Widok

Prowizja od kupującego!

Porażka, chyba jedyne biuro nieruchomości, które pobiera opłatę od kupującego i to sporą. Oglądaliśmy z mężem jedno mieszkanie i pewnie zdecydowalibyśmy się na jego kupno gdyby nie prowizja, za którą spokojnie moglibyśmy wyremontować mieszkanie.
Moja ocena
obsługa: 3

oferta: 3

pomoc merytoryczna: 3

prowizje i opłaty: 1

ocena ogólna: 2

2.4

* maksymalna ocena 6

popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziwi mnie ta łatwowierność i naiwność. Biura , które szczycą się tym ,że nie pobierają prowizji od kupującego ukrywają prowizje w cenie mieszkania. Mieszkanie jest droższe. Prowizje ( w podwójnej wysokości ) płaci zbywca mieszkania. Oczywiście o wysokości prowizji kupujący się nigdy nie dowie. To po pierwsze. Po drugie zbywca nie ma możliwości negocjacji ceny ponieważ do swojej ceny musi doliczyć prowizję biura. Jak zejdzie z ceny to i tak prowizja zostaje. Po trzecie jeśli dany klient przychodzi i mówi - proszę pokazać mi np. 3 mieszkania na Chełmie. To pośrednik przekaże informacje o mieszkaniach gdzie ma najwyższa prowizje - od tych mieszkań zacznie przekazywanie informacji kupującemu. W HB każdy kupujący oraz zbywca z góry wiedzą ile jest maksymalnie prowizji w ramach zakupu konkretnej nieruchomości. Zawsze tak jak wszystko w handlu jest przedmiotem negocjacji. Szczerze do tego zachęcam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mnie dziwią takie zdziwione komentarze. Kupujący, który bierze kredyt musi mieć dzisiaj gotówkę na wkład własny, podatek, notariusza, ewentualny remont, itd., Niejednokrotnie kupujący woli zapłacić więcej za mieszkanie w postaci kredytu, niż w postaci oszczędzonej gotówki. Brak prowizji, płaconej przez kupującego gotówką, nawet za cenę nieco wyższej kwoty kredytu, jest dla wielu kupujących atutem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry