Widok

Przepis na Patriotę

Co młody Polak ma robić, żeby nie stać się lemingiem?

Co przeczytać, co czytać, co obejrzeć, gdzie pójść, kogo słuchać (czy w Trójmieście odbywają się jakieś regularne spotkania myśli historyczno-politycznej? powinny)? Niestety nie każdy wynosi to z domu, nauczania historii w szkole nie trzeba komentować a będzie jeszcze gorzej. Gdzie uzupełniać wiedzę?

Proszę o rady.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
dużo czytać z prawa i trochę z lewa,
punktować przekazy medialne z rzeczywistością,
z czasem refleksje przyjdą same.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
> dużo czytać z prawa i trochę z lewa

jakie tytuły? książki, gazety, portale, blogi
Co się dzieje w Trójmieście, można zorientować się pod adresem "polskigdansk.pl" bądź w klubie Gazety Polskiej.

Poza tym lektura dobrej prasy - "W sieci", kwartalnik "Rzeczy wspólne", dwumiesięcznik "Arcana" czy miesięcznik "Na poważnie" nowy, internetowy na razie "TygodnikLisickiego'.

Ciekawe książki dobrych autorów - B.Wildstein, R. Ziemkiewicz czy R. Legutko.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
"Co młody Polak ma robić, żeby nie stać się lemingiem?"

Aby nie stać się lemingiem musisz zaczekać aż Jarosław Kaczyński napisze własną wersję Mein Kampf i nauczyć się jej na pamięć. Jeżeli tego nie zrobisz to niezależnie od wszystkiego innego co zrobisz lub nie lemingiem okrzykną Cię jego najzagorzalsi wyznawcy.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Kaczyński nie napisze czegośakiego bo jest prawdziwym politykiem a nie ideologiem, w odróżnieniu o d zeciętnych polskich "polityków" czyli politykierów. "Pokaż mi swoich przyjaciół albo wrogów a powiem ci kim jesteś".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Warto przy okazji zauważyć, że potrzebna jest też świadomość wszystkich słów bliskoznacznych, by nie dać się wrobić wrogom patriotyzmu.
Mamy do czynienia z nacjonalizmem czyli uznaniem wlasnej narodowej odrębności i potrzeby norodowego samostanowienia we własnym państwie.
Mamy do czynienia z patriotyzmem czyli milością do ojczyzny, wyrastającym na nacjonalizmie.
Wreszcie jest szowinizm czyli bałwochwalczy stosunek do wlasnego narodu połączony z wrogością wobec innych nacji.

A durni ideolodzy z lewicy lubią to wszystko mieszać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
to będzie super!

Domowy uniwersytet historii - RadioMaryja.pl

http://www.radiomaryja.pl/informacje/domowy-uniwersytet-historii/

Jednosemestralny kurs internetowy ze współczesnej historii Polski to najnowsza propozycja Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu w ramach Akademickich Spotkań z Mistrzami.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.wsksim.edu.pl/index.php?pg=static&id=81

ja się zapisuję

Inne tematy z forum Polityka

Fajnopolacy pochowali głowy w piasek (18 odpowiedzi)

Demokracja poszła się czochrać i co wy na to ? Maska spadła z Uśmiechniętj Polski ? I został...

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...

do góry