Widok

Prośba o poradę gdzie warto mieszkać w 3 mieście

Witajcie
Jesteśmy z okolic Koszalina planujemy przeprowadzić się do 3miasta . Przeglądamy oferty mieszkań - szeregów tylko całe trójmiasto jest tak rozlazłe że trudno wybrać docelowe miejsce .
Bierzemy pod uwagę szkołe średnią (mamy córkę) , pracę dla żony będzie musiała sobie znaleść czyli jej dojazd - odległość . Ja mam pracę w trójmięscie mobilną .Dla mnie nie ma znaczenia miejsce.
Podoba nam się Banino , Kowale Wydaje nam się cena - odległosc w miarę wyważona ,wypośrodkowana.
Przeglądamy oferty w okolicach Rumii ,Dębogórze , Straszyn, Kossakowo ,Żukowo,Bąkowo ,Kolbudy , Pruszcz Gdański tu mamy obawy co do odległości - korków.
Planujemy o szeregu góra dół stany deweloperskie wachają się 280 - 300 tys .W mało zatłoczonym miejscu z bliskim dostępem do obwodnic . Ewentualnie mieszkania typu wspólnota z niskim czynszem .
Będziemy wdzięczni za pomoc nam trudno znaleść złoty środek jeśli chodzi o lokalizacje i niuanse związane z korkami ,dostępem do pracy.
Choć zdajemy sobie sprawę że mieszkając w trójmieście każdy gdzieś dojeżdza po kilkanaście km .
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 29
Właśnie że dzielnice południowe polecam tzn .Ujeścisko,Kowale,Osiedle Świętokrzyskie itp.Totalny spokój i wszędzie blisko a w godzinach szczytu to niestety cały Gdańsk jest w korku.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 10
prawda
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
Pruszcz to nie Gdańsk a mieszkania tanie bo tam nic nie ma i dojazd po 15 trzy godziny bite
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13
Dom ?Za 300 tys..gdzie?Chyba w Kolbudach czy Kartuzach na wsi.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chciałam tam kupić mieszkanie, bo podoba mi się koncepcja tego osiedla, ale hałas z Armii Krajowej jest nie do zniesienia. Do tego od najlepszej strony- zachodu plac budowy przez najbliższe kilka lat, bo dopiero 2 budynek skończyli. Poza tym do komunikacji daleko i cmentarz po drugiej stronie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
No właśnie: rano 20-30 minut, z powrotem 2 razy dłużej (o ile wypadku nie ma), czyli łącznie jakieś 1,5 godziny. Mało?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
A którego dewelopera reprezentujesz?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ta a świstak siedzi i zawija w te sreberka. Jak czytam wypociny, że do Pruszcza czy na Południe jedzie się 3 godzin to mi się rzygać chcę. Jeżdżę zawodowo około 4,5tys miesięcznie z tego 2tys po 3mieście wliczając tzw małe 3miasto, czyli Reda, Rumia i Wejherowo. Mieszkam na południu. Jakbym dojeżdżał do punktu 3 h i wracał 3 h to zostaje mi 2h pracy. Wypowiedzenie po 1-wszym miesiącu bym dostał, a pracuje od kilku lat. Raz na ruski rok coś zaśmierdzi ale za to koszta zakupu były OK i osiedle luz, tj. czyste schludne, z pełna infrastrukturą, pocztą, lekarzem, jakimiś tam dyskontami itp itd. 300tys za kawalerkę ?! Nie no kolejny geniusz co wolny czas spędza na forum przed internetem... jezu ludzie nie są tacy tępi, jak Wam się wydaje bo z Koszalina pochodzą ... ja rąb...ie co za prostaki wypisują tu swoje wypociny....
Wstydzę sie za WAS PAJACE
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 6
Tylko Gdynia
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
Tylko Gdynia: ) lub Rumia bo spokojniej a do Gdyni blisko...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Szczerze mówiąc, to temat chyba do zamknięcia, chyba że dalej się będzie kto przechwalał gdzie mu lepiej.

Pan OZONA założył kilka wątków, potem z niektórych można było doczytać, że wcale nie jest taki niezależny finansowo, bo potem walnął kolejny już o kredytach na mieszkanie.

Może jednak niech lepiej siedzi tam gdzie siedzi, czyli w Koszalinie, bo tu się dawno nie udziela.

Tak jak nie każdy Brytyjczyk powinien mieszkać w Londynie.

RIP
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
My też się przeprowadzalismy z rodziną do Trójmiasta tylko ze naszym celem konkretnie był gdańsk. Na początku wynajmowalismy mieszkanie ale po 1.5 roku postanowiliśmy juz kupić swoje własne M i zaczęły się poszukiwania kilkanaście jak nie kilkadziesiąt wizyt oglądanie mnóstwa mieszkań, przeglądanie opini, rozeznanie wśród znajomych itp. W końcu wybraliśmy mieszkanie w dzielnicy Rębowo inny powie Szadolki gdzie to nie prawda. Za mieszkanie 4 pokojowe placilismy ok 300 tyś i może ktoś powiedzieć ze nie stać nas było na inną "lepsza dzielnicę" ale to nie prawda bo moglibyśmy kupić dom bądź mieszkanie w innej dzielnicy ale poprostu nie chcieliśmy to nam odpowiadało najbardziej. Fakt ze po drugiej stronie obwodnicy jest wysypisko ale nie śmierdzi i to nie prawda że to dzielnica biedaków meneli itp. Czasem się zdarzy specyficzny zapach ale jest to od jakiś 2-3 lat naprawdę rzadkością. Blisko obwodnica, szkoły, przychodnie i wszystko czego potrzeba. A i czynsz jest bardzo niski my latem placimy max 250 zł zimą max 320
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zapomniałam dodać, że mieszkanie oczywiście z rynku pierwotnego do wykończenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Toż to takie typowo polskie. Siedzieć przez klawiaturą i wypisywać bzdury. Taka Polska jadem płynąca. W stanie deweloperskim nowe mieszkania w Gdańsku można trafić za ok. 4,5 tysiąca, więc teoretycznie za można już kupić normalne dla trzyosobowej rodziny mieszkanie. Może i lokalizacja wówczas średnia, ale nie każdy musi mieszkać we Wrzeszczu czy na Zaspie.

Wtedy powstają całe mądrości, że do Gdańska jedzie się trzy godziny, pół Gdańska żyje w smrodzie, a za 300 tysięcy to co najwyżej kawalerkę kupisz...

Za 300 tysięcy w granicach Trójmiasta kupisz pewnie mieszkanie w okolicach 55-60 metrów, więcej ciężko będzie osiągnąć. Jeśli nie musicie mieszkać w samym Trójmieście to pewnie jest szansa na coś większego, ale to będzie interes na zasadzie coś kosztem czegoś. Kupisz większe, ale czas na dojazdy itd...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Koszalin

Ja sie przeprowadzilem 10 lat temu z Koszalina wlasnie, mieszkam w Gdansku - Suchaninie i bardzo sobie to miejsce chwale przede wszystkim ze wzgledu na polozenie - wszedzie blisko i niezle skomunikowane. Osoby, ktore mieszkaja na peryferiach (Kowale, Banino, Osowa itd) na pewno pary z ust nie puszcza o tym jaka maja codzienna udreke z dojazdami do centrum, dla nich to jest wyprawa, ja moge do Wrzeszcza, czy centrum podjechac chocby rowerem. Pomysl o tym. Wszystkie piekne domki za obwodnica sa fajne, ale tylko w weekend i gdy jest dobra pogoda, chyba ze bedziesz mial np prace w domu lub idziesz na emeryture i nie bedziesz musial nigdzie jezdzic, to ok.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tym Koszalinem to są niezłe jaja. Czy jak to mówią inni, "Ku-Shao-Lin" a oryginalni mieszkańcy, "miasto cudów i ciepłych numerków".

Tak się biliście kiedyś o przynależność do Szczecina, że jak wam zrobili Zachodniopomorskie to się nagle okazało, że do Gdańska bliżej.

Wiele jest takich miast, Myślibórz oderwany na siłę od Gorzowa, też ma gorzej...

Za 20 lat, jak będzie wielkie osiedle sino-skórych emigrantów, to sobie "Mały Koszalin" zrobicie w Gdańsku, jak każdy inny, rodowitych tu nie ma...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Serio? Ja z jasienia przez ak do biskupiej gorki ( dalej do okopowej ide piszeo bo ani nie ma gdzie zaparkowac a i korek tez dalej ) jade jakies 25 min o 7:30
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzień dobry. Gdynia Obluze jest dobrą lokalizacją. Do Estakady 400 metrów a stamtąd prosto na obwodnicę. Do centrum Gdyni 8 minut a w godzinach szczytu 15-20 maksimum. Jest korek w szczycie ale jedzie a nie stoi. Dobrym miejscem jest tez Mały Kack w Gdyni. Dobra lokalizacja , park Krajobrazowy obok i super infrastruktura. Tyle ze 300 tys to maksimum 2 pokoje. Znam ciekawe miejsce gdzie budują nowe mieszkania kameralne. Sam tam kupiłem następne mieszkanie. Gdansk to Oliwa lub Przymorze ze względu na super komunikację i lokalizację. Tyle ze tu cieżko się zmieścić w 300 tys zł. Chyba ze falowce ale to odradzam. Mnóstwo ludzi w nich mieszka i bardzo wysokie czynsze. Osowa , Kowale i te inne dzielnice odradzam ze względu na potężne korki i brak alternatywnych dróg dojazdu.
W razie pytań proszę pisać chętnie odpowiem lub wskażę ciekawe miejsca.
A komentarzami ludzi proszę się nie przejmować bo to zazdrość i brak wychowania.
Życzę powodzenia w szukaniu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Rumia w celowniku przez jedno 'i' lamusie

Zresztą jestem pewien, że z GWE na zderzaku będzie Ci do twarzy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gdybyś się myla to by nie smierdzialo
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Zaspa

Sea Salt (20 odpowiedzi)

Sea Salt powstanie przy al. Jana Pawła II. Najbliższe otoczenie inwestycji zapewnia dostęp do...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

Przy Alejach - opinie i oceny (26 odpowiedzi)

Przy Alejach to inwestycja dewelopera LC Corp na Zaspie, w bliskim sąsiedztwie al. Jana Pawła II....

do góry