Widok

Pranie ubranek

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej, mam pytanie odnośnie prania ubranek dla noworodków.
Jak je prać tzn. w jakiej temp.? Gdzieś czytałam że powinno się wszystko gotować ale czy ubranka zachowają swój kształt i kolor?

Jak prać żeby było to bezpieczne dla maluszka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgadzam się z przedmówczyniami :)

Prałam w 40 stopniach, prasowanie tylko na początku.
Zamiast płynu do płukania używałam paru kropel olejku z drzewa herbacianego lub lawendowego (działają antyseptycznie)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jeśli mowa o praniu-gotowaniu ubranek dla niemowląt to chodzi głownie o te które są blisko skóry tj bodziaki, pajacyki itp. Ja osobiście prałam max w 60stopniach. Na początku czyli przez pierwsze chyba 3 mc specjalisci zalecją prasować na lewej stronie ubranka zeby zabić bakterie. Ja się zastosowałam do tego tylko przez pierwszy mc bo poprostu nie miałam czasu i nie nadążalam z tym wszytskim. Zresztą uważam że nie ma co przesadzać i dać się zwariować. Podobnie jak z praniiem ubranek w proszkach dla dzieci. Jeśli przeczytasz skład zwykłego proszku i proszku dla maluszków zobaczysz że nie ma w nich żadnej różnicy, jest to poprostu nabijanie rodziców w butelkę gdyż proszki dla dzieci są sporo droższe. Co do płynu do płukania to faktycznie lepiej używać przez pierwsze 3 mc płynu dla dzieci gdyż zwykle mogą uczulić poprzez składniki aromaty. Ja w zasadzie stosowalam sie do zaleceń przez pierwszy miesiąc zarówno z gotowaniem, prasowaniem i praniem w proszku dla dzieci. Po mc zaprzestałam pilnowania ww.zaleceń a synkowi nigdy nic nie było, żadnych wysypek czy uczuleń :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Prałam i piorę nadal w 40 stopniach chyba, że coś jest mocno poplamione to w wyższej temperaturze. Radzę stosować się do oznaczeń na metkach. A wygotowywanie ubranek to mit. Ewentualnie możesz zastosować program dla dzieci hipoalergiczny jeżeli taki twoja pralka posiada. Pranie jest dłużej i więcej razy płukane aby nie zostały na nim proszki itd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja prałam w 40 stopniach, chyba że byly jakieś intensywne plamy. W zwykłym proszku.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry