Widok

Prośba

czy można niektórych państwa prosić o nie używanie słowa getto. ja nie mieszkam w gettcie. a to że niektórzy starzy mieszkańcy mają problem z otaczającą ich rzeczywistością to ja już nic na to nie mogę poradzić. to przykre słowo pomniejszające i obrażające wartość człowieka. niepokojące jest że również używają go osoby niezwiązane z konfliktem jaki wyrósł na tym forum, często przerysowanym.w ten sposób niestety szerzy się krąg nienawiści. tym bardziej że nasze dzieci uczęszczają lub będą chodzić do jednej szkoły.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2
do Jowita.
Mieszkam 10 lat w Baninie i nie widzę jakos zaniedbanych domów, bzdur nie pisz.
Zaniedbane to ja widzę rośliny przy szeregach lub za płotem. Chwasty do pasa,śmieci . Ale nie powyrywja bo nie oni sadzili .
Takie madrości to sobie w buty wsadz i nie martw się , domy stały i stoją i nadal się budują.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12
Ja też mam szafę wielorodzinną za płotem ( chyba 8 mieszkań )
Ogródki po 70 m i tylko jeden z 8 zadbany .
W czterech trawa po kolana a w 2 składziki gratów i resztki materiałów po budowie .
Brud i syf , aż patrzeć się nie da .
Posadziłem drzewa mam nadzieje , że 5 lat nie będę tego widział .
Ja bym się wstydził zrobić skład gratów do wyrzucenia i nic z tym nie zrobić przez dwa lata .
Wolność Tomku w swoim domku
Ciekawe kiedy szczury się zalęgną ?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8
jeśli gmina nie uchwali zmiany do planu miejscowego znoszącej zapis mówiący o dopuszczalności zabudowy szeregowej (to otwiera furtkę prawną do powstawania budynków wielorodzinnych nazywanych w projektach jednorodzinnymi) to zamiast dzielnicy willowej będzie tu dzielnica blokowisk (na wsi)

domy szeregowe - tak, ale tylko w większych strefach wyznaczonych w planie a nie gdzie popadnie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
te żale tylko do dewelopera i gminy ze wydali zgodę na taką zabudowę .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przez szeregi mój dom stracił na wartości
Za płotem 6 sąsiadów z boku 6 sąsiadów przed domem 6 sąsiadów
Kto teraz kupi domek jednorodzinny w takim kołchozie ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 13
Tez popieram
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
To akurat fakt ,nie mam nic do ludzi ale człowiek kupujac działkę zakłada że bedzie miał sasiadów za płotem w postaci domku a nie szeregu....Niech Banino sie rozwija ale mam wrażenie że teraz wszędzie wpychaja sie deweloperzy i tłuką szeregi, bo tanio -w porównaniu z bliźniakami choćby, wiecej upchną ludzi ,więcej zarobią.....przy Ptysia i Balbiny wygląda że kolejny szereg...trochę masakra :(
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6
A czemu czepia sie Pani ''starych'' mieszkancow i skad wie ze to tylko oni wypisuja takie rzeczy ? Poza tym tych jest o wiele mniej niz mieszkancow naplywowych i mysle ze wsrod nowych znajda sie tacy zlosliwcy ktorzy wypisuja bzdury zeby tylko sklocic reszte.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7
Mieszkam w domu ale całkowicie się zgadzam z Twoją wypowiedzią.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4
Tfu miałem na myśli pod milion. Pijesz nie pisz :P
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
W samo sedno. Ze zdolnością pod 100 tyś. wybraliśmy szeregowca za 400 tyś. Bo człowiek ma też inne pasje w życiu poza domem...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Kilkanaście lat temu nie było mowy o zabudowie innej niż jednorodzinna .
Nabyłam działkę aby żyć na cichym osiedlu domków jednorodzinnych .
Gmina po 5 latach wydała zgody na budowę blokowisk.
Blokowiska są głośne bo na jednej działce o metrażu 1400 metrów kwadratowych bytuje 6 rodzin i 12 pojazdów i 6 szamb .
Zamiast jednej rodziny 2 pojazdów i jednego szamba .

Co do mądrej wypowiedzi co do funduszu remontowego to szybciej wyremontuje się domek jednorodzinny niż dogada 6 polaków w bloku co do remontu .
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 7
Zdolność kredytowa też nie jest wyznacznikiem. My kupiliśmy mieszkanie bez kredytu ,nie chcieliśmy domu, tylko mieszkanie, bo żyjemy tak jak żyjemy i brakuje nam czasu, a niestety dom+działka same się nie obrobią (wyrywanie chwastów, pielęgnacja nasadzonej roślinności, sprzątanie,konserwacja)tak, w mieszkaniu też jest co robić,ale nie muszę babrać się w ziemi,bo nie mam ogródka i nie chcę go mieć.mMoże kiedyś na starość zamieszkamy w domku z ogródkiem(chociaż wolę zwiedzać świat niż kosić trawkę), ale gusta są różne, jeśli kogoś rajcuje domek z ogródkiem, to proszę bardzo. Nam odpowiada mieszkanie w szeregu w Baninie.Wkurza mnie ten podział na bogatych=z domków bez kredytu i na biednych=z mieszkań na kredyt. Mam wrażenie,że krzykacze na tym forum za wszelką cenę próbują przeforsować swoją rację, że tylko duży dom z ogrodem dają szczęście i są wyznacznikiem zamożności, a ci co kupili mieszkania są ludźmi z ograniczeniem umysłowym, bo kupili mieszkanie. Niestety spaceruję często po Baninie i widzę te domy z wielkimi zaniedbanymi ogrodami , elewacjami, z rozpadającymi się oknami i płoty ze złuszczoną farbą bądź dziurawe, bo właściciel nie daje rady ogarnąć obejścia, jak zrobi się zimniej śmierdzi w całej okolicy palonym syfem, bo właścicieli domków nie stać na porządny opał i palą czym popadnie,ja mam wygodne mieszkanko, gdzie ogrzewanie włączam sobie jednym guziczkiem i mam ciepełko dostosowane do swoich potrzeb i nie muszę oszczędzać na ogrzewaniu tak jak to robi większa część moich banińskich znajomych z domków.Wim, niestety niektórym ciężko jest się pogodzić ze zmieniającą się rzeczywistością, ale takie są fakty,że nie macie wpływu na to co kto buduje, dopóki buduje zgodnie z projektem zagospodarowania przestrzennego, rdzenni mieszkańcy Banina mogą mieć pretensje tylko do siebie,że wyprzedali ojcowiznę developerom( a podejrzewam,że ich tu nie ma) Swoje żale wyładowujecie na nowych mieszkańcach (na szczęście tylko na forum, bo w realu nie spotkałam nikogo, kto odważyłby się ), pretensje proszę kierować do władz (które wybraliście! starzy mieszkańcy), że wioska jest w takim stanie,że przez lata zaniedbań jest jak jest,że nie ma dróg i oświetlenia, a developerzy budują szeregi. Macie pretensje do nowych,że ciągle się domagają drogi, chodnika, oświetlenia- mamy XXIw i takie rzeczy są standardem a nie miejskim luksusem. A teraz do dzieła, czekam na minusy :)
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 9
Plan zagospodarowania przestrzennego powinien pojawić się przy dobrych wiatrach w październiku. Będzie czarno na białym co zlecił
do wykonania UG. Projektant to tylko wykonawca zlecenia.
Jeśli nie będzie tam wyraźnego rozgraniczenia zabudowy tasiemcowej
od jednorodzinnej oraz zachowania kultury krajobrazu. Życia nam nie starczy na odkręcenie takiej decyzji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jestem faktycznie ciekawa, jak zakreślony zostałby rejon w pobliżu domków jednorodzinnych w obrębie którego imisje oddziałują na działki położone w pobliżu. Zwracam uwagę, iż zgodnie z art. 144 kodeksu cywilnego właściciel nieruchomości powinien powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą z przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. PONAD PRZECIĘTNA miarę - która jak dobrze wiemy jak każda klauzula generalna jest sprawą ocenną - a w praktyce bywa różnie. Dowiedzenie imisji odorowej - która jest imisją pośrednią, nie jest rzeczą łatwą, wziąwszy pod uwagę brak regulacji w tym temacie.

Polecam również dokłądniejsze zapoznanie się z orzecznictwem, bo nie jest ono zero-jedynkowe, jak Pani sugeruje :).

A tak na marginesie - dla Banina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego (pytam bo nie wiem)? Bo wtedy przecież całą dyskusja o warunkach zabudowy jest... akademicka :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jak słusznie zauważyłeś w granicach prawa - tak więc zgodnie z logiką UG Żukowo nie powinno wydać odpowiednich warunków zabudowy, tzn. na fermę kurzą na osiedlu domków jednorodzinnych. Jakby i tak wydała - imisje z działek sąsiednich nie mają prawa zakłócać spokoju (rozumianego bardzo szeroko) działek sąsiednich. Radzę też zaznajomienie się z orzecznictwem sądów (dostępne on-line). Wolnoć Tomku w swoim domku - to anarchia i zdecydowanie stoi to w sprzeczności z przepisami.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mądra odpowiedź! Popieram.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przecież budując sobie domek jednorodzinny wolnostojący też nie ma wspólnoty ani składek na fundusz remontowy, więc jeśli ktoś ma zaniedbać ten temat to zrobi to niezależnie od tego jaki rodzaj zabudowy wybierze. Na gdańskich kokoszkach też po jednej stronie domki, a po drugiej bloki, jednak tam nikt określenia getto nie używa, a także nie pała nienawiścią do innych - może życia mieszkańców tamtej dzielnicy są bardziej zajęte konstruktywnymi zajęciami i nie muszą go zapełniać hejtem na forum.
Co do obniżonej zdolności kredytowej - no cóż, nie sądzę. Niektórzy po prostu potrafią wybrać rozwiązanie optymalne i żyć wygodnie, a nie maksymalne na granicy ubóstwa - bo tak się obecnie liczy zdolność kredytową. No i też dobrze jest myśleć o gorszych czasach - nawet milionowa zdolność może się kiedyś skurczyć i co wtedy? Samo kupno domu to nie wszystko - trzeba go jeszcze umieć utrzymać.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0
Właściciel domku jednorodzinnego nie buduje się na pustyni, a wśród cudzych działek, z którą każdy właściciel może (w granicach prawa) zrobić co mu się żywnie podoba. Zatem może się spodziewać, że na przykład na nieodległej działce wyrośnie kurza ferma - która będzie nie tylko głośna, ale i śmierdząca.
Jestem ciekawa czy wówczas chodziłby z żalem do kur, że spowodowały, iż spadła mu wartość jego "domku".
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9
A ja wolę określenie :
-osiedle jamników
-osiedle falowców
Ale słyszałem inne epitety w/w blokowisk których nie podzielam
-osiedle ludzi o obniżonej zdolności kredytowej
-osiedle jak PGR ( Państwowe Gospodarstwo Rolne) bez wspólnoty i składek na fundusz remontowy będą wyglądały za 10 lat jak czworaki w Barniewicach .
Proszę zobaczyć na pierwszy szereg na ulicy Pszennej , odpadła i wyblakła czerwona plastikowa podbitka dachowa kilka lat temu i nikt tego nie naprawił .

Właściciele domków jednorodzinnych sądzili , że budują domy na osiedlu domków jednorodzinnych . Niestety gmina wydała pozwolenia na budowę szeregowców i stąd to zirytowanie .
Uważam , że taka segregacja ludzi na z domków i z szeregowców jest naganna i zła a obrażanie ich nie na miejscu .
Niektóre domy jednorodzinne straciły na wartości i dlatego ludzie takich mocnych słów używają .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Banino

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...

do góry