Odpowiadasz na:

Re: Pyszna drożdzóweczka

Rewelacja!

Urosła pięknie, zrobiłam z przepisu danag, z połowy kg mąki.
Ciasto już na blasze posmarowałam białkiem i obłożyłam wiśniami i śliwkami drylowanymi, które wcześniej... rozwiń

Rewelacja!

Urosła pięknie, zrobiłam z przepisu danag, z połowy kg mąki.
Ciasto już na blasze posmarowałam białkiem i obłożyłam wiśniami i śliwkami drylowanymi, które wcześniej odsączyłam z kompotu, na to potarłam zmrożoną kruszonkę (duża porcja:-)). Do wyrobu ciasta korzystałam ze "specjalnej" miski, którą kiedyś dostałam - ciasto po wyrobieniu zamyka się w tej misce wypuszczając z niej powietrze;) i wkłada do większego pojemnika z ciepłą/gorącą wodą na ok. kwadrans, później się toto otwiera (miska może sama "strzelić") i znowu wypuszcza powietrze. Kiedy ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość uformowałam je na blaszce. Ciasto piekłam w temperaturze, ok. 170 st. mniej więcej 50 minut. Teraz zajadam i popijam mleko.

Polecam! :-)

zobacz wątek
16 lat temu
bigbeat

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry