Widok
Próchnica u 3 latki!!!
Dziewczyny czy leczycie swoim maluchom 3-4 letnim zęby? Nadia ma jedynki i dwójki do leczenia tak naprawdę, pod koniec listopada byliśmy u stomatologa i kazał albo porzadnie szorować albo lakować. Nie chcaiałm żeby były czarnre i nie mam dobrego zdania o lakowaniu dlatego próbowałam na maxa pilnować porzadnego mycia ale po 3 mc okazuje sie , ze wygladaja coraz gorzej. Pusją się bardzo szybko i nie wiem co dalej. Umówiłam się na dziś z innym stomatologiem zobacze co mi powie.
Moje dziecko miało lapisowane 1 i 2 górne w wieku półtora roczku.
Od tego czasu ma czarne,dziś w wieku prawie 5 lat praktycznie ich już nie ma.
Też płakałam na początku i zastanawiałam się czy dobrze zrobiłam,jak wytrwamy do czasu zębów stałych i czy nie będzie miała nieprzyjemności ze strony dzieci,wiadomo różnie to bywa.
Doskonale rozumiem więc Twoje obawy ale jeśli nie da się zaleczyć,założyć plomby to chyba lepiej zahamować próchnicę w ten sposób.
Dla mnie względy estetyczne spadły na drugi plan bo wiem,że to sprawa przejściowa a najważniejsze jest aby próchnica nie przeszła na zawiązki nowych zębów.
Inne ząbki leczyłam już jak miała 2 latka a więc przede wszystkim udaj się do stomatologa dziecięcego i próbujcie leczyć.
U nas do wypadania już blisko ale męczymy się już tak ponad 3 lata,wieczne wizyty u stomatologa,które z początku do łatwych nie należały i już nie mogę się doczekać nowych stałych i zdrowych ząbków.
Sorki,że się tak rozpisałam ale to u nas wciąż temat na czasie:)
Od tego czasu ma czarne,dziś w wieku prawie 5 lat praktycznie ich już nie ma.
Też płakałam na początku i zastanawiałam się czy dobrze zrobiłam,jak wytrwamy do czasu zębów stałych i czy nie będzie miała nieprzyjemności ze strony dzieci,wiadomo różnie to bywa.
Doskonale rozumiem więc Twoje obawy ale jeśli nie da się zaleczyć,założyć plomby to chyba lepiej zahamować próchnicę w ten sposób.
Dla mnie względy estetyczne spadły na drugi plan bo wiem,że to sprawa przejściowa a najważniejsze jest aby próchnica nie przeszła na zawiązki nowych zębów.
Inne ząbki leczyłam już jak miała 2 latka a więc przede wszystkim udaj się do stomatologa dziecięcego i próbujcie leczyć.
U nas do wypadania już blisko ale męczymy się już tak ponad 3 lata,wieczne wizyty u stomatologa,które z początku do łatwych nie należały i już nie mogę się doczekać nowych stałych i zdrowych ząbków.
Sorki,że się tak rozpisałam ale to u nas wciąż temat na czasie:)