Widok

Przedszkola w Rumi - bezpłatne 5 godz

Witam. Niebawem zaczyna się rekrutacja do przedszkola na nowy rok 2013-2014... mój 3 latek chętnie by już poszedł. Moje pytanie.. czy w Rumi.. i okolicach.. (Reda, Gdynia) istnieją jakiekolwiek przedszkola bezpłatne? Chodzi mi oczywiście o 5 godz bezpłatnych...
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podobno w Rumi tam gdzieś za dworcem jest te 5 godzin darmowych, ale nie jestem pewna w 100% co do tego.

Tak mi się kiedyś obiło o uszy ;)
image

to pod Topolą?
image
image
Gdyby zechciały Panie poświęcić nieco więcej czasu (niż wymaga zamieszczenie postu na forum) na wyszukanie tych informacji, to dowiedziałyby się Panie, iż w każdym przedszkolu państwowym, pobyt dziecka od godziny 8-13 jest bezpłatny (tzw. podstawa programowa). Za każdą dodatkową godzinę (przed 8 lub po 13) -od 1 marca- należy zapłacić 3,20 zł. Zapisanie dziecka na 5 godzin nie zwalnia z innych opłat- Rada Rodziców, angielski itp.itd. I oczywiście wyżywienie. Uprzedzę jednak, iż rodzice zapisujący w trakcie rekrutacji dziecko na 5 godzin, mają mniejsze szanse na miejsce w przedszkolu.

http://www.gdynia.pl/dla/mieszkancow/edukacja/6132_37668.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no tak.. tylko że w Rumi są 2 przedszkola państwowe.. i o tych 5 godz bezpłatnych to się nawet nie mówi.. taki jest nawał dzieci na 8 godz.
Moim postem chciałam podpytać gdzie inne mamy z Rumi i okolic dają swoje dzieci do przedszkola..
image
image
8? A 10-11... No ale nie o tym tu. Mamy zapisują dzieci gdzie im pasuje- "po trasie" z i do pracy. Czyli niekoniecznie w Rumii...
Z tego co sie orientuję to są trzy przedszkola państwowe:
bajka
słoneczka jedynka
pod topolą

Rok temu zapisywałam swojego synka, 5h bezplatne, ale deklaracje sie sklada na nie mniej niz 9h - w ten oto sposob przedszkola dorabiają ... im mniej godzin deklarujesz tym masz mniejsze szanse na dostanie sie do przedszkola.
Pod Topolą jest dodatkowy program w godzinach 16-18 chyba 100 zl/mc
a do którego przedszkola zapisałaś?
i pewnie wyjdzie właśnie tak że ja w deklaracji wypiszę że na 5godz i się nigdzie nie dostaniemy...
image
image
Zapisalam do wszystkich trzech + do siostr salezjanek. Dostal sie do tego ostatniego - do panstwowych nie. Po miesiacu dzwonili z bajki i jedynki ze zwolnilo sie miejsce, ale odmowilam.

Spróbuj na 5h - moze sie uda ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki :) spróbuję jeszcze na chylonie tam są dwa państwowe
image
image
Katia, przedszkola NIE DORABIAJĄ. Wszystkie pieniądze płyną do Urzędu Miasta. Co do grosza. A to, co wraca na utrzymanie przedszkola, to śmiechu warte kwoty... Nie wiesz- nie pisz, bo to wprowadza zamieszanie, wprowadza w błąd rodziców. A to, że dziecko zapisane na 5h ma mniejsze szanse na przedszkole, niż to na 9, to chyba oczywiste... Tego tłumaczyć nie trzeba.
cyt: "trzeba jakos zyc" oto uslyszalam od Pani pedagog z przedszkola. Dla mnie to jednoznaczne - mogla inaczej odpowiedziec na pytanie dlaczego trzeba placic za kolejne godziny...

Generalnie nie w tym rzecz - bylam zla, ze pomimo Panstwo Nam pomaga, to i tak trzeba płacić....
a czy kiedykolwiek.. komukolwiek.. w Rumskim przedszkolu państwowym udało się dostać na 5 godz?!
image
image
niestety nie :(
image[/url]
image[/url]

Inne tematy z forum Rumia

Nowe Janowo (4 odpowiedzi)

W okolicy, gdzie powstało osiedle, dostępna jest pełna infrastruktura zapewniająca wygodne życie...

Osiedle Archipelag (10 odpowiedzi)

Osiedle Archipelag powstaje blisko granicy Rumi i Gdyni. Dzielnica dysponuje pełną infrastrukturą...

Locus (7 odpowiedzi)

Osiedle Locus będzie położone w Rumi Janowo na rogu ulic Dąbrowskiego i Stoczniowców. Teren...

do góry