Widok
Przerobienie obrączek
Mamy 2 obrączki razem zlota jest 6,03 grama. Słyszałam, że we Wrzeszczu koło salonu Beauty jest dobry jubiler, który przerabia zloto na dowolne obrączki. Orientuje się ktoś ile trwa takie robienie obrączek i ile kosztuje? Czy z żóltego złota, które mam można zrobić obrączki dwu-kolorowe?
Każdy szanujący sie jubiler zrobi Tobie takie przeróbki o jakich wspominasz. Oczywiście nie ma problemu z dobraniem innego koloru złota do tego, które masz. Na obrączki czeka się ok. 3 - 4 tygodni w zależności od jubilera. Ja co prawda nie korzystałam z usług tego salonu, ale z tego co mi ten pan złotnik powiedział, to cena za tzw. "robociznę" wynosi ok. 350zł (grawer gratis) - ale to było na początku stycznia, teraz moze cos się zmieniło??
byłam tam właśnie jakoś w styczniu spytać się ile wogóle kosztuje zrobienie obrączek bo wtedy nie mielismy w planie wykorzystać tych co juz mamy i ten pan powiedział, że koszt zależy od wagi obrączek czyli ok. 30 zł za 1 gram-nie pamiętam już dokładniej. Z kolei będąc na stronie innego jubilera koszt od grama to 70 zł więc jest róznica
Ostatnio ceny złota szybko się zmieniają, więc stąd te rozbieżności.
Nasze obrączki od jubilera koło Beauty kosztowały 1200zł, waga 14g (miało być po 90zł/gram, ale Pan jeszcze trochę cenę opuścił). Zamówiliśmy je w styczniu, odbiór był na początu lutego, ale ktoś kupował parę dni po nas i już było drożej.
Te same obrączki w Fashion House kosztują około 250zł więcej (zarabia pośrednik!)
Nasze obrączki od jubilera koło Beauty kosztowały 1200zł, waga 14g (miało być po 90zł/gram, ale Pan jeszcze trochę cenę opuścił). Zamówiliśmy je w styczniu, odbiór był na początu lutego, ale ktoś kupował parę dni po nas i już było drożej.
Te same obrączki w Fashion House kosztują około 250zł więcej (zarabia pośrednik!)
To ja już mam nawet wątpliwości co do wagi tych naszych obrączek przeznaczonych na przerobienie. Niby na karteczkach przy nich pisze na większej 3,03 a na mniejszej 3 gram, tylko ze jedna jest duzo wieksza od drugiej. A sa dosyć szerokie i niezbyt grube.
A czy ten jubiler po wyborze obraczek i wzięciu miary odrazu mowi jaki bedzie koszt? i czy moze np troszkę zwęzić jakieś obrączki, które nam się spodobają aby nie doplacać?
A czy ten jubiler po wyborze obraczek i wzięciu miary odrazu mowi jaki bedzie koszt? i czy moze np troszkę zwęzić jakieś obrączki, które nam się spodobają aby nie doplacać?
to prawdziwy fachowiec :) wie co robi :) i widać, że to lubi :)
najpierw byliśmy u niego, po jakimś czasie poszliśmy do złotnika, który robił na zamówienie mój pierścionek zaręczynowy :) ale nie znaleźliśmy tam ani 1 wzoru, który by nam się podobał :P
pochodziliśmy po sklepach - i wróciliśmy do tego pana z Grunwaldzkiej :) i wybralismy obrączki, które spodobały nam się za 1 razem ;)
najpierw byliśmy u niego, po jakimś czasie poszliśmy do złotnika, który robił na zamówienie mój pierścionek zaręczynowy :) ale nie znaleźliśmy tam ani 1 wzoru, który by nam się podobał :P
pochodziliśmy po sklepach - i wróciliśmy do tego pana z Grunwaldzkiej :) i wybralismy obrączki, które spodobały nam się za 1 razem ;)