Widok

Prędkość na scieżce

Witam,
Zbulwersowany wypdakiem jaki miał mijesce na ścieżce rowerowej z moim udziałem mam pytanie: Czy istnieje jakieś ograniczenie prędkości na ścieżce rowerowej?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
tak, do 99km/h
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
No to się zmieściłem z duuuużym zapasem.
Kurna gostek zaprkował auto na ścieżce i wypuszcza rodziną z auta. A ci radośni wyskakują na scieżkę i dziwią się jak na nich wpadamy. I głupie dyskusje ze ''za szybko'' jechaliśmy. To że ich auto blokuje połowę ścieżki to nic. To że się zniego wysypują nie patrząć to kij. Tylko że za szybko jechaliśmy. I synek wpadł na córeczkę biednej mamusiu co się wytaczała z auta, wysadziwszy uprzednio 4 latkę na ścieżkę rowerową, a mała beztrosko (normalnie-w końcu dziecko hasa po ścieżce.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
heheheheh-:-)5/5
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
jak to się skończyło ?
była policja ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Teoretycznie wina jest po stronie parkującego gamonia, który mógłby dostać za to mandat ale praktycznie chyba widziałeś go z daleka więc miałeś czas na jakąś reakcję.
Do tego najwyraźniej nie jesteś pewien przepisów i swoich praw na ścieżce.
Może nie ma ograniczenia prędkości na ścieżce ale nie jest to też tor wyścigowy, a prędkość należy dostosować do warunków.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
1.wiem jakie mam prawa na ścieżce- nie pytam sie o to.
2.pytanie wynika z tłumaczenia mamuski dlaczego mój syn jest winny
Jej córeczkę (która wyszła nagle na ścieżkę )
Takie inne opisanie tematu/ zdarzenia.
3. Dostosować prędkość do warunków jazdy- twierdzenie wytrych, a ja jakoś nie wpadłem na ich auto.
4. Do tego najwyraźniej niej nie czytales ze zrozumieniem. Ja ZSSR tłem zareagować
Trzeba było wezwać policję ;) A przynajmniej pogrozić - możeby się uciszyli. Jak mnie denerwuje takie pyskowanie... łamią przepisy, narażają się na wypadek (jak panie z psami na ścieżce rowerowej), ale jak coś się stanie - to przecież rowerzysta znikąd się pojawił, na pewno za szybko jechał.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
tyle co fabryka dała ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
w terenie zabudowanym 50km/h :)
Częściowo wina leży po stronie rowerzysty. Masz jechać z bezpieczną szybkością. Chyba widziałeś z daleka, że auto zaparkowane na ścieżce, więc należałoby zwolnić a nie pędzić na łeb na szyję. Ja również jestem rowerzystą, ale widzę co ci z bożej łaski rowerzysci wyprawiają to przyprawia o ból głowy.
Naturalnie, że główny winowajca to kierowca, on nie ma prawa parkować na ścieżce. Na drugi raz przypomnij sobie, że masz hamulce.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8
Ja mam czytać ze zrozumieniem ?

„ 1.wiem jakie mam prawa na ścieżce- nie pytam sie o to.
2.pytanie wynika z tłumaczenia mamuski dlaczego mój syn jest winny „

Gdzie tu logika ? Niby wiesz ale się pytasz. Mogę zrozumieć że chciałeś odreagować i opisać zdarzenie ale skoro zadałeś pytanie to wygląda na to że nie jesteś pewien swoich praw.

„ 3. Dostosować prędkość do warunków jazdy- twierdzenie wytrych, a ja jakoś nie wpadłem na ich auto. „
a wcześniej napisałeś
„dziwią się jak na nich wpadamy „

Nie znam Ciebie ale styl Twojego pisania oraz podpis nie przemawia na Twoją korzyść.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Biker, przeczytaj post dokładnie a potem pewnie twoje rady będą użyteczne.
Ale dzięki za zabranie głosu.
Ograniczenia nie ma, wynika to z prostego faktu, ze rower nie musi obowiazkowo posiadac licznika predkosci. Poza tym jesli juz posiada to na pewno nie jest on homologowany jak te w samochodach. Stąd jesli kiedys ujrzycie ograniczenie na sciezce to chyba tylko w formie żartu;)
To że licznik nie jest obowiązkowym wyposażeniem i nie posiada homologacji nie zwalnia z przestrzegania przepisów. Przynajmniej tak wynikało z każdej dyskusji, która w tym temacie się pojawiała.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zgadza się, ale nie z przepisów co do predkosci... tak mi sie wydaje. Ciekawe jakby taka sprawa potoczyłaby się w sądzie. Swoją droga gdybym dostal mandat za przekroczenie predkosci to bym go chyba oprawił;).
trzeba było wezwać policję, za sam fakt parkowania na ścieżce koleś by dostał mandat, teraz gdybanie jest bez sensu, jeśli rowerzysta jedzie ścieżką z dużą prędkością wg. przepisów a reszta wolniej poruszających się także się do przepisów stosuje to nie ma problemu... tylko, że u nas większość ściężkowych lanserów myśli, że jest w Anglii :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
OKI i tego się trzymaj.
Prędkość na ścieżce rowerowej według przepisów ograniczona jest ograniczeniem drogi przy której się znajduje i do której przynależy. W przypadku ścieżek poza drogami publicznymi w terenie zabudowanym 50km/h (po zmroku 60km/h) poza terenem zabudowanym do 90km/h (ruch na drodze ekspresowej i autostradzie jest zabroniony).
Względem sytuacji w kś tórej się znalazłeś... wszystko zależy od okoliczności. Jeśli z daleka widziałeś, że rodzinka się wypakowuje (bo nie powiesz mi, że facet 5m przed Tobą gwałtownie zahamował i zaczęli opuszczać auto), a nie zwolniłeś i nie "minąłeś" ich szerokim łukiem, to to twoja wina, gdyż tak jak ktoś już napisał nie dostosowałeś prędkości do warunków ruchu. Gdyby doszło do zdarzenia (któryś z uczestników doznałby obrażeń ciała) uznany zostałbyś winnym, zaś niepokorny kierowca poniósłby co najwyżej odpowiedzialność za wykrocznie parkowania na ścieżce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
czyli jak będę sobie chodził środkiem ulicy i mnie potrąci samochód to wina będzie kierowcy bo nie dostosował prędkości, a ja dostanę mandat za przekraczanie ulicy w niedozwolonym miejscu ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry