Widok

Progi spowalniające na Majora Bojana

Sama idea jest jak najbadziej słuszna, ale takie progi trzeba jeszcze umieć wykonać w sposób zgodny z obowiązującymi normami, tzn. tak, aby nie niszczyły samochodów przy zachowaniu odpowiedniej prędkości. Te progi są bardzo źle zrobione i niszczą podwozie aut, nawet wówczas, gdy dojdzie do zatrzymania przed progiem i ponownego ruszenia. W przypadku niżej zawieszonych samochodów po kilkukrotnym przejeździe nie będzie co zbierać. Trzeba to natychmiast poprawić lub liczyć się z pozwami o odszkodowania!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

MaxiKaz
2017-10-08 01:12:18
Kurka wodna,
Dajmy na następny budżet obywatelski projekt rozebrania progów na majora Bojana. A żeby miał większe szanse trzeba też znaleźć podobne progi w Karczemkach, Koleczkowie i Szemudzie. Wówczas mamy szanse wygrać i powstrzymać oszołomów. Czy jest ktoś tu na forum kto zna się na zgłaszaniu projektów tego typu?
Proponuje rozszerzyć projekt o rozebranie całej drogi, droga będzie gruntowa żadne progi nie będą potrzebne, ruch będzie wolniejszy, mnie hałasu, wszyscy będą zadowoleni.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurka wodna,
Dajmy na następny budżet obywatelski projekt rozebrania progów na majora Bojana. A żeby miał większe szanse trzeba też znaleźć podobne progi w Karczemkach, Koleczkowie i Szemudzie. Wówczas mamy szanse wygrać i powstrzymać oszołomów. Czy jest ktoś tu na forum kto zna się na zgłaszaniu projektów tego typu?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Empatia? Ostatnio wracałam ze szpitala po zabiegu, obolała jak diabli, oczywiście musieliśmy przejechać przez wszystkie sześć progów, bo innej drogi do domu nie mam. Myślałam, że mi się świeże szwy rozejdą, wyłam z bólu. Jeszcze raz spytam: gdzie wtedy była ta empatia?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wam zabrakło empatii dla zawieszeń naszych aut i portfeli
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Żal czytać takie komentarze. Wam też życzę debili pod oknami zap.......ych i trąbiących. Proponuję zaglądać do słownika pod hasło empatia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Też praktykuje przeskakiwanie przez progi z łapa na klaksonie. Gorąco polecam :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Głupota ma się dob5ze. Nie wiem, jak ze schorzeniem kręgosłupa lub innym można przejeżdżać progi na ul Wrzosowej- boczna od Na Dambnk.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proponuje używanie sygnałów dźwiękowych jadąc przez te piękne i niezbędne ilościowo progi, by inicjatorzy odczuli nasz gniew i niezadowolenie. Ewentualnie jazda na wysokich obrotach pozwoli na przemyślenie zasadności takiej ilości spowalniaczy. Może nasza w ten sposób okazana dezaprobata zmusi do usunięcia niektórych spowalniaczy. Ja już jeżdżę warszawską, mam dość obijania całego zawieszenia i podwozia. Państwo delikatni mi przecież za uszkodzenia nie zwrócą, ważne, by im było wygodnie wyjechać z posesji.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ale progi nie zlikwidują problemu. A już na pewno nie takie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może masz racje, kiedyś nienmogli przewidzieć ale dlaczego wciąż inteligenci budują przy samej majora bojana. Na przykład ten biały dom z tym białym murem i kplejne powstają obok. Czyżby to byli jacyś zboczeńcy drogowi podniecający się wdychając spaliny i słuchając hałasu. Chyba że chodzi o niską cenę działki, wtedy rozumiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Prawdziwa inteligencja. Ciekawe co powiesz geniuszu jak Ci wybudują przy Twojej rezydencji spalarnię odpadów. Proste - trzeba było przewidzieć. I się nie budować. No może 20 lat temu była u spokojna okolica. Może być droga, może być spalarnia... A tak poważnie szkoda czytać Twoich wywodów. Trochę więcej zrozumienia i rozsądku. Inaczej w całej Polsce nikt nie powinien budować się przy polnej drodze bo może zrobią autostradę dla geniuszy ....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ci wzdłuż majora bojana raczej pozniej kupili jak juz bylo wiadomo ze to droga do gdyni. Tak samo teraz wciaz budują. Np. zaraz przy wiezdzie do lasku na granicy. Jakis mózg tam biały dom przy samej drodze postawił ten z tym białym murem. Niedługo pewnie mur stanie się czarny tak samo jak jego płuca.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

madrość wielka z twoich ust
Jednak co mają zrobic ci którzy kupili działki 20 lat temu.Oby ci lotnisko dla Lotniczego pogotowia wybudowali przy działce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

a czemu aczemu a czemu.....temu bo progi sa wykonane fatalnie , maja przekroj trojkata a nie polokregu....sa strome lub poprostu ostre by wszyscy zrozumieli nie ma odpowiedniego oznakowania I mozemu sie sprzeczac az do nastepnych wyborow ale prawda jest taka ze wiele rzeczy robionych jest na odwal....np rondelek na warszawskiej jadac od wybickiego" paranoja jakas".... co do wlasciciela dzialek to jak nie ma plotu to nawet FBI nic nie zrobi....nie wspomne o tym ze dla wozu strazackiego te hopki stopki to istna przeszkoda I ogromne spowolnienie przejazdu.....jeszcze jedno hopki nie maja nic wspolnego z ograniczeniem emisji dzwieku ,,,wrecz przeciwnie....ktos to zaprojektowal , ktos inny zaakceptowal a co wazniejsze ktos odebral wiec jesli cos jest nie tak to wina zboirowa czyli niczyja.....w koncu ktos tak przychaczy (przy 20km/h), a jak widac nie jeden juz zdral podwozie, ze w koncu pozwie zarzadce drogi a jak sie rozniesie to poleca inni po odszkodowanie....
Zrobic hopki raz dobrze I gra , nie bylo by ani tematu ani niezadowolonych kierowcow oraz co wazniejsze mieszkancow bo Im sie szacunek tez nalezy ale pamietajmy ze spokojna noc mieszkancow nie moze byc kosztem uzytkownikow drogi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

W zyciu bym nie wyslal dziecka do szkoły pieszo wzdłuż przelotówki bez chodnika. Niestety gmina aż taka bogata nie jest żeby od razu chodniki robić.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie mieszkam bezpośrednio ale dzieci boję się wysłać do szkoły
Zapraszam do rozmowy o drogach które będą spełniały normy bezpieczeństwa bez wględu czy to dziecko
czy wariat czy upierdliwy kierowca
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

I przede wszystkim chodzi o brak inteligencji. Co za mądrzy profesorzy kupują działkę przy drodze o długości ponad 1km i do tego jeszcze łączącej Gdynie z Bojanem. Tak samo jak by kupić mieszkanie na szadółkach i potem narzekać na smród. Biznesmeni się znaleźli. Wytłumaczę wam przedszkolaki 2+2 = 4. Długa, przelotowa droga = Hałas, niebezpieczeństwo i smród.
Działka z dala od długiej przelotowej drogi = Cisza, bezpieczeństwo, świeże powietrze.
Kapito ? Czy jeszcze coś wytłumaczyć ?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

Argumentacja na poziomie przedszkolaka
Czyli Ci c kupili działki przy drodze to knyfki? Czy ludziom tm nie należy się szacunek np w nocy jak śpią?
Czy ktoś poruszył temat bezpieczeństwa ruchu na etapie projektowania drogi? A czemu nikt nie sprawdził projektu drogi gdzie płyty są ułożone na piasku bez podbudowy i kwestią czasu będzie że kasa na płyty wydana przez wszystkich mieszkańców poprostu pójdzie w błoto.
A może ktoś zapyta o monitoring samochodów ciężarowych
co wszytsko rozwalją
Da tych co jeżdżą bokiem prywatnymi działkami to czekam aż sie wk..wi włsciciel i poda na policję
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Jak być typowym Januszem - kup działkę przy samej drodze co by trochę taniej było, co by złotówek pare więcej w portfelu bylo. Ciesz się własna przedsiębiorczością i śmiej z tych co to daleko dom od drogi maja i musza po piachu jeździć. Zauważ ze ku twojemu zdziwieniu i oburzeniu ludzie śmią jeździć droga przy twoim domu. Złóż się z innymi januszami na progi co 10 m. Inni sobie samochody rozwala? Nie twój problem!

Tak wyglada Polska życzliwość, w jakiejś mierze dlatego tez sporo młodych ludzi wyjeżdża za granice, nie chodzi tylko o zarobki ale o brak zwyczajnej ludzkiej empati i nie zakładania za każdym razem ze >ja< jestem najważniejszy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

z powodu samochodów ciężarowych które nie powinny jeździć tą drogą! (poza sporadycznymi przypadkami gdy są wykorzystywane do budowy okolicznych domów)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Bojano

Bojano / Stołówka / Szkoła Podstawowa w Bojanie / investo pan Stopikowski (8 odpowiedzi)

Witam, zwracam się do Państwa z zapytaniem czy ktoś z korzystających i zamawiających posiłki dla...

Szkoła w Bojanie (5 odpowiedzi)

Szkola nie wyrabia z ilością uczniów i dzieci mają zajęcia do 18 uważam, ze to jest chore o gmina...

do góry