Widok

Próchnica u 3 latki!!!

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy leczycie swoim maluchom 3-4 letnim zęby? Nadia ma jedynki i dwójki do leczenia tak naprawdę, pod koniec listopada byliśmy u stomatologa i kazał albo porzadnie szorować albo lakować. Nie chcaiałm żeby były czarnre i nie mam dobrego zdania o lakowaniu dlatego próbowałam na maxa pilnować porzadnego mycia ale po 3 mc okazuje sie , ze wygladaja coraz gorzej. Pusją się bardzo szybko i nie wiem co dalej. Umówiłam się na dziś z innym stomatologiem zobacze co mi powie.
image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Moj synek ma 4 latka i ma lapisowanie zęby powiem Ci tak szczerze że z przodu ma czarne zęby i kruszą się mu :( a dentysta chce mu je zacząć borować :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
od lakowania nie są czarne!!!!
od lapisowania,tak!
u nas niestety tylko lapisowanie zatrzymało rozówj próchnicy.Na szczęście mleczaki wypadły:)
image
image
a jaka ma próchnicę? bo niektore ubytki przeciez normalnie się leczy. Gorzej przy próchnicy kwitnącej , wtedy tylko lakowanie ale lepsze czarne zeby i zatrzymana prochnica niz prochnica i polamane kikuty;/
przepraszam, lapisownie
pozatym nam dentystka powiedziała,że lakuje się tylko zęby trzonowe a nie z przodu.
Inny zachęcał nas do leczenia ozonem,ale niestety nie skorzystaliśmy,bo wogóle nie mial podjścia do dzieci i na siłę jej buzię otwieral
image
image
tak lakuje się trzonowce.

ja jednak zdecydowałabym się na lapisowanie jezeli nie ma mozliwosci wyleczenia samego ubytku.
ona miała tj. osad przy samych dziąslach ale ta próchnica się powiększa, nie chce żeby miała czarne zęby, moja siostra miała podobnie najpierw przy dziąsłach miała "zrobione na czarno" a póxniej zaczeły jej sie wykruszac i w wieku 4 lat nie miała jedynek.
image

Nie przejmuj się chwilowym efektem estetycznym, najważniejsze jest, żeby nie przenieść próchnicy na stałe zęby. Moja koleżanka dwa dni przepłakała, jak jej córa wróciła od dentysty z czarnymi ząbkami. Efekt - po 5 latach zero nowej próchnicy, wszystkie nowe zęby są zdrowe.
kurcze czarne ok może przezyje chociaz watpie ale jak sie wykrusza to jakas masakra, wiem ile nieprzyjemności maja dzieci z takim zabkami
image

no ale tego osadu stomatolog nie moze oczyścic? czy to juz przebarwienia?
wydaje mi sie ze przebarwienia jak jej "grzebie" pazurem to tam jakby był ubytek
image

Moje dziecko miało lapisowane 1 i 2 górne w wieku półtora roczku.
Od tego czasu ma czarne,dziś w wieku prawie 5 lat praktycznie ich już nie ma.
Też płakałam na początku i zastanawiałam się czy dobrze zrobiłam,jak wytrwamy do czasu zębów stałych i czy nie będzie miała nieprzyjemności ze strony dzieci,wiadomo różnie to bywa.

Doskonale rozumiem więc Twoje obawy ale jeśli nie da się zaleczyć,założyć plomby to chyba lepiej zahamować próchnicę w ten sposób.
Dla mnie względy estetyczne spadły na drugi plan bo wiem,że to sprawa przejściowa a najważniejsze jest aby próchnica nie przeszła na zawiązki nowych zębów.
Inne ząbki leczyłam już jak miała 2 latka a więc przede wszystkim udaj się do stomatologa dziecięcego i próbujcie leczyć.

U nas do wypadania już blisko ale męczymy się już tak ponad 3 lata,wieczne wizyty u stomatologa,które z początku do łatwych nie należały i już nie mogę się doczekać nowych stałych i zdrowych ząbków.

Sorki,że się tak rozpisałam ale to u nas wciąż temat na czasie:)
"wiem ile nieprzyjemności maja dzieci z takim zabkami"

Ale co masz dokładnie na myśli?

Myślisz,że dzieci będą dokuczać?

U nas nigdy nic takiego się nie zdarzyło a córka chodzi do przedszkola od 2 urodzin.

A naprawdę nie da się zaleczyć? Trzeba lapisować?
obawiam sie ze 3 latka nie da sobie długo "borowac" zabków dziś zobaczymy co powie stomatolog, żałuje ze nie zalakowałam w listopadzie bo wtedy jeszcze prawie nic nie bylo widac, a teraz :(
image

Alicja napisalm pw :)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja swoją maleńką córcie zaprowadziłam z próchnicą do dental care , już wszystkie zęby zdrowe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

Wakacje z dziećmi (121 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

do góry