Widok
Praca po pedagogice
Skonczylam studia licencjackie z zakresu edukacji wczesnoszkolnej, a nad magisterka zastanawiam sie nad pedagogiką spoleczna. Mam do wyboru ta albo takze wczesnoszkolna, tak samo jak na licencjacie. Moze ktoras z Was jest w stanie mi poradzic, czy jelsi zrobie magisterke w spolecznej, tak samo moge pracowac w szkole jak gdybym zrobila MSU w tym samym co mam licencjat?
Pomyslalam o tym drugim kierunku ze wzgledu na rynek pracy, zeby postawic na wieksza ilosc zawodow i miec wieksze mozliwosci pracy a nie tylko w szkole i przedszkolu, w dzisiejszych czasach jednak trzeba patzrec na wielozawodowosc, ale jesli to mialoby mi umozliwic prace w szkolnictwie to tego bym nie chciala...
Bede wdzieczna za jakiekolwiek opinie.
Pomyslalam o tym drugim kierunku ze wzgledu na rynek pracy, zeby postawic na wieksza ilosc zawodow i miec wieksze mozliwosci pracy a nie tylko w szkole i przedszkolu, w dzisiejszych czasach jednak trzeba patzrec na wielozawodowosc, ale jesli to mialoby mi umozliwic prace w szkolnictwie to tego bym nie chciala...
Bede wdzieczna za jakiekolwiek opinie.
juz teraz po tym licencjacie możesz pracować w przedszolu lub szkole 1-3, a mgr uzupełniające myśle, że bez problemu możesz zrobić w pedagogice jakiej chcesz, gorzej jesli ma sie licencjat np. z pedagogiki społecznej , wiem coś o tym, bo skończyłam pedagogike ogólną i nie moge ani pracować w przedszkolu ani w szkole
a nie prawda :)
Ja robiłam na uniwerku licencjat z wczesnoszkolnej z logopedią.
Wiele moich koleżanek z roku pracuje w państwowych i prywatnych przedszkolach własnie po licencjacie i nikt nikomu nie robi problemów.
Po wczesnoszkolnej (licencjat) mozesz pracowac w przedszkolach i w szkole w klasach początkowych 1-3.
Ja robiłam na uniwerku licencjat z wczesnoszkolnej z logopedią.
Wiele moich koleżanek z roku pracuje w państwowych i prywatnych przedszkolach własnie po licencjacie i nikt nikomu nie robi problemów.
Po wczesnoszkolnej (licencjat) mozesz pracowac w przedszkolach i w szkole w klasach początkowych 1-3.
jesli będą mieli do wybooru Ciebie z mgr- społeczną i dziewczyne z mgr wczesnoszkolna to jasne, że masz mniejsze szanse, ale teraz normalniepo tym licencjacie bez problemu w szkole możesz uczyć, moja koleżanka uczy w szkole 1-3 i robi magistra z pedagogiki ogólnej i dyrektorka nic nie mówiła, że musi zrobić mgr nawczesnoszkolną.
Pozatym wcale nie tak rposto dostac prace wprzedszkolu niepublicznym po jakiejkolwiek pedagogice. Teraz wiele przedszkoli ma dopłaty i wtedy są okreslone kryteria co do wykształcenia opiekunek i musi byc wczesnoszkolna
Pozatym wcale nie tak rposto dostac prace wprzedszkolu niepublicznym po jakiejkolwiek pedagogice. Teraz wiele przedszkoli ma dopłaty i wtedy są okreslone kryteria co do wykształcenia opiekunek i musi byc wczesnoszkolna
to jest tak, że nie zatrudniają Cię na stanowisku "nauczyciel wychowania przedszkolnego" czy coś tylko jako opiekunka dziecięca. gro prywatnych "przedszkoli" to jedynie punkty dziennej opieku. rodzice bardzo czesto nie zwracają na to uwagi. taki punkt NIKOMU nie podlega (w sensie kontroli) i w zasadzie zatrudniają jak leci (bo zapotrzebowanie jest, a odpowiednich chętnych brak) - trochę zboczyłam z tematu, przepraszam.
co do pracy po licencjacie w państwowym przedszkolu to można, jasne, ale słabiej płacą.
co do pracy po licencjacie w państwowym przedszkolu to można, jasne, ale słabiej płacą.
Kurcze dalej nie wiem jak bedzie lepiej :( Moze zrobie tak ze zloze na oba kierunki (i tak koszt ten sam ) i zobaczymy, na ktory sie dostane, gorzej jak na obydwa to dalej bedzie dylemat...
Cale studia bylam pewna magisterki rowniez we wzcesnoszkolnej, a teraz coraz bardziej jestem sklonna do spolecznej, widzac jak wyglada sytuacja z praca...
Jedna kolezanka faktycznie dobrze radzi, ze mzoe zrobic mgr w tym co teraz apozniej podyplomowe, tylko ze ja juz mam 6 lat studiow za soba, a w perspektywie kolejne prawie 4... ehhh no ale jak bedzie tzreba to tak chyba zrobie :)
Dziekuje za dotychczasowe opinie i prosze o kolejne :)
Cale studia bylam pewna magisterki rowniez we wzcesnoszkolnej, a teraz coraz bardziej jestem sklonna do spolecznej, widzac jak wyglada sytuacja z praca...
Jedna kolezanka faktycznie dobrze radzi, ze mzoe zrobic mgr w tym co teraz apozniej podyplomowe, tylko ze ja juz mam 6 lat studiow za soba, a w perspektywie kolejne prawie 4... ehhh no ale jak bedzie tzreba to tak chyba zrobie :)
Dziekuje za dotychczasowe opinie i prosze o kolejne :)
dlatego, że prace w przedszkolu czy szkole 1-3 po licencjacie dostaniesz bez problemu, a jednak ta pedagogika społeczna poszerza troche horyzonty jeśli chodzi o przyszłość zawodową, generalnie jestem zdania żeby nie robić (jesli oczywiście nie potrzebujesz koniecznie do pracy) identycznych kierunków na licencjacie i mgr uzupełniającej, no i ja równiez poszłam na inny kierunek mgr i nie żałuje, a wręcz jestem zadowolona :)
a co chcesz robić po pedagogice społecznej? wcale nie ma po tym kierunku niesmowitych "horyzontów". Możesz być pedagogiem szkolnym (o tą pracę bardzo ciężko) lub pracować jako pracownik socjalny (mało płacą a praca moim zdaniem cięższa niż w klasach 1-3 - miałam praktyki w mopsie)
lub w poradni psychologiczno - pedagogicznej badać dzieci - nie każdy chce i się nadaje. Niestety każda pedagogika to mało opłacalny zawód :(
a odnośnie prywatnych przedszkoli, to jest bardzo dużo osób szukających takiej pracy i mających wykształcenie kierunkowe.
lub w poradni psychologiczno - pedagogicznej badać dzieci - nie każdy chce i się nadaje. Niestety każda pedagogika to mało opłacalny zawód :(
a odnośnie prywatnych przedszkoli, to jest bardzo dużo osób szukających takiej pracy i mających wykształcenie kierunkowe.
ja juz sama nie wiem, moze tak jak poczatkwoo planowalam pojde na ped. wczesnoszkolna na magisterke, tak jak niektore z Was pisaly, sa chyba wieksze szanse na prace w przedszkolach albo szkolach panstwowych, chociaz zdaje sobie sprawe ze juz mam odpowiednie kwalifikacje, jednak zawsze moge meic wyzsze i poszukam pracy w tym zawodzie, do ktotego najbardziej zcuje powolanie... No chyba z esie nie dostane na wczesnoszkolna, to pojde na spoleczna.
a jak juz naprawde nic nie znajde, to pomysle nad podyplomowymi...albo nad praca w moim drugim zawodzie ( turystyka:) )
a jak juz naprawde nic nie znajde, to pomysle nad podyplomowymi...albo nad praca w moim drugim zawodzie ( turystyka:) )
Jesli chodzi o prace w ped spolecznej to myslalam pod katem szukania raczej tez pracyz dziecmi, ak np dom dziecka, poradnia psychologiczno-pedagogogiczna, pedagogog szkolny,swietlica szkolna...
Nie biore pod uwage opcji pracy z ludzmi starszymi, czy też w MOPSach itp...(nie nadaje sie do tego)
wiem, ze w kazdym z wymienionych pzreze mniez awodow ciezko o prace, ale tak szczerz emwoiac to ciezko o nia w kazdym zawodzie...w turystyce wierzcie mi, że tez-stad moje drugie studia...
Nie biore pod uwage opcji pracy z ludzmi starszymi, czy też w MOPSach itp...(nie nadaje sie do tego)
wiem, ze w kazdym z wymienionych pzreze mniez awodow ciezko o prace, ale tak szczerz emwoiac to ciezko o nia w kazdym zawodzie...w turystyce wierzcie mi, że tez-stad moje drugie studia...
Po tym co napisałaś, widzę że albo masz dysortografię albo jakieś braki w ortografii... Nie wiem , czy ktoś popełniający tak karygodne błędy, powinien w ogóle uczyć dzieci, miedzy innymi poprawnej pisowni... Przedszkolu się pisze kochana przez "dsz"a nie "cz"...
a odpowiadając na pytanie, mi się wydaje że do tej pracy, powinno się mieć ukończoną pedagogikę przedszkolną, albo edukację elementarną, chociaż w niektórych prywatnych przedszkolach masz chyba jakieś szanse na podjęcie pracy...
a odpowiadając na pytanie, mi się wydaje że do tej pracy, powinno się mieć ukończoną pedagogikę przedszkolną, albo edukację elementarną, chociaż w niektórych prywatnych przedszkolach masz chyba jakieś szanse na podjęcie pracy...
Z tymi studiami tez nie wiem jak ostatecznie zrobic... chyba los zadecyduje za mnie, na co sie dostane na to pojde, a jak na oba to... serce mi podpowiada wczesnoszkolną, skoro wlasnie w zawodzie nauczyciela sie czuje i z tego tez wzgledu poszlam na drugie studia... chyba ze sie dostane wylacznie na spoleczna to pojde na spoleczna i przynajmniej bede meic wieksze mozliwosci zawodowe :P To ma swoje zalety i to...
Dziewczyny a czy któraś z Was się orientuje, czy po pedagogice społecznej (nie ma żadnej specjalizacji na tym kierunku) można pracować jako wychowawca w domu dziecka??? Poza szkolnictwem najbardziej mnie interesuje ta praca (ze świadomością wszelkich trudności jakie się z nią wiążą), a na UG na magisterc enie ma kierunku ped opiekuńczo-wychowawcza, po której wiem ze można pracować w domach dziecka. Jak to wyglada w praktyce, zatrudniaja tam tylko po opiekunczo-wychowawczej, ewentualnie resocjalizacyjnej z tego co slyszalam, czy po spo;lecznej tez?????
a nie możesz zrobić gdzieś indziej opiekuńczo-wychowawczą? czemu koniecznie na UG. Na prywatnych tórjmiejskich mają np.GWSH, tak mi się wydaje bo już od jakiegoś czasu nie w temacie:) Mi w każdym razie społeczna się jakoś nie widzi, no ale gusta są różne:)
problemw tym ze na gwsh to jets tylko licencjat w opiekunczo-wychwoawczej, MSU jest tylko pedagogika ogolna. A poza tymi 2 uczelniami nigdzie indziejw trojmiescie nie ma MSU. Mi zalezy na zrobieniu tytulu magistra wlasnie, bo licencjaty juz 2 mam i tzreciego nie mam po co i nie mam sily i pieniedzy juz robic... zreszta nie bede dozywotnio studiowac. a jelsi chodzi o MSU mam wybor jedynie pomiedzy ped spoleczna na UG, wczesnoszkolna na UG i ogólną na GWSH-to wszystko. Licencjat daje mi juz mozliwosc pracy w szkole i przedszkolu, chcialabym teraz skonczyc cos, co daje mi mozliwosc pracy w domu dziecka czy poradni psycholog-pedagogicznej... cos w tym stylu... ale wlansie czy ped. spoleczna mi to umozliwi?? Prosze o opinie...
Do pracy takich placówkach to podejrzewam,że podyplomówka albo turs kwalifikacyjny i tak będzie wskazane żebyś zrobiła z tym,że potrzebny do tego mgr. Jak taki kiepski wybór, niestety pamiętam,że było tak kiedyś, to może najlepiej ta społeczna bo ogólna to do niczego tyle,że jest ten magister. Ale pewnie będziesz tak czy siak musiała potem zrobić terapię pedagogiczną, socjoterapię albo coś żeby iść do poradni.
czyli mimo np magisterki w spolecznej nie unikne apewne podyplomowki w terapii pedagogicznej albo w opiekunczo-wychowawczej? zakladajac ze biore oczywiscie pod uwage prace w szkole, domu dziecka i poradni... bez podyplomowki sie raczej nie da :(?
Z ogolna to wiem, dawno ja odrzucilam bo to bez sensu jest zupelnie, a wybierajac pomiedzy spoleczna a wczesnoszkolna ciagle sie waham, ale duzo osob mi radzi ze nie ma sensu robic mgr w tym samym kierunku co mam licencjat i lepiej stawiac na wielozawodowosc i wybrac wtedy spoleczna... Zalezy mi zeby nie utracic mozliwosci opracy w szkole ale dac sobie nowa mozliwosc pracy w domu dziecka albo tez poradni psychologiczno-pedagogicznej, tylko kurcze nie wiem jak to zrobic najlepiej... MSU w spolecznej i podyplomowka nieunikniona? czy sama spoleczna...hmm?
Z ogolna to wiem, dawno ja odrzucilam bo to bez sensu jest zupelnie, a wybierajac pomiedzy spoleczna a wczesnoszkolna ciagle sie waham, ale duzo osob mi radzi ze nie ma sensu robic mgr w tym samym kierunku co mam licencjat i lepiej stawiac na wielozawodowosc i wybrac wtedy spoleczna... Zalezy mi zeby nie utracic mozliwosci opracy w szkole ale dac sobie nowa mozliwosc pracy w domu dziecka albo tez poradni psychologiczno-pedagogicznej, tylko kurcze nie wiem jak to zrobic najlepiej... MSU w spolecznej i podyplomowka nieunikniona? czy sama spoleczna...hmm?
jak znam trochę realia to wydaje mi się,że nie unikniesz podyplomówki z tym,że takie rzeczy są dofinansowane z zakładu pracy, więc płci się średnio połowe ze swojej kieszeni. Te babki w poradniach wszystkie mają coś więcej niż tylko studia. Licencjat już masz, to ci daje pewne uprawnienia, mgr zrobisz z innej pedagogiki to oczywiście tych uprawnień nie tracisz. Ale studia tak czy siak to za mało według mnie, wiem co się dzieje w gdańskich placówkach niestety.
Tylko teraz nie wiqadomo czy nawet robiac podyplomowke to lepiej z opiekunczo-wychowawczej czy terapii pedagogicznej...ale mysle ze to pierwsze daje wieksze mozliwosci, na stronie Ug pisze ze niby po opiekunczo-wychowawczej mozna pracowac zarowno w poradniach jak i swietlicach szkolnych, jak i domach dziecka, a po tym 2gim kierunku juz nie wszedzie...
Czyli wyglada na to, ze chyba bede musiala zrobic spoleczna na MSU i opiekunczo-wych na podyplomowych (w sumie 10 lat studiow, ekstra :/) bo wczesnoszkolna chyba w moim przypakdu nie ma zbytnio sensu, dobzre mysle??
Czyli wyglada na to, ze chyba bede musiala zrobic spoleczna na MSU i opiekunczo-wych na podyplomowych (w sumie 10 lat studiow, ekstra :/) bo wczesnoszkolna chyba w moim przypakdu nie ma zbytnio sensu, dobzre mysle??
Pracuję w domu dziecka jako wychowawca, ukończyłam licencjat z pedagogiki resocjalizacyjnej, a magisterskie uzupełniające z pedagogiki ogólnej. W naszym domu dziecka pracują osoby po różnych pedagogikach i nawet bez (w trakcie studiów w związku z tym, że nie ma chętnych do tej pracy), a chętnych nie ma, bo po 1 praca: świątek piątek i niedziela-czyli wolny tyko 1 weekend w miesiącu, święta, wakacje... praca na kodeks pracy 40h tygodniowo+ kilka-naście godzin dodatkowo, bo są setki spraw do załatwiania-ale to już jako wolontariat, bo nadgodzin nie ma (brak kasy); praca ciężka, niewdzięczna... płaca na rękę 1200- (max!!!)1400, a więc:
dobrze radzę,aby zrobić MU z takiej pedagogiki która zapewni ci pracę w szkolnictwie- na Kartę Nauczyciela (18-26 h tygodniowo) mnóstwo wolnego i lepsza kasa.
dobrze radzę,aby zrobić MU z takiej pedagogiki która zapewni ci pracę w szkolnictwie- na Kartę Nauczyciela (18-26 h tygodniowo) mnóstwo wolnego i lepsza kasa.
zrób tak jak piszesz:) a co do innych placówek, które nie podlegają pod kartę to wszyscy mówią,że nie za fajnie.
Co do szkoły:
Po opiekuńczo- wychowawczej to w szkole możesz w świetlicy szkolnej tylko pracować- a w praktyce nikt cię nie szanuje- rodzice nie traktują cię jak nauczyciela, siedzisz do wieczora, bo dzieci nie odbierają, masz 26 godzin a nie jak nauczyciel 18 jakieś rekolekcje inne dni wolne siedzisz, bo trzeba dzieciom zapewnić opiekę.Trochę niewdzięczne zajęcie.
Po socjoterapii- w świetlicy socjoterapeutycznej- bardzo fajna sprawa,
terapia ped- to wiadomo terapeuta dzieci z dysleksją
oligofreno, lub inna upośledzinych, a czasem terapia wystarczy- nauczyciel wspomagający w klasie integracyjnej- również robota nie łatwa- zależy jakie dzieci się trafią
Jak znasz język, możesz zrobić chociażby FC jak masz wczesnoszkolną i mozesz uczyć w kl. I-III angielskiego- to teraz na topie
Tak z grubsza:)
oczywiście do emerytury musisz się dokształcać tak czy siak pracując w szkole:)
Co do szkoły:
Po opiekuńczo- wychowawczej to w szkole możesz w świetlicy szkolnej tylko pracować- a w praktyce nikt cię nie szanuje- rodzice nie traktują cię jak nauczyciela, siedzisz do wieczora, bo dzieci nie odbierają, masz 26 godzin a nie jak nauczyciel 18 jakieś rekolekcje inne dni wolne siedzisz, bo trzeba dzieciom zapewnić opiekę.Trochę niewdzięczne zajęcie.
Po socjoterapii- w świetlicy socjoterapeutycznej- bardzo fajna sprawa,
terapia ped- to wiadomo terapeuta dzieci z dysleksją
oligofreno, lub inna upośledzinych, a czasem terapia wystarczy- nauczyciel wspomagający w klasie integracyjnej- również robota nie łatwa- zależy jakie dzieci się trafią
Jak znasz język, możesz zrobić chociażby FC jak masz wczesnoszkolną i mozesz uczyć w kl. I-III angielskiego- to teraz na topie
Tak z grubsza:)
oczywiście do emerytury musisz się dokształcać tak czy siak pracując w szkole:)
ja mam edukacje elementarna i nauczanie jezyka angielskiego na licencjacie skonczone wiec tak czy inaczej moge uczyc angielskiego w 1-3 tyle ze z tego co dotad juz szukalam po Gdansku, Gdyni i Sopocie to wcale takiego zapotzrebowania na to nie ma :(
a po opiekunczo-wychowawczej jk tylko w swietlicy? na stronach wszelkich uczelni pisza ze wlansie gliownie to daje mozliwoscui pracy w domu dziecka, jezszce wieksze niz spoleczna, jak rowniez w poradniach psychol-pedag, internatach itp instytucjach...
Ale wyglad ana to ze podobne kompetencje bede miec po spolecznej i moge pracowac jako pedagog szkolny rowniez, tak wyczytalam...
a po opiekunczo-wychowawczej jk tylko w swietlicy? na stronach wszelkich uczelni pisza ze wlansie gliownie to daje mozliwoscui pracy w domu dziecka, jezszce wieksze niz spoleczna, jak rowniez w poradniach psychol-pedag, internatach itp instytucjach...
Ale wyglad ana to ze podobne kompetencje bede miec po spolecznej i moge pracowac jako pedagog szkolny rowniez, tak wyczytalam...
ja się orientuję przede wszystkim jeśli chodzi o szkołę, nie powiem ci jak z innymi placówkami. Znam conajmniej dwie szkoły, które potrzebowały do maluchów ang ale to było w zeszłym roku. Może teraz już się pozapełniały etaty. Trochę mnie już ta tematyka nie interesuje poprostu:)
Z moich doświadczeń wynika, że warto rozszerzać swoje kwalifikacje, szczególnie jeśli chodzi o pedagogikę. Wiadomo - nauczyciele zarabiaja niewiele, więc często szukają dodatkowego dochodu. Im więcej dyplomów, tym więcej możliwości. Skoro mozesz prowadzić już klasy nauczania poczatkowego i grupy przedszkolne, to moze warto pomysleć o czyms dodatkowym - może właśnie o pedagogice społecznej. Twoich kwalifikacji Ci już nikt nie odbierze. Myślę, że znajdziesz prace w przedszkolu, czy szkole - sytuacja wyklaruje się z pewnością w sierpniu. Życzę Ci tego, bo sama jestem w podobnej sytuacje. Tylko, że ja już wcześniej pracowałam i teraz po rocznej przerwie na wychowanie dzidziusia planuje wrócić do nauczania. Jeśli będziesz szukała czegoś dodatkowego pomyśl może o pracy w domach lub osrodkach kultury. Ja jeszcze w trakcie studów licencjackich podjęłam taka pracę, przez pewien czas ciągnęłam dwa etaty, teraz pracuje tylko jako instruktor kuluralno-oświatowy. Praca ciekwa - prowadzeę klub malucha, zajęcia taneczne, organizuje festyny i imprezy dla dzieci. praca ciekwa i nie trzeba szczególnych kwalifikacji. Myślę, że tak jest w wielu placówkach. Czasami trzeba się wykazać umiejętnościami i pomysłowością, to wystarczy, a doświadczenie ogromne. powodzenia
http://pedagogika.univ.gda.pl/podstrony/opis/sylwetka absolwenta MSU.pdf
kiedyś w tym dziale pisali więcej, ale cóż strona internetowa UG coraz gorsza...
tu jest trochę więcej ale nie do końca na temat:
http://pedagogika.univ.gda.pl/podstrony/opis/sylwetka absolwenta 5-letnie.pdf
(bo to niby o mgr 5 letnich, których już przecież UG nie ma...)
proponuję zadzwonić do domu dziecka i zapytać po czym najchętniej przyjmują kandydatów
a tak z doświadczenia życiowego: studia to jedno,a le jak nie ma się doświadczenia zawodowego nie wiele pomogą, niestety...
powodzenia w wyborze i decyzji
kiedyś w tym dziale pisali więcej, ale cóż strona internetowa UG coraz gorsza...
tu jest trochę więcej ale nie do końca na temat:
http://pedagogika.univ.gda.pl/podstrony/opis/sylwetka absolwenta 5-letnie.pdf
(bo to niby o mgr 5 letnich, których już przecież UG nie ma...)
proponuję zadzwonić do domu dziecka i zapytać po czym najchętniej przyjmują kandydatów
a tak z doświadczenia życiowego: studia to jedno,a le jak nie ma się doświadczenia zawodowego nie wiele pomogą, niestety...
powodzenia w wyborze i decyzji
Spełnij marzenie chorego dziecka www.trzebamarzyc.org
studia magisterskie
Hej obecnie jestem studentką pedagogiki resocjalizacyjnej o specjalności osób społecznie nie przystosowanych. czy po licencjacie mogę iść na pedagogikę wczesnoszkolną??? aby zrobić mgr??
strasznie nurtuje mnie to pytanie.
myślałam też żeby iść na aplikacje i zostać kuratorem ale odbywam teraz staż w sądzie w dziale kuratorów zawodowych dla osób dorosłych i... widzę marne szansę na dostanie miejsca pracy.
proszę odp na moje pytanie
strasznie nurtuje mnie to pytanie.
myślałam też żeby iść na aplikacje i zostać kuratorem ale odbywam teraz staż w sądzie w dziale kuratorów zawodowych dla osób dorosłych i... widzę marne szansę na dostanie miejsca pracy.
proszę odp na moje pytanie
Mi sie wydaje ze chyba nie, ale to wszystko masz wypisane na stronie uniwerku...z tego co pamietam, pisaliz e mozna na ten kierunek jedynie po przedszkolnej, wczesnoszkolnej, zintegrowanej itp...
a ja sie dostalam na oba kierunki studiow tzn spoleczna i wczesnoszkolna... no i chyba wybiore wczesnoszkolna...
a ja sie dostalam na oba kierunki studiow tzn spoleczna i wczesnoszkolna... no i chyba wybiore wczesnoszkolna...
Nie mieszajcie dziewczynie w głowie. Absolutnie nie!!! Nie możesz iść po resocjalizacji na wczesnoszkolną z przedszkolną. Pedagogika resocjalizacyjna to specjalność nienauczycielska, natomiast ped. wczesnoszkolna z przedszkolną a i owszem. Po resocjalizacji możesz na UG iść na pedagogikę społeczną, pedagogikę z edukacji międzykulturowej (czy jakoś tak), albo MU z resocjalizacji, ale pod żadnym warunkiem nie na wczesnoszkolna z przedszkolną. Aby móc zrobić wczesnoszkolną z przedszkolną musiałabyś mieć z tego również licencjat. Pedagogika resocjalizacyjna nie daje Tobie jakichkolwiek podwalin teoretycznych z zakresu wczesnoszkolnej i przedszkolnej, a jedynie wyposaża w wiedzę z obszaru niedostosowań społecznych i wszelkich innych patologii - o czym wiesz bardzo dobrze, bo masz z tego licencjat. Możesz mi śmiało zaufać, wiem co piszę. Mam 26 lat i 5 specjalizacji pedagogicznych za sobą, w tym szósta w drodze. Kształć się z tylu specjalności z ilu możesz, bo tylko to zapewni Tobie pracę w Polsce;). Ciepło pozdrawiam i życzę powodzenia i rozsądku;)
czarna ale co ty opowiadasz, ja mam resocjalizację licencjat potem jak się zrobi uzupełniające z wczesnoszkolnej to można uczyć!
To są studia pedagogiczne ale tak jak np. pedagogika ogólne to żeby uczyć trzeba by było kierunkowe uzupełniające mieć lub podyplomówkę. Robiłam awans zawodowy i nikt nie kwestinował mojego wykształcenia a jestem już mianowana a u nas w szkole też bardzo dbają o "papierki"
To są studia pedagogiczne ale tak jak np. pedagogika ogólne to żeby uczyć trzeba by było kierunkowe uzupełniające mieć lub podyplomówkę. Robiłam awans zawodowy i nikt nie kwestinował mojego wykształcenia a jestem już mianowana a u nas w szkole też bardzo dbają o "papierki"
Wiem co piszę bo sama jestem w podobnej sytuacji, ukończyłam lic z op-wych i nie chcieli mnie, ani żadnej innej koleżanki z mojego roku przyjąć na msu z wczesnoszkolnej, bo nie ukończyłyśmy kierunku nauczycielskiego. Jestem obecnie na wczesnoszkolnej, ale żeby mieć uprawnienia do nauczania muszę ukończyć ten kurs, w kuratorium wszystko się zmienia bardzo szybko, więc jak Ty kończyłaś to może nie były takie wymagania
no ja w sumie też robiłam kurs kwalifikacyjny po studiach, co mi dał uprawnienia ale to normalne,że trzeba mieć coś kierunkowego skończone.Bo ja w sumie też nie miałam do pracy w szkole tylko w jakiejs placówce bardziej.Kurs też może być-tańszy i krócej trwa :) jeszcze mi szkoła dofinansowała to zaplacilam połowę.
Słonko ja też jestem po wczesnoszkolnej z logopedią, ja na Twoim miejscu wybrałabym inny kierunek zamiast robic mgr z tego samego kierunku, jak dziewczyny wcześniej pisały i po licencjacie znajdziesz pracę, tylko może nie wybierałabym społecznej tylko może pedagogikę niepełnosprawności, wtedy będziesz mogła pracować np. w klasach zintegrowanych.
O moj stary watek :) Studia zdazylam juz skonczyc:)
Mam takie pytanie, moze udzielaja sie tu jeszcze jakies osoby pracujace w Domu Dziecka (o ile Domy Dziecka nie zostaly jeszcze polikwidowane). Chcialam zapytac, czy w tego typu placowkach jak szukaja pracownikow, daja jakies ogloszenie czy lepiej przejechac sie indywidualnie i zapytac o prace? Szukaja co jakis czas kogos do pracy?
Mam takie pytanie, moze udzielaja sie tu jeszcze jakies osoby pracujace w Domu Dziecka (o ile Domy Dziecka nie zostaly jeszcze polikwidowane). Chcialam zapytac, czy w tego typu placowkach jak szukaja pracownikow, daja jakies ogloszenie czy lepiej przejechac sie indywidualnie i zapytac o prace? Szukaja co jakis czas kogos do pracy?