Widok

Problemy osiedla

Witam

Jak widać z dużej ilości wątków na forum nowe osiedla stają się coraz większym problemem dla osób w nich mieszkających.

Apel do was - wasze problemy nie są niczym nowym

OD momentu jak się wprowadziliście to to samo robicie "starym mieszkańcom"

Budowa waszych domów tak samo przeszkadzała starym mieszkańcom - tak samo starym mieszkańcom pękały ściany jak 7n woziło materiały budowlane i tak samo hałasowało

Wiec Ludzie - to do was wraca

Oby wasze psy z****ły wasze osiedle tak jak teraz robicie to z okolicznymi polami !
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 23
JM pięknie to napisałeś.
Kiedyś mieszkanie w Baninie znaczyło jakiś "prestiż" niedostępny dla wielu(i nie chodzi o finanse, a np o infrastrukturę drogową, nie każdemu chciał się dojeżdżać, babrać w swoim ogródeczku, bo w mieście było wygodniej,szpanować znajomym chatą z ogródkiem itd)teraz się to zaczęło zmieniać i Ci którzy budowali się tu wcześniej już nie są tacy wyjątkowi i "prestiżowi", więc wylewają swój jad na forum, bo tyle im pozostało
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
~JM
Kolejne nic nie wnoszące uogólnienia, które bardziej mówią o uprzedzeniach, niż stanowią o treści dyskusji.

Ktoś ma mieć pretensje do sprzedających ziemię o aktualny stan okolicy? To ma być żart? Co ma rolnik, który pozbył się ziemi kilka lat temu do obecnego stanu? A deweloper? Czy ktokolwiek z kupujących mieszkania lub domu ma w umowie, bądź w akcie notarialnym JAKĄKOLWIEK wzmiankę na temat stanu infrastruktury? Będę wdzięczny za podanie przykładu takiego zapisu. To, że naopowiadał bajek nie ma nic do rzeczy. Na folderach reklamowych zawsze wszystko wygląda pięknie po obróbce fotoszopem.
W błocie nie tonąłem i nie tonę, zieleni też mam wystarczająca ilość, więc nie mam czego komukolwiek zazdrościć. Po co więc piszesz głupoty nie mające odzwierciedlenia w rzeczywistości?
Z resztą postu trudno korespondować, bo to właśnie budowanie kolejnych uprzedzeń. Jeśli chcesz rozmawiać o FAKTACH to zapraszam, jeśli ma to być bicie piany to EOT.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
"Za skandal uważam, że mieszkańcy Księżycowej (to droga gminna, prawda?) sami musieli płacić za płyty. Ale pamiętaj, że za płyty na Pszennej płacił deweloper, który wkalkulował je w cenę sprzedaży domów. I to też jest skandal, bo to obowiązek gminy, tylko - jak wiadomo - dotychczasowe władze były chętne, żeby kasować od Baninian podatki, ale inwestycje im się nie uśmiechały. Jak będzie z nowym burmistrzem - okaże się."

Skandal? I tu jest sedno problemu. W całym cywilizowanym świecie nazywa się to społeczeństwem obywatelskim i gdy ludzie zbiorą się do kupy chcąc zrobić coś dla siebie to wzbudzają podziw sąsiadów. U nas nazywa się to frajerstwem i przypomina o pracach społecznych jak za komuny. Nic dziwnego, że okolica wygląda tak, a nie inaczej.
Z sąsiadami również zrzuciliśmy się na drogę, bo skalkulowaliśmy, że więcej będą nas kosztować remonty zawieszeń samochodów i czyszczenie butów z błota niż parę groszy na drogę. Gmina pomogła w miarę swoich możliwości, a my przy pracy w jeden weekend mieliśmy świetną okazję do integracji. I była to droga GMINNA, a nie prywatna "z 1/200 udziału na każdego mieszkańca".
Z podatkami to mnie nie rozśmieszaj. Policz sobie ile kosztuje budowa metra drogi, a ile gmina faktycznie dostaje z twoich podatków. Żeby było sprawiedliwiej pomnóż to przez ilość lat, które tu mieszkasz.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Będą się nawalać nowi (familijne) ze starymi (rodzinne) ze starszymi (mieszkańcy od 10-15 lat) i z najstarszymi (mieszkają >15lat), będzie śmiesznie :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
@Sid
Wiem, ile państwo zdziera z nas w postaci wszelkich podatków i niby-składek (a tak naprawdę również podatków). Wiem też, że społeczeństwo obywatelskie na pewno nie polega na tym, że społeczeństwo płaci absurdalnie wysokie podatki, nie ma prawa niczego z tytułu ich płacenia oczekiwać, a jeżeli chce mieszkać w normalnych warunkach (utwardzona droga to w XXI wieku w Europie naprawdę żaden luksus), musi jeszcze za to dodatkowo zapłacić. Nie uważam jednak takiego działania za frajerstwo. Zresztą, na pewno zdajesz sobie sprawę, że deweloper kasy, którą zapłacił za płyty na Pszennej - to również droga gminna - nie odjął sobie od ust. Wkalkulował je w cenę, a jeżeli nie, to odbił sobie ich koszt na domach, które zbudował. A więc Ty i Twoi sąsiedzi macie swój udział w płytach na Księżycowej, my w płytach na Pszennej.
Nie rozumiem natomiast, po co Ci te idiotyczne złośliwostki?
Zapewniam Cię, że jeżeli któryś deweloper będzie chciał zdemolować ciężkim sprzętem płyty, za które zapłaciłeś i w których układaniu brałeś udział, a Ty będziesz starał się go powstrzymać, możesz liczyć na moje poparcie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
@Sid
Wyraźnie napisałem, że dotyczy to małej grupki obłąkanych. Tych, którzy w każdy post muszą wrzucić 'getto' albo inne obelgi. Tych, którzy opowiadają bzdury, że to 'brudasy' z nowych osiedli 'sr*ją im psami' pod płotami, a kiedy poda się im dowody, że nie mają racji, to albo rzucają kolejnym stekiem obelg, albo milkną. Niestety, tylko na chwilę. Czytaj proszę uważnie, zanim zaczniesz bić pianę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
@Maja
Na szczęście dotyczy to tylko małej garstki frustratów, którzy utracili cały sens swego życia: SZPAN i LANS, i którzy cały swój żal wylewają teraz na tym forum. Jest ich niewielu, ale są potwornie hałaśliwi. Podobny odsetek popaprańców znajdziesz pewnie na każdym osiedlu w Baninie, w każdej wsi, w każdym mieście, itd. Tu natomiast są najbardziej widoczni, choćby dlatego, że na tym forum nie trzeba się logować, wydaje im się więc, że są anonimowi, a tylko w takim wypadku starcza im odwagi, żeby obryzgać innych całym tym cuchnącym szambem, które w nich zalega.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
Na szczęście małej garstki. :) Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Szczerze to jestem dumny ze mieszkam na OS , poznałem wspaniałych ludzi , mam przemilych sąsiadów , infrastrukturę ,sklepy siłownię itd.Potrafimy sie tu jednoczyć i zyc jako wspólnota. A jeżeli mam być oplowany za to ze 2 osoby po psach nie sprzataja to to chyba graniczy juz ze zdrowym rozsądkiem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przytul hejtera :)

https://www.youtube.com/watch?v=e_oMznO4SPU
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety nic nie zrozumiałeś z poprzedniego postu. Utwardzona droga to żaden luksus, zgadza się, ale cena mieszkania/domu 2800 zł/m2 nie bierze się znikąd. Jeśli byłaby droga, chodniki, internety, kablówki, fontanny i inne wodotryski, to koszt 1 m2 wynosiłby dużo więcej. Aż dziwne, że nikt nie widzi tej prostej zależności. Doskonale rozumiem, że dla wielu ludzi takie mieszkanie to ze względów finansowych jedyna możliwość wyboru, ale ma to swoje konsekwencje. Skąd więc frustracje?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
JM przepraszam poniosło mnie , zgadzam sie z Toba
Maja takich jak Ty nie szanuję masz napinkę kobieto.
Sid też ma rację.
Można spokojnie dyskutować :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie ma za co. Tutaj już naprawdę coraz trudniej się połapać co, kto, po co i w imię czego... Przez kilku frustratów i ich tandetne teksty, wszyscy jesteśmy mocno przeczuleni.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
@trzonowa ósemka
Zakładam, że Twój wpis był skierowany do mnie, więc odpowiem. Jeżeli nie, to przepraszam - cóż, nie zaznaczyłaś, do kogo właściwie piszesz.
Niestety, 2800 za 1m2 to marzenie ściętej głowy... Niemniej, w cenie znalazły się zarówno utwardzone drogi osiedlowe, utwardzona - byle jak, ale zawsze - droga dojazdowa (gminna ulica Pszenna, po której zapewne również czasami jeździsz), a także takie niewyobrażalne luksusy, jak prąd, gaz, wodociąg, a nawet - o zgrozo! - kanalizacja. Jeśli chodzi o internet i kablówkę, wolę mieć prawo wyboru, a za fontannę podziękuję. Podobnie jak za kolumny. Nawet za darmo.

Próchnica?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Sid
Przeszkadza Ci, że "Wojtek" wytyka literówki (rozumiem go, bo brak szacunku dla ojczystego języka zazwyczaj świadczy również o szacunku do innych ludzi), ale już chamstwo i prostackie uogólnienia takiego np. "Stop Geto", czy też totalne chamstwo mnożące się np. w wątku "Osiedle Familijne" (TO nazywasz konstruktywną krytyką?) jakoś Cię nie rażą? Gratuluję! Faktycznie, przy takim podejściu trudno będzie się dogadać. BARDZO trudno.
A połowa tematów na forum, to obelgi kierowane do mieszkańców nowych osiedli przez kilku żałosnych frustratów. Takie same zarzuty (śmiecenie, psie odchody) można postawić 'starym' mieszkańcom. Kiedyś już wykazałem, podając - w przeciwieństwie do tych półmózgów - konkretne przykłady. Nie będę się powtarzać.
Mimo wszystko, pozdrawiam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
@sid
Porównaj liczbę mieszkańców Żukowa i Banina, a później pójdź o krok dalej i porównaj stan dróg w Żukowie i w Baninie. Z kolei, to, jak gmina dysponuje posiadanym budżetem widać dość dobrze na przykładzie nowej szkoły. Jak poważnie, natomiast, nasze lokalne władze traktują interes i bezpieczeństwo mieszkańców, zobaczysz - o ile tylko zechcesz - na skrzyżowaniu przy Biedronce, a także zapoznając się z kroniką wypadków.

"Argument" z mnożeniem kasy, jaką gmina dostaje z moich podatków przez czas zamieszkiwania jest, przepraszam Cię, najdelikatniej to nazywając, nieskończenie głupi. Stać Cię na coś więcej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
a Ty Kaszub ze słomą zza kołnierza
Dodatkowo, trzonowa ósemko, nie rozróżniasz chyba dróg publicznych od prywatnych. Doskonale rozumiem, że zamieszkanie przy prywatnej bagnistej ścieżynce, do której prowadzi równie bagnista gminna dróżka, było dla Ciebie ze względów finansowych jedyną możliwością. Doskonale rozumiem, że jedyną fontanną jest dla Ciebie wybijające szambo, ale aż dziwne, że nie widzisz, że ma to swoje konsekwencje. Skąd więc frustracje?
Co do sedna sprawy myślę że kolega JM nie wie co to oznacza Getto dlatego tak się denerwuje może dla uświadomienia przytoczę co nieco z wiki:

"(...) Wielu badaczy zwraca uwagę, że właśnie osiedla za bramą (ang. gated communities) są współczesną formą getta (...) Współcześni socjologowie proponują bardziej neutralne wartościująco definicje, uznając za getto taki wyodrębniony w przestrzeni miejskiej obszar, który można opisać za pomocą specyficznych, jemu tylko właściwych cech. Modelowe getto będą charakteryzowały następujące właściwości:

wyraźna odrębność przestrzenna;

względne podobieństwo statusu mieszkańców;

poczucie odrębności społecznej i świadomościowej przez mieszkańców;

odczuwanie enklawowości (wyłączenia) zarówno przez mieszkańców, jak i obserwatorów spoza badanego obszaru;

niska przenikliwość pomiędzy obszarem wyłączonym a światem otaczającym (...)"

Myślę że mieszkańcy 7n są wyodrębnieni przestrzennie , mają podobny status społeczny,mają poczucie odrębności, obserwatorzy zewnętrzni (czt starzy mieszkańcy) widzą 7n jako wyłączona od reszty enklawa, starzy mieszkańcy nie chodzą z psami na ulice osiedla aby ich pieski się w******y (niska przenikalność)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11
No cóż płakać nie będę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Ozonowanie domu (16 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

do góry