Re: Przepisy na przyjęcie. Pomocy.
mogę podać przepis na pyszny chleb
najpierw trzeba zrobić zakwas: 3 łyżki mąki żytniej wymieszać z 3 łyżkami wody,przykryć gazą odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej,ja stawiam na półce...
rozwiń
mogę podać przepis na pyszny chleb
najpierw trzeba zrobić zakwas: 3 łyżki mąki żytniej wymieszać z 3 łyżkami wody,przykryć gazą odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej,ja stawiam na półce w kuchni
po 3 dniach zakwas powinien z wierzchu delikatnie stwardnieć a pod spodem piękny zakwasik mamy
i tak do dzieła:
1 kg mąki jaki mamy lub jaką lubimy(pszenna,żytnia,razowa,razowa żytnia,itd)
1 szklanka otrębów
1 szklanka płatków pszennych
1 szklanka płatków żytnich
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka sezamu
1 szklanka słonecznika
3 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
MIESZAMY DOKŁADNIE I DODAJEMY:
3 łyżki naszego zakwasu
600 ml ciepłej wody(nie koniecznie gotowanej)
600 ml wody gazowanej
mieszamy dokładnie
ODKŁADAMY 3 ŁYŻKI DO POJEMNIKA Z POKRYWKĄ(ABY NIE ROBIĆ ZAKWASU NASTĘPNYM RAZEM)TAKI ZAKWAS MOŻE BYĆ PRZECHOWYWANY 2 TYGODNIE W LODÓWCE
smarujemy blachę olejem wkładamy ciasto
CIASTO POWINNO ODSTAĆ 12 GODZIN!!!
ja zakręcam wieczorem wstawiam blachę do piekarnika a rano włączam piekarnik na 180 STOPNI bez termoobiegu i po 1,5 godzinie
mamy pyszny,syty chlebek bez konserwantów i ulepszaczy!!!
zobacz wątek