Widok

Prośba o pomoc - mieszkanie na Morenie - plusy i minusy

Dziewczyny ma prośbę - chcemy z mężem kupić mieszkanie i spodobało nam się jedno na Morenie i zastanawiamy się jak się mieszka na tej dzielnicy, jak jest z dojazdami w stronę Przymorza, Oliwy, Gdyni, czy korki bardzo utrudniają życie i w jakich godzinach jest najtrudniej się stamtąd wydostać. Będę wdzięczna za każdą informację bo sprawa jest pilna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mieszkam na Morenie od 15 lat :) Jeśli chodzi o korki nigdy jakoś nie sprawiały mi problemu, są ale nie są one takie duże, głównie ok godzi 15 można się spodziewać korków na Jaśkowej Dolinie ale ruch idzie dość sprawnie. Trochę tłoczno jest na dojazdówce do ul Słowackiego, natomiast w stronę Gdańska Gł. jeśli jedziemy przez Suchanino jest ok :)

Morena ma świetną dostępność do placówek przedszkolnych, są dwie szkoły podstawowe, liceum, bardzo dużo świetnie zaopatrzonych sklepów w tym Carrefour. Przychodnia zdrowia. W zasadzie połączenia komunikacyjne w każdą stronę Gdańska :) Dużo zieleni, powstają nowe place zabaw dla dzieci, ogólnie Morena należy do dość spokojnych dzielnic jeśli chodzi o przestępczość :) Ja jestem bardzo zadowolona i nie wyprowadziłabym się nigdzie indziej także ja osobiście polecam :)
Jeeejku Agusia dziękuję za odpowiedź, bardzo miło to słyszeć :-)
praktycznie całe życie mieszkałam na Morenie, na swoje poszłam jakieś 3lata temu

bardzo chciałam mieszkać na Morenie :)
dojazd jest super, autobusy do wrzeszcza gdańska kursują bardzo często, teraz będzie jeszcze tramwaj na chełm
nocny tez kursuje w razie czego
samochodem wiadomo w godzinach szczytu jst troche ciasniej ale bez przesady

infrastruktura super, wszedzie sklepy małe duze, na kazdym rogu apteka, przychodnia z nocnym dyzurem, szkoły przedszkola
jest lasek wiec mozna pojsc na spacer z psem badz z rodzinka
A jak jest z tymi podzielnikami ciepła? Są wysokie opłaty za czynsz przez to?
mieszkam na morenie od 20 lat i najchetniej bym sie nigdy z niej nie wyprowadzala.:-)
Morena jest świetna :) Sporo zieleni, także jest gdzie pospacerować z dzieckiem, do tego przychodnia, przedszkole, szkoła, sklepy, siłownia, basen itp. :) Jedyny minus to taki, że strasznie tu wieje :)
ja mieszkam na morenie super!!!!1
podpisuje się pod powyzszemi wypowiedziami dziewczyn;)
poza wiatrem;P mieszka się super;D
U mnie podzielniki są od tego roku elektroniczne, wcześniej miałam na ciecz i mimo wszystko zwrotu miałam zawsze ok 1200zł :) Ale ja jestem z tych co nie lubią jak jest za ciepło w mieszkaniu :)
Na Morenie żyje się bardzo wygodnie - sklepy, szkoły, przedszkola, las, górki na sanki ;), przychodnia, komunikacja - wszystko pod nosem. Tylko, że to dotyczy starszej części Moreny, bo nowe bloki np. w okolicy ul. Myśliwskiej i te dalsze, podchodzące pod Jasień, to już oczywiście zupełnie inna bajka.
Czynsze w mieszkaniach spółdzielczych są bardzo wysokie, to jest minus. Bardzo powoli idzie ocieplanie starszych bloków, dzielnica przez to traci na urodzie. Za to poważnym plusem Moreny jest to, że można tu zamówić niebanalny tort - u mnie :)))) W stopce jest adres mojej galerii - zapraszam do oglądania.
zapraszam do mojej galerii z tortami:
jak teraz jest z wodą na Morenie?

pamiętam jako dziecko, że ciotka tam mieszkająca musiała chodzić z baniakami po wodę - do takich małych ujęć, bo ta w kranach była śmierdząca i nie nadawała się do picia/gotowania...
Faktycznie w dawnych czasach chyba były problemy z wodą, bo kiedy tutaj zamieszkaliśmy, a było to kilkanaście lat temu, na parkingu przed blokiem było wyznaczone miejsce na ... beczkowóz :D
Nigdy jednak nie doświadczyliśmy problemów z wodą. Jeżeli chodzi o jej jakość, to jest typowa. Podobno z tego samego ujęcia zaopatrywane są również wszystkie południowe dzielnice Gdańska.
Chcąc zamieszkać na Morenie trzeba wziąć pod uwagę, że latają tu samoloty do Rębiechowa. W miejscu, w którym stoi mój blok nie jest to zbyt uciążliwe ale są miejsca, gdzie bardziej je słychać.
zapraszam do mojej galerii z tortami:
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny dziękuję za wszystkie opinie - są budujące :-))) Dzisiaj jadę po pracy sprawdzić ile czasu zajmie mi dojazd do ewentualnego nowego miejsca zamieszkania. Boję się, że utknę w korkach we Wrzeszczu i potem na Jaśkowej.
wyprowadziłam się na morenę z zaspy 2 lata temu i jedyny plus który za każdym razem gdy stoję w korku powtarzam jak mantrę to to że mam dużo większe mieszkanie za niezbyt duże pieniądze :(
w korkach stoję codziennie jadąc rano do wrzeszcza a wracając koło 17 obwodnicą z gdyni. jak powstanie jeszcze kilka osiedli a cały czas trwają budowy to już w ogóle nie wyjedziemy z moreny :(
mieszkałam całe życie na morenie, od 3,5 roku gdzieś indziej i dużo lepiej było na morenie, wszystko blisko, korki są wszędzie, a my zwykle jeździmy wszędzie przez morenę i na jaśkówce nigdy nie ma takiej tragedii jak w innych dzielnicach.