Widok

Prośba o poradę gdzie warto mieszkać w 3 mieście

Witajcie
Jesteśmy z okolic Koszalina planujemy przeprowadzić się do 3miasta . Przeglądamy oferty mieszkań - szeregów tylko całe trójmiasto jest tak rozlazłe że trudno wybrać docelowe miejsce .
Bierzemy pod uwagę szkołe średnią (mamy córkę) , pracę dla żony będzie musiała sobie znaleść czyli jej dojazd - odległość . Ja mam pracę w trójmięscie mobilną .Dla mnie nie ma znaczenia miejsce.
Podoba nam się Banino , Kowale Wydaje nam się cena - odległosc w miarę wyważona ,wypośrodkowana.
Przeglądamy oferty w okolicach Rumii ,Dębogórze , Straszyn, Kossakowo ,Żukowo,Bąkowo ,Kolbudy , Pruszcz Gdański tu mamy obawy co do odległości - korków.
Planujemy o szeregu góra dół stany deweloperskie wachają się 280 - 300 tys .W mało zatłoczonym miejscu z bliskim dostępem do obwodnic . Ewentualnie mieszkania typu wspólnota z niskim czynszem .
Będziemy wdzięczni za pomoc nam trudno znaleść złoty środek jeśli chodzi o lokalizacje i niuanse związane z korkami ,dostępem do pracy.
Choć zdajemy sobie sprawę że mieszkając w trójmieście każdy gdzieś dojeżdza po kilkanaście km .
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 29
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1
No nie wiem, w trójmieście każdy zachwala swoją okolicę....chyba chcą sprzedać swoje mieszkanie/dom :-)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2
A rozumiem,że w mieszkaniu w trojmieście na betonie nie będzie spał.... Mieszkanie w stanie deweloperskim to myślisz,że ma już podłogi, kuchnię i łazienkę?
Ludzie to te same pieniądze!!!
No dobra minimalnie większe na panele/płytki bo dom będzie miał 100m2 na podłodze a mieszkanie około 50m2.... ale nie będzie czynszu!!! czynszu który płacisz rok/dwa/pięć a w momencie sprzedaży mieszkania ów czynsz rozpływa się razem z mieszkaniem.
Mieszkanie to około 300 000zł a dom minimalnie 300 000zł przekroczy (+-15 000zł za przyłącza, architekta, odbiór)
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3
ale ten czynsz placisz za cos, za to ze ktos zaopekuje sie trawa, odsniezy w zimie, umyje eleweacje itp itd
jak to wszystko zsumujesz ( koszty, czas itd) w domu to wyjdzie ci duzo drozej
i nie mow ze koszenie trawy jest cudownym zajeciem bo musisz do tego kupic kosiarke, paliwo/prad, podlac ogrod, wysiac trawe, zgrabic liscie, kupic nawoz zeby ci tej pieknej trawki z rolki chwasty nie zarastaly itd itd itd

smieszy mnie jak ludzie twierdza ze w domu nie ma czynszu, a tak na prawde nie zauwazaja z jakimi kosztami sie ten "brak czynszu" wiaze ( nie wspominajac o nakladach czasowych)
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 15
Mieszkasz w bloku czy w domu? Bo z tego co piszesz to mieszkanie w domu to jakieś piekło a w mieszkaniu raj!.
Dla mnie mieszkania to dobra opcja dla młodych bez dzieci.....
Czytaj ze zrozumieniem: koszenie trawy to nie jest wyprawa na marsa.
Grabienie liści owszem- trzeba się blisko lasu postawić lub działkę zawalić liściastymi drzewami ...trochę poruszysz głową i stwierdzisz,że obsadzić można tak by tej strasznie ciężkiej pracy jaką jest grabienie liści nie wykonywać.
Mycie elewacji??? Człowieku jak raz na 5lat będziesz musiał to zrobić to góra!!!
Trawa z rolki wystarczy jak jest umieszczona na agrowłókninie i nic jej nie ruszy!
Czynsz w mieszkaniu to najgorsze co może być- płacisz przez lata a jak mieszkanie sprzedasz czynsz przepada.
Koszty w domu są na tym samym poziomie jeśli wszystko dobrze zaplanujesz!
A nakłady czasowe to sama przyjemność ,że zamiast oglądać TV możesz posiedzieć w ogrodzie, zając się uprawą warzyw, skosić trawę jak będziesz miał na to ochotę...
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6
Przecież nie napisałem, że ten dodatkowy koszt wykończenia to tylko dotyczy domu.
Akurat swoje mieszkanie (70m2) wykończyłem kosztem około 200tys.....więc na swoim przykładzie wykończenie domu to raczej nie będzie minimalnie więcej tylko ....dużo, dużo więcej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
200 tyś ? Ale chyba podajesz cenę bez robocizny bo to dość skromną ceną jak na 70 M.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Faktycznie nie wliczyłem do tego swojej robocizny jak instalacja knx, programowanie oraz instalacja multiroom....i jeszcze kilka innych instalacji teletechnicznych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
czytanie ze zrozumieniem...
nie chodzi o czas, ale o chocby narzedzia jakie MUSISZ kupic do ogrodu...
za ochrone domu tez musisz placic, tego w wiekszosci mieszkan nie ma... a nawet jak jest to i tak rozklada sie po kilka zl na mieszkanie a nie po 150 na miesiac.. to tez pewnego rodzaju czynsz jak sie mieszka w domu, i robi sie juz niestety konieczny

a dom dla rodzin z dziecmi?? owszem ale w centrum, zadne pipidowy, nie rozumiem jak mozna tak skrzywidzic wlasne dziecko kazac mu dojezdzac 3h dziennie np do dobrego liceum?

i mieszkanie nie jest rajem, ale dom tez nim nie jest, kazde ma swoje plusy i minusy, tylko nie piszcie ze dom jest ZA DARMO bo nie ma czynszu!!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 12
Ochrona to własne "widzimisię".
3h do dobrego liceum to chyba musiałbym w Starogardzie się budować i dzieci do Gdańska wysyłać...
Narzędzia do ogrodu??? no tak...po co wydawać 100 zł na łopatę i grabię? lepiej w mieszkaniu systemy jakieś śmieszne zainstalować za 5000zł :-)
Jak jesteś sprytny i wiesz gdzie szukać to jesteś w stanie kupić działkę budowlana w Gdańsku poniżej 170 000zł za 1000m lub mniejszą około 500m za 100 000zł.
Co to za frajda mieszkać w bloku i patrzeć jak stado dzieciaków szleja się do późna po osiedlowych uliczkach....a w tym stadzie może być też Twoje dziecko.
Ja do mieszkania już bym nie wrócił.
Dom zapewnia rodzinie komfort i odpowiednią przestrzeń.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5
jezeli ty dzialke 1000 lub 500m nazywasz komfortem i odpowiednia przestrzenia to nie mamy o czym rozmawiac...
taka "przestrzen" jest milion razy gorsza od mieszkania ( wiekszosc sasiadow postepuje zgodnie z zasada "wolnoc tomku w swoim domku")
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 12
Ktoś kto całe życie mieszka w bloku uważa,że 500m to mała działka.
To kompleks blokowicza :-) - jest to do odratowania.
No tak zapomniałem,że masz mieszkanie 70m2....oooo achhhh cóż to za przestrzeń... jest to milion razy większa przestrzeń niż domek 110m2 na dziłce 500m2...może to jakiś twój przelicznik ale 99,9% społeczeństwa zgodzi się ze mną- 110m2 jest przestrzenią większą niż 70m2... to nie jest takie trudne do zrozumienia :-)
ty chyba jesteś z marsa człowieku bo takie bzdury wypisujesz - raz marudzisz ,że trzeba trawę kosić a teraz piszesz że działka 500m to za mało :-) Rozdwojenie jaźni?? :-)
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4
To jeszcze zależy gdzie jest ta działka...jeżeli w mieście (nie na jakimś wygwizdowiu to pewnie dużo), ale gdzie poza miastem to raczej mała.
Ale w tym wątku to chyba nie koszty samych nieruchomości chodzi (bo raczej są w miarę porównywalne) a chyba głownie o skomunikowanie np. do pracy, szkoły chodzi które powinno być głównym z argumentów wyboru...ktoś lubi spędzać czas kilka godzin w korkach a potem odpoczywać w błogiej głuszy a inny w korkach chce spędzać minimum a za to odpoczynek już nie jest tak komfortowy jak w pierwszym przypadku.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oczywiście,że chodzi o działki w mieście... użytkownik tego super luksusowego apartamentu 70m2 z instalacjami koks srox chyba się trochę zagalopował i myśli,że w Gdańsku kupi działkę 5000m2 pod budowę domu :-)
Działka 500m2 w mieście jest działką odpowiednią/wystarczającą i stosunkowo tanią....
W mieście działki budowlane większe niż 1000m2 praktycznie nie istnieją.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
"użytkownik tego super luksusowego apartamentu 70m2 z instalacjami koks srox chyba się trochę zagalopował"....to mój apartament ale chyba nic nie pisałem wcześniej o cenach i wielkościach działek w mieście/poza miastem nie interesowałem się tym więc nie wiem jakie są ceny i możliwości zakupu...więc pewnie wystąpiło tutaj pomieszanie odpowiedzi od różnych osób :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czego nie brać

Odradzam cokolwiek za obwodnicą, w pobliżu obwodnicy też raczej słabo (jeśli wziąć pod uwagę przewidywane w przyszłości korki oraz stan komunikacji miejskiej). Chyba że przyjrzycie się ofertom blisko przystanków Pomorskiej Kolei Metropolitalnej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
Wrzeszcz, jesli chcesz naprawde mieszkac w Trojmiescie.

Jesli chcesz wszedzie musiec jechac samochodem, prosze nie oklamuj sie, ze mieszkasz w miescie ;)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 8
Do mieszkania w Trójmieście najlepsze zdecydowanie Redłowo, ale niestety nie z takim budżetem.

Trochę dozbierajcie i polecam Rumię/Redę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
Polecam Osiedle Wolne Miasto ul. Cedrowa w Gdańsku. Do centrum blisko do obwodnicy też!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Redłowo?....odradzam to blokowisko.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11

Inne tematy z forum Zaspa

Przy Alejach - opinie i oceny (26 odpowiedzi)

Przy Alejach to inwestycja dewelopera LC Corp na Zaspie, w bliskim sąsiedztwie al. Jana Pawła II....

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

Leszczyńskich (10 odpowiedzi)

Położenie osiedla gwarantuje dostęp do pełnej osiedlowej infrastruktury i szerokiego wachlarza...

do góry