Widok

Praca po pedagogice

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Skonczylam studia licencjackie z zakresu edukacji wczesnoszkolnej, a nad magisterka zastanawiam sie nad pedagogiką spoleczna. Mam do wyboru ta albo takze wczesnoszkolna, tak samo jak na licencjacie. Moze ktoras z Was jest w stanie mi poradzic, czy jelsi zrobie magisterke w spolecznej, tak samo moge pracowac w szkole jak gdybym zrobila MSU w tym samym co mam licencjat?
Pomyslalam o tym drugim kierunku ze wzgledu na rynek pracy, zeby postawic na wieksza ilosc zawodow i miec wieksze mozliwosci pracy a nie tylko w szkole i przedszkolu, w dzisiejszych czasach jednak trzeba patzrec na wielozawodowosc, ale jesli to mialoby mi umozliwic prace w szkolnictwie to tego bym nie chciala...
Bede wdzieczna za jakiekolwiek opinie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam edukacje elementarna i nauczanie jezyka angielskiego na licencjacie skonczone wiec tak czy inaczej moge uczyc angielskiego w 1-3 tyle ze z tego co dotad juz szukalam po Gdansku, Gdyni i Sopocie to wcale takiego zapotzrebowania na to nie ma :(

a po opiekunczo-wychowawczej jk tylko w swietlicy? na stronach wszelkich uczelni pisza ze wlansie gliownie to daje mozliwoscui pracy w domu dziecka, jezszce wieksze niz spoleczna, jak rowniez w poradniach psychol-pedag, internatach itp instytucjach...
Ale wyglad ana to ze podobne kompetencje bede miec po spolecznej i moge pracowac jako pedagog szkolny rowniez, tak wyczytalam...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja się orientuję przede wszystkim jeśli chodzi o szkołę, nie powiem ci jak z innymi placówkami. Znam conajmniej dwie szkoły, które potrzebowały do maluchów ang ale to było w zeszłym roku. Może teraz już się pozapełniały etaty. Trochę mnie już ta tematyka nie interesuje poprostu:)
podbijam
Z moich doświadczeń wynika, że warto rozszerzać swoje kwalifikacje, szczególnie jeśli chodzi o pedagogikę. Wiadomo - nauczyciele zarabiaja niewiele, więc często szukają dodatkowego dochodu. Im więcej dyplomów, tym więcej możliwości. Skoro mozesz prowadzić już klasy nauczania poczatkowego i grupy przedszkolne, to moze warto pomysleć o czyms dodatkowym - może właśnie o pedagogice społecznej. Twoich kwalifikacji Ci już nikt nie odbierze. Myślę, że znajdziesz prace w przedszkolu, czy szkole - sytuacja wyklaruje się z pewnością w sierpniu. Życzę Ci tego, bo sama jestem w podobnej sytuacje. Tylko, że ja już wcześniej pracowałam i teraz po rocznej przerwie na wychowanie dzidziusia planuje wrócić do nauczania. Jeśli będziesz szukała czegoś dodatkowego pomyśl może o pracy w domach lub osrodkach kultury. Ja jeszcze w trakcie studów licencjackich podjęłam taka pracę, przez pewien czas ciągnęłam dwa etaty, teraz pracuje tylko jako instruktor kuluralno-oświatowy. Praca ciekwa - prowadzeę klub malucha, zajęcia taneczne, organizuje festyny i imprezy dla dzieci. praca ciekwa i nie trzeba szczególnych kwalifikacji. Myślę, że tak jest w wielu placówkach. Czasami trzeba się wykazać umiejętnościami i pomysłowością, to wystarczy, a doświadczenie ogromne. powodzenia
Milka, odnośnie Twojego pytania to musisz złożyc Cv w jakichś ośrodkach pomocy społecznej, tyle, że nie jest to lekka praca w charakterze pracownika socjalnego!
http://pedagogika.univ.gda.pl/podstrony/opis/sylwetka absolwenta MSU.pdf

kiedyś w tym dziale pisali więcej, ale cóż strona internetowa UG coraz gorsza...

tu jest trochę więcej ale nie do końca na temat:
http://pedagogika.univ.gda.pl/podstrony/opis/sylwetka absolwenta 5-letnie.pdf
(bo to niby o mgr 5 letnich, których już przecież UG nie ma...)

proponuję zadzwonić do domu dziecka i zapytać po czym najchętniej przyjmują kandydatów

a tak z doświadczenia życiowego: studia to jedno,a le jak nie ma się doświadczenia zawodowego nie wiele pomogą, niestety...

powodzenia w wyborze i decyzji

Spełnij marzenie chorego dziecka

Wielkie dzieki, chyba faktycznie podzwonie i popytam...
No i prosze o dalsze opinie...

studia magisterskie

Hej obecnie jestem studentką pedagogiki resocjalizacyjnej o specjalności osób społecznie nie przystosowanych. czy po licencjacie mogę iść na pedagogikę wczesnoszkolną??? aby zrobić mgr??
strasznie nurtuje mnie to pytanie.
myślałam też żeby iść na aplikacje i zostać kuratorem ale odbywam teraz staż w sądzie w dziale kuratorów zawodowych dla osób dorosłych i... widzę marne szansę na dostanie miejsca pracy.
proszę odp na moje pytanie
Mi sie wydaje ze chyba nie, ale to wszystko masz wypisane na stronie uniwerku...z tego co pamietam, pisaliz e mozna na ten kierunek jedynie po przedszkolnej, wczesnoszkolnej, zintegrowanej itp...

a ja sie dostalam na oba kierunki studiow tzn spoleczna i wczesnoszkolna... no i chyba wybiore wczesnoszkolna...
napewno tak
pewnie ,że tak przecież to też pedagogika :)
Nie mieszajcie dziewczynie w głowie. Absolutnie nie!!! Nie możesz iść po resocjalizacji na wczesnoszkolną z przedszkolną. Pedagogika resocjalizacyjna to specjalność nienauczycielska, natomiast ped. wczesnoszkolna z przedszkolną a i owszem. Po resocjalizacji możesz na UG iść na pedagogikę społeczną, pedagogikę z edukacji międzykulturowej (czy jakoś tak), albo MU z resocjalizacji, ale pod żadnym warunkiem nie na wczesnoszkolna z przedszkolną. Aby móc zrobić wczesnoszkolną z przedszkolną musiałabyś mieć z tego również licencjat. Pedagogika resocjalizacyjna nie daje Tobie jakichkolwiek podwalin teoretycznych z zakresu wczesnoszkolnej i przedszkolnej, a jedynie wyposaża w wiedzę z obszaru niedostosowań społecznych i wszelkich innych patologii - o czym wiesz bardzo dobrze, bo masz z tego licencjat. Możesz mi śmiało zaufać, wiem co piszę. Mam 26 lat i 5 specjalizacji pedagogicznych za sobą, w tym szósta w drodze. Kształć się z tylu specjalności z ilu możesz, bo tylko to zapewni Tobie pracę w Polsce;). Ciepło pozdrawiam i życzę powodzenia i rozsądku;)
Nie do końca się z Tobą zgodzę Żaneto, jak najbardziej możesz iść na wczesnoszkolną, z tymże, nie wszędzie Ciebie przyjmą po resocjalizacji, bo to kierunek nienauczycielski. Będziesz musiała dodatkowo zrobić "kurs" który nada Ci kwalifikacje do nauczania w szkole, ale to są dodatkowe koszta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
czarna ale co ty opowiadasz, ja mam resocjalizację licencjat potem jak się zrobi uzupełniające z wczesnoszkolnej to można uczyć!
To są studia pedagogiczne ale tak jak np. pedagogika ogólne to żeby uczyć trzeba by było kierunkowe uzupełniające mieć lub podyplomówkę. Robiłam awans zawodowy i nikt nie kwestinował mojego wykształcenia a jestem już mianowana a u nas w szkole też bardzo dbają o "papierki"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiem co piszę bo sama jestem w podobnej sytuacji, ukończyłam lic z op-wych i nie chcieli mnie, ani żadnej innej koleżanki z mojego roku przyjąć na msu z wczesnoszkolnej, bo nie ukończyłyśmy kierunku nauczycielskiego. Jestem obecnie na wczesnoszkolnej, ale żeby mieć uprawnienia do nauczania muszę ukończyć ten kurs, w kuratorium wszystko się zmienia bardzo szybko, więc jak Ty kończyłaś to może nie były takie wymagania
dziwne bardzo to co piszesz no ja kończylam studia jakiś czas temu;) ale koleżanka poszła w zeszłym roku na wczesnoszkolną podyplomówkę (po resocjalizacji plus uzup z ped ogólnej)i uczy teraz w szkole maluchy
No właśnie podyplomówka z wczesnoszkolnej a nie msu, podyplomówka daje te uprawnienia. Jest to dziwne i denerwujące, ale tak jest niestety.
I ten kurs o którym pisałam wyżej to właśnie taka przyspieszona podyplomówka, która nadaje te kwalifikacje studentom, którzy nie ukończyli licencjatu z kierunkiem nauczycielskim,
no ja w sumie też robiłam kurs kwalifikacyjny po studiach, co mi dał uprawnienia ale to normalne,że trzeba mieć coś kierunkowego skończone.Bo ja w sumie też nie miałam do pracy w szkole tylko w jakiejs placówce bardziej.Kurs też może być-tańszy i krócej trwa :) jeszcze mi szkoła dofinansowała to zaplacilam połowę.
do góry