Widok
Witam
Dzięki za odpowiedź generalnie u mnie to nastąpiło nagle...Pewnego dnia zaczęły mnie boleć plecy na wysokości klatki piersiowej, doszły mdłości kołatanie serca i pocenie w nocy...Byłam u wielu lekarzy badałam różne rzeczy ale nic mi nie wykryli poza przepukliną przełyku...Teraz mdłości troche ustały te kołatania serca też ale bolą mnie plecy cały czas i mam kłucie w mostku zastanawiam się czy ból tych pleców może być spowodowany tą przepukliną ? Idę znowu na gastroskopie za dwa tygodnie do innego lekarza może on coś poradzi bo ani nie mam wskazówek co jeść a poza cnotroloc 40 nic nie dostałam a to mi nie pomaga...A jakie masz dolegliwośći ?
Dzięki za odpowiedź generalnie u mnie to nastąpiło nagle...Pewnego dnia zaczęły mnie boleć plecy na wysokości klatki piersiowej, doszły mdłości kołatanie serca i pocenie w nocy...Byłam u wielu lekarzy badałam różne rzeczy ale nic mi nie wykryli poza przepukliną przełyku...Teraz mdłości troche ustały te kołatania serca też ale bolą mnie plecy cały czas i mam kłucie w mostku zastanawiam się czy ból tych pleców może być spowodowany tą przepukliną ? Idę znowu na gastroskopie za dwa tygodnie do innego lekarza może on coś poradzi bo ani nie mam wskazówek co jeść a poza cnotroloc 40 nic nie dostałam a to mi nie pomaga...A jakie masz dolegliwośći ?
w między czasie miałam tomograf jamy brzusznej, trzustki wątroby...różne badania z krwi i wszędzie jest spoko, miałam też dwa usg które nic nie wykazały - gastroskopie robiłam w gabinecie gdzie szybko mnie przyjeli z powodu tych mdłości ale tam nie ma dalszych konsultacji jak to leczyć....a ja cały czas się tak samo czuje
obojętnie czy jem lekkostrawnie czy nie czyje jak żołądek napiera mi na kręgosłup...
obojętnie czy jem lekkostrawnie czy nie czyje jak żołądek napiera mi na kręgosłup...
ja mam to dlugo w zasadzie mialam helicobacter pyroli ,bo juz od wsumie 20 lat :( a przepuchline od wsumie 2 i mam
Objawy związane z przepukliną rozworu przełykowego najczęściej pojawiają się w około godzinę po posiłku:
Uczucie palenia za mostkiem; ponieważ to nieprzyjemne pieczenie, palenie lub ściskanie odczuwane jest w okolicy serca, często, szczególnie u ludzi starszych, jest mylone z objawami choroby niedokrwiennej serca lub nawet zawału mięśnia sercowego
Gorzkie odbijania
Trudności w połykaniu objaw stosunkowo rzadki
tez bole w klatce piersiowej ,lekarze mysleli ze to stan przed zawalowy
generalnie stosowac trzeba diete nic pikantnego ostrego ,gazowanego ,zero miesa pieczonego itp dieta lekka wszystko gotowane duzo jablek zero pomaranczy ,itp chipsy......
jednym slowem masakra
Objawy związane z przepukliną rozworu przełykowego najczęściej pojawiają się w około godzinę po posiłku:
Uczucie palenia za mostkiem; ponieważ to nieprzyjemne pieczenie, palenie lub ściskanie odczuwane jest w okolicy serca, często, szczególnie u ludzi starszych, jest mylone z objawami choroby niedokrwiennej serca lub nawet zawału mięśnia sercowego
Gorzkie odbijania
Trudności w połykaniu objaw stosunkowo rzadki
tez bole w klatce piersiowej ,lekarze mysleli ze to stan przed zawalowy
generalnie stosowac trzeba diete nic pikantnego ostrego ,gazowanego ,zero miesa pieczonego itp dieta lekka wszystko gotowane duzo jablek zero pomaranczy ,itp chipsy......
jednym slowem masakra
no masakra wiem ale to jest tak upierdliwe że mam nadzieje że trafie na lekarza który kwalifikuje na operacje tego - dużo czytałam i wiem żę można to zrobić endoskopowo...nie ma 100 procent gwarancji poprawy ale jeżeli jest chociaż jakaś mała sznsa na poprawę to bym się jej podjęła, dlaczego ludzie mają się męczyć i jeść jałowe jedzenie...
Uważam, że dieta wcale nie jest taką straszną rzeczą. Lepsze to, niż łykanie ton lekarstw i operacja. Zresztą na operację kwalifikują dopiero, gdy zawodzi leczenie farmakologiczne i przepuklina powoduje bardzo duże dolegliwości, np owrzodzenie przełyku. Ja bardzo pilnuję tego, co jem. Należy jeść często, co 2-3 godz i małymi porcjami. Dołożyłam wieczorem dodatkowo 1 tab IPP ( wcześniej brałam tylko rano, ale oprócz tego mam chroniczne zapalenie żołądka) i mogę wieczorem normalnie zasnąć bez tego koszmarnego uczucia palenia w piersiach. Są gorsze choroby
Generalnie stosuję dietę wrzodową i jem najpóźniej 3 godz przed snem. Dobrze też spać na wyższej poduszce. Jeśli masz zaparcia, spróbuj je zlikwidować, gdyż wysokie ciśnienie w jamie brzusznej jest jednym z czynników powstawania przepukliny. U mnie w ciągu 2 lat przepuklina się powiększyła mimo stosowania leków IPP i dlatego zaczęłam bardziej rygorystycznie stosować dietę i czuję się lepiej