Widok

Przewóz rowerów w SKM

Drodzy rowerzyści podróżujący SKM. Na pewno zauważyliście wieszaki na rowery w wagonach. Z szacunku do współpasażerów nie blokujcie całego wagonu, używajcie dedykowanych do tego wieszaków. Zwłaszcza w godzinach szczytu.
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jak jest więcej rowerów niż wieszaków?)

Nie mniej uważam że miłośnicy dwóch pedałów co zawsze warczą tak na wszystkich zmotoryzowanych twierdząc że smrodzą informuję że SMK jedzie na prąd a prąd tam jest z wyngla więc też smród:) Wnioskuje abyście nie robili podwójnej moralności i jeździli tylko rowerami i nie będzie problemu w SKM!
popieram tę opinię 142 nie zgadzam się z tą opinią 76

Bełkotem to jest Wasze eko poprawność.

Nie zabijać zwierząt......A buty nosisz ze skóry, nie jeść jajek a batoniki energetyczne na rowerku jesz..... Nie jeździć niczym co jest na benzynę ropę i prąd a jak pada to siadasz w SKM...... , ładujesz telefon , podgrzewasz wodę na herbatę.
Jesteście tacy ECO to do borów tucholskich na go i tam żyć!
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 35

Brajanku nie unoś się tak.

Jak mama ci czegoś zabrania to też tak płaczesz?
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 17

Widzę że cię głowa rozbolała od stania w korku

Idź już odpocząć, już nie stoisz w korku. Nie cisnieniuj się
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak nie ma więcej miejsca na rower to sie po prostu nie wsiada i czeka sie na następną.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 15

Nie ty o tym decydujesz! Wiele uchwytów i wieszaków powstało w czasach opon 26x1,8

Obecne nie mieszczą się.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 13

Zabawne

tak lubią porównywać ile to miejsca zajmuje samochód którym jedzie jedna osoba.... A ile zajmuje w SKM jeden rower którego używa jedna osoba? Ile normalnych pasażerów mogłoby tam normalnie podróżować. Podwójna moralność.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 14

Czy dla kogoś zabrakło miejsca? Ktoś nie mógł wsiąść?

Odwracasz kota ogonem, hipokryto.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 12

Odpowiadam na twoje pytanie

Jedno miejsce parkingowe razem z drogą dojazdu zajmuje tyle co 24 rowery (można te dane łatwo w necie wyklikać w appkach do projektowania parkingow). To tylko parking, nie porównuję kosztu budowy wielopasmowej jezdni, świateł, wiaduktów etc. Jeden rowerzysta w skm zajmuje tyle miejsca co dwóch - trzech pasażerów. Wnioski potrafi wyciągnąć dziecko z podstawówki wiec zakładam, że samodzielnie dasz radę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Alex

Wiesz, dzisiaj były 3 rowery a haków 4 wiec nie rozumiem czegoś takiego. I to się dzieje dość często. Ludzie nie mają w sobie kultury ani empatii niestety.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

3 rowery i wszystkie wolne wieszaki...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jakie są straty na energii z kabla, a jakie z silnika spalinowego? :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wieszaki nie przystosowane do rowerów

Korzystając z tych wieszaków krzywią się przerzutki
popieram tę opinię 84 nie zgadzam się z tą opinią 58

A pasażerom

obok krzywią się nogi bo nie są w stanie normalnie stać przez ilość rowerów w wagonach
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 24

Niestety ale często tak jest że ludzie blokują dojście na powieszenie roweru

i właśnie tak się tam zawsze pchają i się rozsiądą że szkoda gadać
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 7

Jeśli nie można roweru zawiesić na wieszak to znaczy że jest za dużo osób w wagonie Co oznacza że nie ma miejsca dla przewozu roweru. !
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 23

Nie

To znaczy, że wieszak nie jest przystosowany do wieszania niektórych rowerów

Przedział dla rowerów jest dla rowerów i rowerzystów, dla wszystkich innych są pozostałe wagony! Poczytaj regulamin. Nie mieścisz się to jedź następną skm. :)
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pasażer przejdzie obok roweru i nie ma żadnego problemu

Tylko jeden internetowy troll nie ma co robić...

Ale przecież to jego rower....

on zapłacił za bilet i ma prawo zajmować tyle miejsca ile chce. A tak serio to jest to już trochę przesada. Wielokrotnie się spotkałem jak się kogoś grzecznie poprosi to jest wielki dramat że wieszaki są niewygodne itp
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 23

No jak

Jak ja kobieta 150 mam powiesić rower, albo zdjąć
No nie dam rady, nie każdy ma 170
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli stoją w tych przedziałach na końcu i początku składu

to nie przesadzaj człowieku i daj żyć innym.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wieszać to można płaszcz

Te wieszaki są niebezpieczne, zabierają miejsce i łatwo się o rowery uderzyć. Nie zamierzam wieszać ciężkiego roweru i niszczyć sobie koło.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 13

Te pseudowieszaki nie nadaja siw do wieszania rowerow
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 4

a co, jeśli ktoś jest za niski i nie ma wystarczającej siły, żeby

zarzucić ten rower na wieszak?
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 2

To może niech nie wsiada do SKM? Albo poprosi kogoś o pomoc, tzn. kierownika pociągu bo wiadomo, że współpasażerowie nie będą do tego chętni.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 13

dokładnie, ja mam niecałe 160 cm wzrostu, a rower waży z 13/14kg, o ile znoszenie czy wnoszenie go po schodach jeszcze jest ok, tak wieszanie roweru na tych hakach jest dla mnie za ciężkie, jeśli mogę to proszę kogoś o pomoc, ale jeśli nie ma nikogo kto mógłby mi pomóc to po prostu stawiam go normalnie. Druga sprawa to wieszanie czy ściąganie roweru z haka jest często bardziej kłopotliwe, bo trzeba uważać, żeby przez przypadek kogoś nie uderzyć, dlatego nawet nie wieszanie roweru robi mniej zamieszania.
Pomijam już fakt, że te haki w skm są często nieprzystosowane do wieszania roweru.
Poza tym, skoro są wagony zezwalające na przewóz rowerów w wyznaczonych miejscach to inni pasażerowie nie powinni się tam znajdować, bo mają wiele innych wagonów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pieszy

Niech zacznie jeździć komunikacjom

Do czlowieka nieporadnego zyciowo

To moze poprosic o pomoc wspolpasazerow lub kierownika pociagu co sprzedaje rowniez bilety i obsluguje podjazd dla niepelnosprawnych. Troche myslenia nie zaszkodzi

Biket na rower

Przewóz rowerów za darmo w dobie Mevo, hulajnóg? Kup bilet na rower albo wsiadaj i jedź! Jeden rower zabiera miejsce dla trzech pasażerów...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 24

Ciekawe, kto ma tyle krzepy, żeby rower na nich zawisić.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

A podszedłeś i poprosiłeś żeby to zrobili? Czy żale wylewasz w necie?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

ech

te wieszaki bardziej przeszkadzają niż pomagają - trudno koło nich przejść, zdjąć rower gdy chce się wysiąść, itp.

lepiej stawiać rowery równolegle do jazdy - łatwiej się je wtedy przestawia, bez przeszkadzania innym.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie każdy rower można zawiesić na wieszaku. Koło 29 cali nie wchodzi a rower elektryczny jest zbyt cieżki. A dotego niektóre wieszaki są razem z konstrukcją siedzeń co zajmują pasażerowie i nie chcą ich opuścić.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak masz rower elektryczny to po co jedziesz skm? Nie hejtuje, pytam po prostu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rowery

A kto mądry pakuje do SKM rower elektryczny
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chętnie bym powiesił

A cóż począć gdy wieszak jest wolny ale pod nim jest składany fotel i ludzie nie chcą zejść?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

to się nazywa zabieranie przestrzeni dla pasażerów

rowerzysta z bagażem ważniejszy niż zwykły pasażer - po co są budowane ścieżki rowerowe?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12

ścieżki

To jedz sobie rowerem z Gdyni do Gdańska codziennie to zobaczymy

Przynajmniej połowy rowerów w SKM nie da się powiesić na wieszakach a jeśli już to albo wyginają przerzutki albo rysują felgi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

O czym ta dyskusja

Jak się komuś nie podoba że rowery jeżdżą SKM na legalnie przyjętych zasadach, to niech zgłasza żale do skm, może zmienią swoje zasady. Do tego czasu proszę nie kwękać w internecie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

2 długie wagony

W pociągu są 2 długie wagony,a 1)Wy pasażerowie często zajmujecie miejsca przeznaczone do wieszania rowerów i stoicie po obu stronach wyjścia przy drzwiach.
2) te wieszaki są niebezpieczne i niszczą koła
3)sama jestem zapaloną rowerzystką i zawsze(cały rok) jeżdżę w drogę powrotną do domu rowerem,ale rano kiedy człowiek idzie do pracy na 5 tą rano i ma do pokonania 20 km to szkoda mi każdej minuty snu.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety ale w wagonach dla rowerów z reguły siedzą panowie z piwkami albo inni podróżni którzy nie rozumieją że dla nich jest cały pozostały pociąg
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sęk w tym że można zmieścić 10 rowerów w miejscu gdzie powiesisz 4. Innym problemem jest to że nie zdarzyło mi się że jak ktoś już siedział na miejscu gdzie jest wieszak to takie miejsce zwolnił abym mógł rower powiesić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja widziałem

Ale były dostępne inne miejsca. Nikt nie zwolni żeby stać.

Z szacunku dla rowerzystów

Nie siadaj i/lub nie zajmuj miejsc przeznaczonych na rowery.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wieszaki wykrzywiają szprychy w kołach.

Dziękuję nie wieszam. Jest tyle miejsca że nie trzeba się pakować tam gdzie jest część wagonu na rowery.
do góry