Widok

Prowizyjny system wynagrodzenia - kanty

Niech mi ktoś obeznany w temacie wytłumaczy - na jakich zasadach działa system prowizyjny?
Jak wyczytałem:
"Istota prowizji polega na określeniu wynagrodzenia w postaci pewnego procentu (ułamku procenta) od wartości dokonanych przez pracownika transakcji, usług, lub - co można coraz częściej zaobserwować w praktyce - od wpływów uzyskanych z przeprowadzonych transakcji."

Zatem jest to ustalony % z różnicy kwoty sprzedaży klientowi końcowemu a kwotą jaką dany towar kosztował np w hurtowni.

Co w przypadkach gdy do faktycznie poniesionych kosztów (cen w hurtowni) pracodawca każe zawyżać te kwoty? Czyli @ nie jest naliczany z faktycznego zysku tylko z o wiele mniejszej kwoty?

Kolejne pytanie - na umowie o pracę poza pensją zasadniczą oraz ewentualnymi premiami nie jest zapisane nic o prowizji - a jak rozumiem POWINNO być?
Następne pytanie - czy pracodawca ma prawo obniżyć prowizję z powodu np niezapłaconej w terminie faktury przez klienta?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przecież to wszystko to jest kwestia umowna między pracownikiem a pracodawcą.
Łącznie z tym, czy prowizja jest zapisana w umowie o pracę ( i dzielisz się nią z ZUS-em i skarbówką) czy pracodawca daje Ci ją pod stołem - a ty mu ufasz.
Nie ma nic na umowie o prowizji ale składki są od tego odprowadzane.
I to właśnie jest złe - wychodzi na to, że szef może przyznawać odpowiednią prowizję według własnego widzi-mi-się.
Mam podobnie. Nic w umowie, ale składki mam odprowadzone.

Niestety tak jest, że szef może wszystko. Mój na przykład kłamał podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Podał inne wartości i wyliczenia niż otrzymałem po trzymiesięcznym okresie próbnym (bez prowizyjnym).

Ile masz procent prowizji i od czego liczone?

Inne tematy z forum Praca

Agencja pracy ? warto ? OPINIE (15 odpowiedzi)

Warto korzystac czy lipa ? zbior cv i tyle ? jakie dosw. ?

poszukiwania pracy..na jakich stronach jej szukacie? (67 odpowiedzi)

na początek prośba do Admina. o nie kasowanie mojego wpisu,, Pisze tu bo na forum praca mało...

Praca za granicą. Niemcy (9 odpowiedzi)

Jeżeli szukasz pracy sprawdź najnowsze oferty. Najnowsze oferty pracy Niemcy. Szukaj pracy w...

do góry