Widok

Prośba

czy można niektórych państwa prosić o nie używanie słowa getto. ja nie mieszkam w gettcie. a to że niektórzy starzy mieszkańcy mają problem z otaczającą ich rzeczywistością to ja już nic na to nie mogę poradzić. to przykre słowo pomniejszające i obrażające wartość człowieka. niepokojące jest że również używają go osoby niezwiązane z konfliktem jaki wyrósł na tym forum, często przerysowanym.w ten sposób niestety szerzy się krąg nienawiści. tym bardziej że nasze dzieci uczęszczają lub będą chodzić do jednej szkoły.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2
Uderz w stół a cebulaki się znajdą. :)

To ciekawe jak ktoś z faktu, że zapłacił za coś więcej, niż ktoś inny wywodzi prawo do poczucia wyższości.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Sprawdzałem. Ceny w tej okolicy są po 140-160 zł za metr, działki ok. 1000 m^2. Koszt budowy domu do stanu deweloperskiego ok. 300-350 tyś, wykończenie ze 150, do tego koszty ogrodzenia, wybrukowania podjazdu, ogrodzenia, zrobienia przyłączy i robi się 700-800 tysięcy. Do tego czas budowy rok-dwa lata. Nigdy nie mieszkałem w domku, zwyczajnie boję się zainwestować tyle czasu, trudu i pieniędzy w coś, co może okazać się nietrafioną inwestycją. Postanowiłem kupić segment (fakt, że z tych droższych) i przekonać się czy to jest to. Jak mi się spodoba to kupię działkę i wybuduję się może za 10 lat. Dlatego pisanie, że w szeregowcach to tylko biedota trochę chyba mija się z prawdą. Nie każdy chce od razu wydawać wszystkie oszczędności i pakować się w kredyt na wiele lat.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
Delfino
Proponuje sprawdzić najpierw ceny działek w Baninie pod zabudowę jednorodzinna. Cena jak za Twój szereg - mieszkanie.

Megs a ty słomę z butów wyciągnij. Nie obrażaj innych skoro Ciebie tu nie obrażali ok
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
megs ,kto tu jest cybulak? czy ja kogos obrażam? uważam tylko że powinno istnieć cos takiego jak planowanie przestrzenne i powinny być jakieś założenia sensowne.Zwróć uwage ile osub mieszka w przykładowym szeregu, ile to jest samochodów itd..Fajnie oczywiście Banino sie rozwija ,tylko że infrastruktura tego nie jest w stanie przyjąć.....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie rozumiesz, że Polaki-cebulaki zawsze znajdą powód do narzekania :). Cokolwiek by się nie działo, co by nie powstało, to właśnie TO im absolutnie nie pasuje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
pewnie że liczyłem ale budując np dom liczyłem sie z sasiedztwem domów a nie domów szeregowych.....to troche róznica. Oczywiscie mieszkajac inaczej jest kiedy najpierw wybudujesz dom a potem zamiast jednego sasiada za płotem otrzymujesz np 4 a inaczej kiedy jestes osobą która wprowadza sie do szeregu i wie jak wygląda sąsiedztwo...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
dalej nie rozumiesz co czytasz, oczywiscie że zdaje sobie sprawe że bedę miał sąsiadów za płotem, ale nie koniecznie szerg i np osiem tarasów tylko z każdej strony ogrodzenia jednego.....stawianie gdzie popadnie szeregów jest słabę bo robi sie z całej miejscowości osiedle....od razu napisze że nie mam nic do ludzi z osiedli i nie segreguje ich w ten sposób.....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
> decydując sie na wyprowadzenie z miasta w jakis sposób uciekam od zgiełku

To chyba trochę nietrafiony argument. Jeśli ktoś chce uciec od zgiełku, to wyprowadza się co najmniej 30 km od miasta, kupuje sobie hektar ziemi po 10 zł za metr i tam się buduje.

Ktoś kto wyprowadza się do Banina chce mieć domek w cenie mieszkania, albo dom w cenie apartamentu, możliwie blisko miasta, pracy, cywilizacji, całej infrastruktury, szkół, sklepów itd. Zresztą kto uciekając od zgiełku buduje się kilka km od lotniska? :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nabywcą? Gratuluję znajomości języka ojczystego... Kultury zresztą też.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Tu chodzi o ŁAD urbanistyczny którego nie ma w Baninie, szeregi ok - to także są domy, ale w strefach do tego przeznaczonych. Tak jest w krajach gdzie istnieje planowanie przestrzenne i dlatego u nich jest ładnie a u nas zęby bolą od patrzenia.
Dla mieszkańców domów szeregowych sąsiedztwo domu na dużej działce to walor - to zrozumiałe.
Jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chyba wybierając lokalizację domu w Baninie nie liczyłeś na to, że miejscowość nie zacznie się rozrastać? Banino jest na tyle blisko Trójmiasta, że prędzej czy później musiało zagęścić swoją zabudowę. Chętnych dużo, działek mało, deweloperzy przebiegli.

Niestety, nawet na mega zad..piu po wybudowaniu domu nie możesz liczyć na spokój a co dopiero w promieniu kilku kilometrów od centrum Trójmiasta.

Jest to raczej naturalny rozwój takich przyaglomeracyjnych miejscowości.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
To nie do końca chodzi o ludzi...czytajcie ze zrozumieniem. Budując dom jednorodzinny i decydując sie na wyprowadzenie z miasta w jakis sposób uciekam od zgiełku,sasiadów (góra ,dół za ścianą itd) zakładam ze za płotem będzie dom z każdej strony przykladowo jeden dom....ale niedaleko mam sasiada któremu na działce obok postawilli 4 małe bliźniaki i nagle z jednego sąsiada za płotem bedzie miał 4 rodziny z tarasami wzdłóż płoty jego posesi, a to juz słabo...Inaczej jest kiedy decydujesz sie na zakup mieszkania , czy domu w szeregu i swiadomie wiesz ile bedzie osób z toba graniczyć. Gmina powinna jakoś rozsadnie zaplanować plan zagospodarwania przestrzennego bo deweloerka wczepiła sie w Banino jak kleszcz i oni najchętniej by tłukli same szeregi. Niech więcej będziechocby bliźniaków.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Za sprawa tych wstretnych osadnikow drogi powstaly oswietlenie szkola lokale silownia itd ale Pan Bronek widzi kupe psia .Ja mysle ze latwiej ze sciana sie porozumiec niz z niektorymi ludzmi. Lepiej zeby tu zadni uchodcy nie trafili bo dopiero bedzie problem na skale juz miedzynarodowa a tego ludzie z domow nie wytrzymaja juz.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ale to fakt przed powstaniem szeregów na forum nie było tyluu tematów o sr*jacych psach np o predkości itd ludzie z szeregów przenoszą swoje problemy i zwyczaje na resztę ludzi np tych z domków
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
Tak , sąsiedztwo szeregowców obniża wartość domków jednorodzinnych.
Może nabywcą szeregowców nie przeszkadza takie zagęszczenie zabudowy ale właścicielom domków jednorodzinnych jednak sąsiedztwo tak liczne przeszkadza .
Co do ulic wolę grzęznąć w błocie niż mieć 30 sąsiadów w odległości 50 !!!!!!! metrów .
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 12
Swoja droga nadal nie do końca rozumiem skąd przekonanie, że bliskość szeregów obniżyło wartość "willi". Gdyby nie te szeregi to ani oświetlonej drogi z płyt, ani centrum handlowo-usługowego by nie było. Nadal te "wille" byłyby pojedynczymi domami pośrodku gliniastego pola - ciekawe na ile je by wówczas wyceniono...

Gdzieś nawet widziałam zdjęcia aut, które ugrzęzły w błocie po deszczu - chyba na wówczas nieutwardzonej Pszennej - rozumiem, że były to limuzyny wiozące elytę do ich wysoko wycenianych willi :).
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9
Ja lubię się wypowiadać, często dla beki czytam te walki w błocie, anonimowy hejt internetowy jest tak ciekawym zjawiskiem socjologicznym, że czasem myślę, czy nie iść na jakąś podyplomówkę w tym kierunku. Poranna kawa smakuje lepiej, a i dzień weselszy po takiej dawce bzdurnych wyssanych z palca problemów.

Może zróbmy jakąś wielką akcję "adoptuj hejtera", żeby każdy mieszkaniec rodzinnego i familijnego miał własnego - zadaniem takiego byłoby np. chodzenie za człowiekiem, wytykanie błędów i ubliżanie z każdego błahego powodu no i oczywiście wyszukiwaniu problemu do każdego rozwiązania.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie wiem gdzie patrzysz,ale ja widzę zadbane ogródki ( w moim szeregu ),to co porasta chwastami jest terenem gospodarza (nie sprzedał całości developerowi) a i tak razem z sąsiadami próbujemy ogarnąć ten teren ,os.rodzinne jest od ok 3lat i jak na tak krótki staż roślinność wygląda całkiem nieźle (biorąc pod uwagę,że każdy uczy się na błędach,ma ograniczone fundusze po przeprowadzce i inne ). Nie będę wymieniała dokładnych adresów ale jadąc ul.Roniczą po lewej niedokończony dom z chaldami piachu i śmieci od ponad 5 lat (pierwszy nasz spacer po Baninie), ul. Księżycowa po środku rozpadająca się rudera z porośniętych mchem płotem i chodnikiem, ul. Borowiecka pod lasem,ktoś zrobił sobie wysypisko pod domem. Jest tego naprawdę sporo brud i syf,(niezabezpieczone śmietniki) pstrokacizna świadcząca o przeroście formy nad treścią, no ale najlepiej zwalić winę na nowych,bo to ich pieski sr*ja,ich śmieci latają po Baninie.
Co do spadku cen nieruchomości,boom na kolosalne ceny minął, chcąc kupić używany dom (ok 15letni ) muszę liczyć się z gigantycznym nakladami finansowymi aby go przystosować, taniej wychodzi kupić nowy i zrobić go wg najnowszej technologii (niestety widać różnicę w tym co było kiedyś i tym co jest teraz )-chociażby podłączenie do kanalizacji(nowe osiedla mają kanalizację dot.posta o 6szambach ),czego w wielu domach w Baninie brakuje -teraz są lepsze rozwiązania wg mnie,bo może ktoś uważa inaczej. Nie zabieram głosu w tych "rozmowach" forumowych,po raz drugi i ostatni wypowiadam się tu,drażni mnie to obrzucanie się błotem nawzajem i odwracanie kota ogonem tak jakw "nowych "zdażają się Ci bee tak samo i w "starych "są bee,a te dyskusje tylko to potwierdzają. Bez odboru !!!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
taka sama sytuacja była kiedyś w Osowie która jest porównywana do Banina , budowały sie mieszkania szeregi a nawet male bloki jednak nikt nie podchodził do siebie z taka nienawiścią jak tu i nikt nikogo nie opluwał i nie wymyślał ze nowi sprowadzili jakaś plagę nieszczęść . To co tu się dzieje w tej chwili jest nakręcone przez jakiś socjopatów.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
Planowe wyłączenie prądu 24.09.2015 08:00 - 17:00
Gmina Żukowo
Banino ul. Letnia, Polna, Nad Stawem, Radosna, Szczęśliwa, Tuchomska, Borowiecka, Rubinowa, Krzemowa, Źródlana, Saturna, Gwiezdna, Miła, Potokowa, Słoneczna, Tęczowa, Zdrojowa, Mazowiecka, Mazurska, Koralowa, Koziorożca, Kolorowa, Pszenna, Raka, Bursztynowa, Lazurowa, Sezamkowa, Szafirowa, Wodnika, Skorpiona.

może dzień bez prądu pozwoli posprzątać te strzaszne podwórka o ile gdzieś są ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Banino

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...

do góry