Widok

Potrzebuje rady dotyczącej kościoła.

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Potrzebuje rady dotyczącej kościoła. Nie wiem na jaki kościół się zdecydować czy na Parafia rzymskokatolicka pw. MB Nieustającej Pomocy i Św. Piotra Rybaka ( REDEMPTORYŚCI) czy na Parafia rzymskokatolicka pw. Św. Antoniego Padewskiego ( FRANCISZKANIE) czy na Kolegiatę przy ulicy ŚWIĘTOJAŃSKIEJ.

Mam do wybory te trzy kościoły. Co byście mi poradzili??????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Franciszkanie!! Bo są super :)

W Kolegiacie chyba śluby są tylko wieczorami (19 i 20), przynajmniej dotąd cały czas tak było...

To sprawa bardzo indywidualna :) Przejdz sie przez nawę główna kazdego kosciola i wyobraz sobie jak sie czujesz bedac panna młodą :) Ja tak robiłam i pomogło :)
image
a jak wygląda u Franciszkanów?? Mogłabyś mi coś więcej na ten temat napisać??
Ja jeszcze ślubu nie brałam ;) Ale jestem z nimi blisko związana. Wiper tam brała ślub, możesz ją wypytać o szczegóły. W każdym razie ojcowie są super, tacy "dla ludzi", a z formalnościami nie ma problemów.

dobry pomysl

mam nadzieje w koncu zebrac sie do kupy i pojechac do tzewa ogladac koscioly - wykorzystam ten trick na pewno :)

image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
koniecznie:) samo ogladanie kościołów może powodować mieszane uczucia, bo przeciez kazdy z nich jest piękny. Ale tylko w jednym poczujesz sie najlepiej i to bedzie ten wlasciwy :)
image
Na niedzielną msze idzcie i zobaczcie atmosfere.
Mieszkamy w Orłowie, ale Gdyńscy Franciszkanie ze Wzgórza to nasza parafia z wyboru.

Pozdrawiam,

wiesia
FRANCISZKANIE!!! (sa super)

Ja mialam u Franciszkanow -- kosciol gorny jest piekny, ojcowie sa b. sympatyczni, bylo milo, ladnie i wesolo (ale tez uroczyscie), z zalatwianiem formalnosci zero problemow. Najlepsze miejsce na slub :).
cholipka ja chce JUŻ :)

image
mój problem polega na tym, że byłam w każdym. Mój mąż chce w redemptorystów, moja mama w kolegiacie a ja w kolegiacie lub u franciszkanów.
Bardziej chodzi mi o atmosferę pomiedzy- młoda para- ksiądz.
O kolegiacie słyszałam złe opinie a o Franciszkanach same pozytywy.
Niby błachostka a ja naprawdę mam dylemat
a do kiedy musisz sie zdecydowac?
moze warto jeszcze raz sie tam przesparcerowac? - ale tylko z narzeczonym - koniecznie bez mamy - to wasz dzien w koncu :)

image
Czy ja wiem, czy to taka błahostka. Dla mnie to też jest bardzo ważne...

;)
Nie chce obgadywac, ale jesli zalezy Ci na dobrej wspolpracy to raczej nie kolegiata.
Mam przykre dosw. z X. Wierzbowskim, a to chyba proboszcz "kompleksu koscielnego" przy kolegiacie.

U Redemptorystów, nie byłam, ale moi Rodzice tam bywali na ślubach i wychodzili zachwyceni.

Para młoda, jednak ma trochę papierkowej roboty do załatwiania, dlatego widzi koscioły od kuchni. W ten sposób z dobrej strony dali się nam poznać Franciszkanie.

Pozdrawiam,

wiesia
o dzięki właśnie o to mi chodziło.
Wiem właśnie, że kolegiata ma troszkę dziwnego proboszcza, który zniechęca młodych.

Co więc muszę wiedzieć zanim pójdę rezerwować termin u Franciszkanów??? Czy ktoś mi może powiedzieć jak to wygląda, ile wynosi co łaska??
Polecam Redemptorystów - ks. Jacka (Proboszcz), Franciszkanie są fajni, romantyczni i sentymentalni, ale Redemptoryści czasem fajnie umieją cos powiedzieć. Ale trzeba też pamiętać, że jedyną reguła jest brak reguły ;oP Sama myśl, przejdź się i posłuchaj !!! Ważna jest sama osoba księdza,którą wybierzecie, w końcu to On jakoś wszystko poprowadzi.

image
image
Franciszkanie!!!!
my u nich będziemy mieć:))
sa cudowni, kochani i pomocni a takze z duza dawka poczucia humoru:)
kosciolek sliczny :)

image
image