. Prosiłyśmy go z córką a on ciągle że to nie pies i on na spacer na pewni nigdy nie wyjdzie bo wstyd a teraz przytula i bawi się bez przerwy. Z wychodzeniem jeszcze nie wiem jak będzie:-) Na razie zabieramy ją w różne miejsca ale na rękach w kocyku. Uwielbiam z nią spać a jej radość po powrocie do domu z pracy jest nie do opisania:-)
Jak mąż wchodzi do domu to rzuca torbę, siada na podłogę i jest witanie kilka minut, buziaki, mizianie, a mały to szaleju dostaje, biega, szczeka, zabawki mu znosi..., a potem jak siądzie na fotelu to go liże po rękach z takim uwielbieniem...:) nie sposób go nie kochać:):):)
dziewczyny a jak radziłyście sobie z ubieraniem szczeniaka. Za około 2,5 tygodnia malutka będzie mogła wychodzić na dwór a jest bardzo zimno. Oczywiście kupiłam jej ubranka. Wszystkie w rozmiarze xs więc mniejszych już nie ma a i tak są duuużo za duże. Dosłownie z nich wychodzi po zapięciu a mniejszych już nie ma
Czy ma ktoś doświadczenie jaka może być waga mojego yorka
Teraz ma 11 tygodni i waży 1 kg
Moja ma 6 lat i waży 2 kg.
inka moja holi ma ubranko, ale wcale nie chce go zakładać, jeżeli mamy psa z długim włosem to potraktujmy go jako osłonę przed zimnym, chyba że robisz papiloty to jest konieczne założenie czegoś ciepłego. staraj się nakładać ubranie delikatnie tak aby nie zniechęcić psiny zostawiaj do obwąchania przy legowisku.
trudno odpowiedzieć bo nie znam rodziców, suki potrafią ważyć nawet 5kg jeżeli widziałaś matkę to masz odpowiedź ojcowie są zazwyczaj mniejsi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
bzdury piszesz. York waży maksymalnie do 2,5 -2,9 kg. Nie widziałam , nigdy rodowodowego Yorka ważącego 5 kg. Zastanów sie co piszesz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
jak poczytasz troszkę o tej rasie to możemy porozmawiać więcej . Pierwsze yorki miały wagę ok 5 kg i zmniejszano je poprzez selekcję aż do teraz gdzie prawdą jest że prawidłowa waga tzw wzorcowa to 1,8 do 3,2kg. nie mówię o tych które nazywane są MINI YORKI , które nie są psami wystawowymi oraz hodowlanymi, tj od 0,8kg-1,2kg.
Yorki 5 kg można jeszcze zobaczyć jako starą rasę w ąnglii i w Sopocie.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ogólnie mówi się , że Yorki miniaturki tak naprawdę jako rasa nie istnieją , powstały poprzez selekcję . Każdy prawdziwy hodowca to potwierdzi. Mój york jest z rodowodem , waga waha się miedzy 3,5 do 4 kg, jest kastratem .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Zwierzaki

Pseudohodowla (330 odpowiedzi)

Przestrzegam przed zakupem psów z hodowli na Osowej. Psy mają nużyce, wady genetyczne....

Czy mój kociak jedzący karmę dla seniorów pogorszy jego stan? (3 odpowiedzi)

Mam dwie kotki, Sansę-10 i Persefonę- 6 miesięcy. Sansa je karmę dla starszych kotów Purrina,...

Hodowla z Wyczechowa (13 odpowiedzi)

Nie polecam kupna psa z Wyczechowo. Kupiliśmy pieska który miał ważyć 2 kg i być miniaturka...

do góry