Widok

Protokół przedmałżeński raz jeszcze!

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej! Ile przed ślubem trzeba spisać ten protokół w kościele? Jakie dokumenty muszę wziąść ze sobą? Czy to coś kosztuje? Ile trwa czasowo spisanie takiego protokołu? Ponieważ wybieram się do kościoła w środę bo kancelaria jest wtedy otwarta późniejszych godz (oboje pracujemy do późna) ale tylko od 19.30 do 20!
Pomóżcie! Pozdrawiam!

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A przypadkiem nie masz w Matemblewie ? Bo mam ten sam problem, otwarte jest w środy i soboty, a my tez ciągle w pracy, do ślubu mam 2 miesiące a jescze tego nie zrobilam, trzeba miec ze sobą dokumenty te co z urzędu cywilnego dali, dowody i karte o ukończonych naukach, bądz można to donieśc póżniej. Trwa to ok godzine, bo podobno mnóstwo pytań pada..

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mysmy spisywali protokol na 10 dni przed slubem,ale wiem ze tak najwczesniej to spokojnie na 3 miesiace przed slubem.my np spisywalismy protokol u mnie w parafii a slub byl w innej,wiec jednoczesnie mielismy licencje i wtedy trzeba wziac wszystko! o naukach, bierzmowaniu, chrzcie, dowody osobiste.a czasowo to nam to zajelo jakies 15 minut bo ksiadz byl naszym znajomym i nie wczuwal sie w to specjalnie,ale para przed nami siedziala jakies 30 minu

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
Trzeba jeszcze mieć dowody osobiste.
U nas trwało jakieś 40 min a siedzieliśmy razem.
Ksiądz się pewnie z Wami umówi na inny termin, a nie w czasie godzin otwarcia kancelarii

imageimage
Jeśli chodzi o ile wcześniej to chyba minimum miesiąc przed, bo po spisaniu protokołu wychodzą zapowiedzi, my dostaliśmy też skierowanie na nauki i kartkę do spowiedzi, ale nauki robiliśmy we własnym zakresie i dostaliśmy inne kartki, więc skierowanie nie było potrzebne.

Jeśli protokół chcecie spisywać w Parafii Św. Brygidy (bo w tych godzinach jest otwarta tam kancelaria) to nie radzę. Najlepiej pójść jak jest otwarte od 16 do 18 i przyjść chwilę przed otwarciem, żeby być pierwszym - Proboszcz wtedy będzie spisywał protokół na raty, w międzyczasie prosząc innych interesantów, więc minimum godzinę trzeba zarezerwować.

My po spisaniu protokołu daliśmy od razu na zapowiedzi, więc kompleksowo "co łaska" było za wszystkie formalności (potem dostaliśmy licencję, bo bierzemy ślub w trzeciej parafii)

Co do dokumentów to od nas wymagane były:
- dowody osobiste
- metryki chrztu (z wpisem o bierzmowaniu i ślubie)
- data 1 Komunii Św.
- ostatnie świadectwa z lekcji religii
- wyciąg z USC (nie starszy niż 3 m-ce)
- dane świadków

Mam nadzieję, że opisałam to wyczerpująco :)

url=http://www.maluchy.pl]image[/url]
Oj o to super, że na spisanie protokołu trzeba sie w innym terminie umawiać, bo ja myślałam, że tylko wtedy kiedy kancelaria otwarta.

Oj jak fajnie mieć to forum;-)))

image
image
nie wiem czy trzeba, u nas takbyło :)
Probosz powiedział żebyśmy przyszli za godzinę, po zamknięciu biura

imageimage
trzeba mieć papiery z USC, dowody osobiste i jeżeli ma się już ukończone nauki to też wziąć zaświadczenie (my nie mieliśmy). Protokół spisywaliśmy mniej więcej 2 miesiące przed ślubem, nic się za to nie płaci. U nas trwało to jakieś 30 min. Siedzieliśmy razem i jedno odpowiadało na pytania zaraz po drugim, słyszałam że w niektórych parafiach najpierw odpowiada jedno, a drugie wychodzi, a potem odwrotnie.
Po spisaniu protokołu ksiądz dał nam jeszcze karteczki do spowiedzi i na zapowiedzi. A kase powiedział że przed samym ślubem, bo w środe przed ślubem kazał nam jeszcze przyjść i wtedy omówimy szczegóły.
Bardzo dziękuję za wszystkie wyczerpujące odpowiedzi! a mam jeszcze pytanie jakie papiery trzeba załatwić w USC? I gdzie to się robi i ile się płaci? Pozdrawiam!

image
Dorotka zajrzył był wątek USC w wsio szczegółowo opisane;-))) kosztuje 84 zł, i tam wydaj Ci akt małżenstwa i przeciwskazania do zawarcia związku, a potem z tym idziesz do kościoła;-)

image
image
do góry