Widok

Prośba o meldunek czasowy na Gdańsk

Ujeścisko Temat dostępny też na forum:
Witam mam problem jak większość ludzi przeprowadzajacych się z innego miasta...otóż potrzebuję meldunku czasowego by zarejestrować się w PUP,wynajmuje mieszkanie lecz właściciel nie wyraził takiej zgody. Czy znajdzie się ktoś pomocny w tej sprawie?karola910709@gmail.com
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A masz umowę najmu?

Tak naprawdę, zgodnie z ustawą, zameldowanie czasowe jest tylko potwierdzeniem stanu faktycznego.
Do zameldowania na pobyst stały potrzebny jest tytuł prawny do lokalu (np. umowa najmu) + potwierdzenie Twojego pobytu przez właściciela nieruchomości.
Ale urzędy często wymagają tytułu prawnego (nieprawnie!) także przy zameldowaniu czasowym.
Umowa najmu załatwia temat.
Podejdź na Wileńską i spróbuj się zameldować na pobyt czasowy.
Jeśli odmówią, to pisz zażalenie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wilanowską, nie Wileńską :D
Dziękuję za informacje zupełnie się na tym nie znam a każdy mówi co innego. Z drugiej strony chcąc sie zameldować na własną rękę zrobie to wbrew właścicielowi a nie chce z nim zadzierac wynajmuje mieszkanie u niego juz ponad rok a moj meldunek czasowy podniesie czynsz?
Meldując się na pobyt czasowy spełniasz ustawowy obowiązek.

Zobacz na decyzji czynszowej, jakie składniki masz naliczane w zależności od ilości osób.
Kiedyś były to np. śmieci - nie wiem, jak jest teraz.
Czasami woda i/lub gaz są naliczane ryczałtowo, wówczas ilość zameldowanych osób wpływa oczywiście na wymiar czynszu.

Ale to wszystko przy założeniu, że administracja się o twoim zameldowaniu dowie ;)
Przecież Urząd Miejski nie przekazuje takiej informacji zarządcy budynku.
no tak wszystko już jest jasne ślicznie dziękuję za te porady bez problemu zamelduję się bez podpisu właściciela. Panie w Urzędzie na Wilanowskiej są bardzo miłe i pomocą służą oby więcej takich ludzi pracowało w instytucjach...oraz takich jak Pan którzy podpowiedzą i pokierują jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Polecam sie na przyszlość ;>

A poważnie:
Już parę takich wątków było.
Rzeczywiście.... dużo osób jest w Twojej sytuacji.
Nie wiem tylko.. po co kombinowanie z poszukiwaniem kogoś, kto zamelduje (bo na to raczej szansy nie ma) skoro wystarczy podejść do UM.
Zamiast ruszyć d*pska, słucha się plotek i piętrzy nieistniejące problemy :D

BTW: w Necie się nie "panuje". Sadyl jestem ;)
Sadyl ja szukałam porady w necie na temat meldunku bo osoby z którymi się kontaktowalam sypaly ustawami nie potrafiac jak człowiek wytłumaczyć w czym rzecz.teraz już jest po meldunek mam :) ale oczywiście w trakcie wyszła jeszcze jedna ciekawa rzecz o której nie miałam pojęcia ech teraz już po ptokach :)
Tytuł prawny to lokalu to np. umowa najmu?......chyba się Ci trochę styki przegrzały?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tytuł prawny to jakiekolwiek sformalizowanie powiązanie z danym lokalem.
Umowa najmu jest bez wątpienia takim tytułem. Potwierdza (m.in.) prawo wynajmującego do przebywania w tym lokalu.
Nie ma nic wspólnego (nie musi mieć) z kwestią jego własności.

Jak nie wiesz o czym piszesz, to nie pisz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Piszesz o jednej z wielu interpretacji tytułu prawnego do lokalu, które nigdzie nie jest sprecyzowane.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Sauna domowa na podczerwień (6 odpowiedzi)

Dzień dobry, Proszę podzielić się opinią (polecić model) na temat jednoosobowej, sauny...

Gdzie mieszkanie Gdańsk (4 odpowiedzi)

Przeprowadzam się do Gdańska, bo znalazłem pracę z dobrymi warunkami. Nie wiem jednak gdzie...

Wartość nieruchomości (13 odpowiedzi)

Czy zatrudniacie jakieś podmioty, które będą dbały o zwiększanie wartości waszych nieruchomości?

do góry