Widok

Przybudówka / wiata (garaż)

Dzień dobry, chciałbym postawić przybudówkę / wiatę przy szeregu na skrajnej działce. Widziałem już takie przybudówki w Baninie.
Czy ktoś mógłby polecić jakiś rozsądny namiar? Jaki jest szacunkowy koszt postawienia wiaty?
Z góry dziękuję.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Raczej sie na to niezgadzam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Potrzebna bedIe tobie najpierw zgoda z gminy
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
A niby dlaczego zgoda z gminy.?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
To jest prywatna posesja i żeby wiate postawić to nie są potrzebne żadne zezwolenia na budowę itp
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 16

to próbuj... prywatne czy nie zgode musisz mieć ;]
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wszystko to co dokleisz do budynku będzie stanowić jego rozbudowę więc będzie wymagać pozwolenia na budowę. Możesz postawić gospodarczy obok ale to tez na zgłoszenie do urzędu i zgodnie z mpzp.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tu akurat musze zareagowac bo bzdury piszesz , wiata dolaczona do budynku liczy sie jako budynek gosp . I tak na kazde 1000m dzialki mozesz postawic dwa budyneczki 25mkw. I bez pozwolebia a tylko na zgloszenie do gminy...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba do starostwa w Kartuzach a nie gminy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
A czasem od zeszlego roku nie jest 35m? Chyba podwyzszyli metraz zabodowy ktory nie wymaga zezwolen
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W każdej gminie jest inaczej... np. W Wielkopolsce postawiłem garaż z konstrukcji lekkiej o powierzchni Ok 35 m2 bez zezwolenia i bez zgłaszania warunek był taki żeby nie był utwardzony grunt np. Beton lub kostka

nie do końca tak jest ponieważ w Baninie jest jeszcze coś takiego jak plany zagospodarowania przestrzennego i on trochę zmiania to co można w Baninie - jest tam zapisane ile % działki może być zabudowane -radze dopytać w Starostwie.

Zgadza się, budynek gospodarczy możesz postawić na działce na zgłoszenie (odległości od granicy zgodnie z prawem i tak musi być zachowana) ale jeżeli będzie ten budynek przystawał do budynku, który wymaga pozwolenia na budowę także musi uzyskać pozwolenie na budowę.

zgodę na budowę już masz z kartuz? bo bez tego to będzie samowolka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

żadna zgoda tylko zgłoszenie!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Większość developerów w Baninie zabudowuje działki maksymalnie jak się da. Nawet budy dla psa nie da się już legalnie postawić...

Dokladnie tak jest. Nie można przekroczyć wymaganej powierzchni zabudowy na działce zgodnie z planem.zagospodarowania dla Banino. Poza tym odległość od granicy dzialki misi byc zachowana a to chyba w szeregowcu bedzie nie do zrobienia

Dogadaj się z sąsiadami i zróbcie każdy swoją wiatę na granicy działek

Wiata musi stać 4m od sąsiada i 6m od drogi, tak samo jak dom. I nie może stać przy płocie - przepisy przeciwpożarowe zabraniają (żeby się na sąsiada ogień nie przenosił) - aczkolwiek to z powyższych wynika.

Zatem w Baninie nie ma ani jednej wiaty zgodnej z prawem :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

No to jest urok Banina.Ktoś chce postawić wiatę ,to by go zeżerli ludzie.Jeden drugiemu wilkiem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tym razem na forum objawił się lokalny ekspert od prawa budowlanego z uprawnieniami znalezionymi w dodatku do Faktu.

nie, sprawdź plan zagospodarowania i przepisy p-poż :) budynek gospodarczy to wciaż konstrukcja i trzeba na nią dostać zgodę. sąsiad miał odrzut z tego powodu to wiem :)

wiata bez ścian to nie jest budynek gospodarczy

Na tym forum jak zwykle sami eksperci, znawcy prawa budowlanego. Zanim zaczniecie pisać donosy na sąsiadów wbijcie sobie do makówek że zgodnie ze znowelizowanym w 2015 roku prawem budowlanym wiaty do 50m2 nie są obiektami budowlanymi a co za tym idzie nie dotyczą ich ŻADNE rygory budowlane. Wiatę do 50m2 każdy ma prawo postawić na swoim terenie bez zgłaszania, nie wspominając już o występowaniu o zgodę budowlaną, Nie dotyczą ich również żadne ograniczenia budowlane takie jak odległość od drogi, płotu, sąsiada itp. Może warto najpierw zdobyć trochę wiedzy a nie od razu robić z siebie błazna.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

^^
Jeden warunek - wiata nie może meić pełnych ścian

"Jeden warunek - wiata nie może meić pełnych ścian "- To ja poproszę o przytoczenie fragmentu prawa budowlanego potwierdzającego tą odważną tezę.

Google strajkuje? Przecież wyżej masz napisane, że wiata ze ścianą traktowana jest jak budynek gospodarczy i podlega zupełnie innym przepisom.

Tłumaczę ci że żaden przepis nie określa aby wiata nie mogła posiadać ścian. Gdzie mam to napisane? To że tobie się tak wydaje nie oznacza że takie są przepisy. Jak mi podeślesz link do jakiejś oficjalnej strony gdzie będzie zdefiniowane iż obecnie obowiązujące przepisy prawa budowlanego stanowią iż wiata nie może posiadać ścian to stawiam dobrą flaszkę. Skoro tobie google nie szwankuje to znajdź przepis mówiący że wiata ze ścianą traktowana jest jak budynek. Jakie przepisy ppoż?? Jakie warunki zagospodarowania??? To weź i je zacytuj.

to prawo mówi, że nie trzeba pozwolenia na budowę. Ale nadal obowiązują przepisy ppoż i warunki zagospodarowania.

a taka wiata to jaka np? mam kostke przed domem, chcialbym ja zabudowac wlasnie wiata, pytanie z jakiego materialu? drewno?! bloczki itp?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chcesz budować wiatę starostwo Kartuzy jeden telefon i wszystko Ci powiedzą

Na ulicach Jeziorna, Strumykowa i Potokowa mają mieszkańcy postawionych pełno pseudo wiat. Pseudo, bo ściany są z boku, dach wysoki i skośny jak u górali a i bramy maja powstawiane elektryczne. Zero odstepu od płotu sąsiada, a sasiad podobnie. Czyli co stawiać można a przepisy przepisami ? Jak dla mnie to są dobudowane garaże a ze ktoś nazywa to wiata hhmmm inspektora chyba mieli wariata.

dlatego mówię, ze w Baninie większość "wiat" stoi niezgodnie z przepisami.
Tylko czy sąsiad się zgodzi

Czy ktoś ma moze garaż poniżej 35 m2? Zastanawiam się nad postawieniem garażu bez zezwolenia. Czy taki garaż jest wygodny?

Garaż 5 głęboki x7 szeroki spokojnie dwa auta wejsda. 3.5m na auto to minimalna szer żeby pasażer zdołał wyjść z auta.
Sam mam ale blaszak 6x4 z czego 6m to głębokość a 4 szer na jedno auto jest - sam akurat węższego bym nie kupił a z długości mam jeszcze 1.5m luzu 0.5m z przodu auta i z 1m z tyłu.

Polecam zastanowić się nad garażem akrylowym:
https://blaszaki.com/

Daje tutaj namiar na producenta takich garaży. Garaże są dobrej jakości, postawisz w jeden dzień. Poza tym możęsz wybierać spośród bardzo dużej palety kolorów i dzieki temu dopasujesz sobie odcień do elewacji domu.

Inne tematy z forum Banino

Indygo (3 odpowiedzi)

Z osiedla Indygo szybko dojechać można do obwodnicy oraz do lotniska. Dostępna jest tu także...

Mega Mocni Banino (3 odpowiedzi)

czy to prawda, ze taras w tym przedszkolu będzie na dachu? czyli dzieci w pełnym słońcu na...

Szkola podstawowa (45 odpowiedzi)

Witam poprosze o opinie o szkole podstawowej i nauczycielach w Baninie , syn od września ma...

do góry