Widok

Priorytety w wyborze kierunku

Hej,
czy ważne jest który kierunek ustawię jako najważniejszy? Ok, rozumiem, że jak dostanę się na pierwszy z listy to nie mogę złożyć papierów na drugi, ale czy jeżeli nie dostanę się na pierwszy to mam mniejsze szanse dostać się na ten drugi przez to, że jest zaznaczony jako drugi a nie jako pierwszy?
Dzięki za odpowiedzi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma to znaczenia :D Wszystko to działa na zasadzie struktury piramidalnej, mianowicie, najpierw Twój wynik obliczany jest pod kątem pierwszego wyboru, a następnie porównywany z innymi uczestnikami rekrutacji na tymże kierunku, jeżeli się nie łapiesz, to spadasz niżej i tam na zasadzie sortowania, jesteś umieszczany/a przed tymi, którzy otrzymali wynik gorszy od Twojego(jeżeli jest to inny wydział i inne przedmioty brane są pod uwagę, wynik ten obliczony zostanie jeszcze raz, według nowego kryterium). Jeżeli Twój wynik gorszy jest od najgorszego na liście, spadasz jeszcze niżej... Tak w uproszczeniu działa ten algorytm, choć przetasowań jest więcej. Z ciekawości: jakie kierunki wybierasz/wybrałaś i jak wyglądają wyniki z matury? :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wielkie dzięki za odpowiedź :)

Matma p 94%
fizyka r 76%
angielski r 72%
polski p 58 %

chciałam iść na budownictwo, ale niestety matura nie poszła mi tak jak chciałam, składam awaryjnie na energetykę
Z moich obliczeń "na szybko" wynika, że wychodzi Ci 72.23 pkt ujednoliconych, w zeszłym roku w zupełności to wystarczyło aby dostać się na budownictwo, biorąc pod uwagę tegoroczny rozkład staninowy, a także ilość osób zdających egzaminy , próg w tym roku nie powinien się o wiele zwiększyć. Zainteresowanie PG też nie wzrosło drastycznie w stosunku do lat poprzednich, więc nie musisz się obawiać, tylko spokojnie czekać do wtorku :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chciałabym potrafić "czekać spokojnie" :)
Ok, ostatnie pytanie ;) skoro energetyka jest kierunkiem międzywydziałowym to czy jest różnica na który wydział się zarekrutuję? Czy jest wydział lepszy i gorszy? ;) Jeżeli teraz przykładowo wybiorę energetykę na wydziale mechanicznym to na studiach magisterskich nie będę mogła kontynuować studiów na wydziale Oceanotechniki i Okrętownictwa? Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiewaniu moich wątpliwości :)))
Chciałbym pomóc, ale niestety swojej odpowiedzi nie byłbym w 100% pewien, a gdy nie jestem czegoś pewien, to wolę milczeć. Ja też dopiero w tym roku wybieram się na politechnikę do Gdańska, z tymże ja na informatykę, wybrałem tylko ten jeden kierunek i mam nadzieję, że się uda, Tobie również życzę powodzenia :)
Dzięki za pomoc i trzymam kciuki żeby nam się udało :)))
Btw, skąd jesteś i dlaczego Gdańsk?;>
Jestem z Bydgoszczy, a że tutaj nie ma dobrej uczelni, ba.. nie ma nawet przeciętnej(szczególnie jeżeli myślimy o studiowaniu informatyki), to postanowiłem się stąd wyrwać, a że Gdańsk jest blisko, uczelnia dobra, miasto ładne, to był to dla mnie wybór oczywisty. A jak jest w Twoim przypadku? Skąd jesteś i dlaczego Gdańsk? :D
do góry